Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Gewurztraminer 34 %, Pinot noir 33 % a Riesling 33 % vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasti Alsasko - suché
Komplexní víno výrazné barvy a intenzivní vůně skoro červeného vína. Buket dominantní a perzistentní. V ústech je suché s tříslovinami, které se projevují na patře. Je to dominantní víno, které se chlubí svou silou a dává najevo, že se vyrovná s nejrůznějšími pokrmy, včetně červeného masa. Například s dobře kořeněným červeným tataráčkem. Jeho struktura je plnější a tučnější, v ústech vyvolává pocit šťavnatosti a lehce přítomných tříslovin. Určitě na Vás zapůsobí svou nevšední délkou a bohatou mineralitou. Dalo by se říci, že se Gruenspiel prezentuje jako železná ruka v sametové rukavici.
Vinařství leží v vesnici Bergheim v srdci Alsaska, ve které rodina Jeana-Michela Deisse, žije už od poloviny 18. století. Jak sám Jean-Michel říká: „ Pro mě je seznámení s novým terroirem otázkou 30 let a nevidím žádný smysl v tom, abych se někde prostě vynořil a začal dělat víno bez
toho, že bych rozuměl kultuře určité oblasti. Zde v Alsasku mohu pracovat se širokým spektrem terroirů."" Deiss zpracovává výhradně hrozny z vlastních vinic (všechna vína tedy nesou označení Domaine), rozkládají se na 26 hektarech, rozděleny do přibližně 120 různých parcel na území
obcí (Bennwihr, Beblenheim, Saint-Hippolyte a Bergheim). Geologická i klimatická diverzita je neuvěřitelná. Vinice jsou vedeny biodynamicky (certifikace Demeter) a velmi náročně: hustá výsadba, prořezávání, půdy často chudé na živiny a vodu, to vše nutí rostliny hnát kořeny do značné
hloubky a plně vyjádřit svůj terroir. Sklizeň je samozřejmě ruční. Plně zralé hrozny jsou pomalu zpracovány celé, k fermentaci se používají výhradně vlastní přírodní kvasinky, vína pak zrají na kalech ve velkých dubových sudech nebo nerezových tancích, dle potřeb každého z nich.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.