Zacapa rumy jsou jedničkou mezi rumy v Guatemale a sbírají ocenění po celém světě – a to vlastně i díky tomu, že zrají nad oblaky. Skutečně – tisíce a tisíce sudů s rumy Zacapa zrají ve speciálních podmínkách ve výšce zhruba 2300 nad mořem( výrobce udává hlavní kvótu palírny na 2333 m.n.m.) .
Rum by mohl být slavný stárnutím nad mraky, ale příběh ve skutečnosti začíná mnohem niže. Chcete-li okusit pozoruhodnou cestu rumů , musíme začít ve východní Guatemale, 229 m nad mořem kde leží město Zacapa.
Město, společnost produkující rumy stejného jména, bylo založeno v roce 1876 na místě rušné železniční zastávky, počet obyvatel byl spojený s množstvím cestovatelů z celého světa, takže dědictví světových kultur, můžete ještě dnes sledovat v místních příjmení.
V roce 1976, město dosáhlo stého výročí. Na oslavu této historické události, se rozhodli vytvořit něco zvláštního - rum Zacapa Centenário.
Cukrové plantáže se nachází na sopečných pláních Retalhuleu, 350 metrů nad mořem v jihozápadní Guatemale.
Vzhledem k úrodné, optimálně kyselé půdě a slunci palícímu vyrovnaně po celý rok, by jste těžko hledali jiné místo na světě, které se lépe hodí k pěstování cukrové třtiny.Většina rumů na světě se vyrábí za použití melasy, vedlejšího produktu výroby cukru, což není tento případ. Chcete-li předat sladší a jemnější chuť základní suroviny, stejně jako Zacapa musíte použít pouze koncentrovanou šťávu z prvního lisování cukrové třtiny, známou jako panenskou .
To je velmi bod, ve kterém se rum liší a dále cesta stármnutí jež pomůže pozoruhodnou chuť a profil pozitivně vyvíjet.
Když je čas začít kvašení, společnost užívá k nakvášení vlastní kmen kvasinek získaných z ananasu: Saccharomyces cerevisiae. Tato kvasinka produkuje přesné aromatické sloučeniny které Zacapa vyžaduje, a průběhem pozvolného a velmi pomalého kvašení získávají kvasinky čas, který potřebují k práci.
Zacapa Centenario je směsí zemědělských rumů, tedy rumů destilovaných přímo ze zkvašené šťávy čerstvé cukrové třtiny označované poeticky za panenský med. Zrají v sudech po Bourbon whiskey, sherry a sladkém vínu Pedro Ximenez ale také portské, koňak nebo tokajské víno, systémem solera po různou dobu 6 - 25 let , a poté jsou označovány jménem Solera s číslem udávajícím nejstarší složky toho daného rumu. Směs voní po karamelu, pražených brazilských oříšcích a karamelizovaném banánu v kombinaci se sušeným ananasem. Komplexní chuť se vyznačuje sladkou medovou viskozitou, tóny muškátu, kůže, tabáku a kávy. V závěru se projevují skořice a zázvor. Zacapa Centenario má krásnou láhev s tradičním pleteným pruhem z palmového listí.
Tento jedinečný rum získal v roce 1998 zlatou medaili na mezinárodním festivalu Karibské rumové týdny. Fantastického úspěchu dosáhl, když toto ocenění obdržel i v následujících 4 letech. V roce 2002 byl uveden do nově vytvořené síně slávy jako první a dodnes jediný rum na světě. Odborníky je pokládán za „Best in the World“.