Palírnu Cooley založil v roce 1757 Matthew MacManus. Palírna dnes patří společnosti Cooley Distillery plc., kterou spoluvlastní Heaven Hill z Kentucky. V roce 1988 vybudovala novou palírnu (přesněji přebudovala a zmodernizovala nepoužívanou palírnu průmyslového alkoholu) a její oficiální název je Cooley Riverstown. V nové palírně se vyrábí malt i grain whiskey. Jedná se o jedinou irskou palírnu, která své produkty destiluje dvakrát. Ke zrání whiskey používá palírna sklady ve staré palírně Locke´s Distillery. Vodu bere palírna z pramenů Slieve Na gCloc v Cooley Mountains.
Destilační přístroje používané v palírně pocházejí ze Severního Irska. Měly původně přivést zpátky do provozu palírnu Comber. Tento záměr nevyšel a palírna Cooley si přístroje přivlastnila. Dále byly připojeny kvasné kádě z nerezové oceli a záparová káď, které kdysi sloužily v dnes už zrušené palírně Inver House ve Skotsku.
Whiskey s názvem Cooley se nevyrábí, protože v palírně prý panují obavy, že pojmenování Cooley není příliš povznášející jméno. Palírna používá názvy starých značek a palíren. V palírně Cooley se vyrábějí například tyto značky: Connemara, Tyrconnell, Locke´s, Inishowen, Kilbeggan, Millars, Greenore, Clontarf, Knappogue Castle.
6.2.2004 obdržela palírna Cooley Košer certifikát, který ji opravňuje určené výrobky označovat logem, které označuje, že jsou košer. Platnost certifikátu byla do 6.2.2005. Zda došlo k jeho prodloužení nevím. (Jaké přesné podmínky musí palírna splňovat nevím, pokud se mi je podaří najít, tak je sem doplním.) Vzhledem k informacím o košer potravinách a pití, mi to připadá hlavně jako reklmaní záměr. Zatím se mi nepodařilo přesně zjistit, za jakých podmínek smí být whisky označena jako košer. Zatímco u vína platí, že se vyrábí za striktního rabínského dozoru, na jehož výrobě se musejí podílet pouze zbožní Židé. Hotového košer vína se i poté nesmí dotknout jinověrec ale i dokonce nezbožný Žid. Z tohoto důvodu se vína dle Halachy převařují (i pasterizací). U ostatního alkoholu, zaměřuji se na destiláty, kam whisky patří, to vypadá, že jsou doporučeny všechny "čisté", nesmí obsahovat žádné další přísady (víno, barviva apod). Připadá mi, že toto klasická whisky splňuje. Na jednich stránkách jsem objevil i doporučené značky, ale to už bych spíše považoval za reklamu.
Některé whiskey nejsou přímo pojmenované Cooley. Je lahvována nezávislou skotskou stáčírnou Signatory, tato stáčírna neuvádí na etiketách standardně název whisk(e)y, ale palírnu, kde byla vyrobena. V tomto případě je ale název spíše obecný až zavádějící, toto plnění by ale mělo být vyráběno v palírně Cooley.
Tradiční edice irské whiskey Clontarf 1014 vzdává svým jménem čest místu a roku, kdy Irové pod vede...
Clontarf je inspirovaná legendárním vítězstvím Briana Boru v bitvě u Clontarfu v roce 1014 je Clonta...
Clontarf je inspirovaná legendárním vítězstvím Briana Boru v bitvě u Clontarfu v roce1014 je Clontar...
K jemnosti, rovnováze a rašelinové chuti whiskey Connemara Peated Single Malt můžeme přidat kompexno...
Skvělý doplněk porfolia značky Connemara. 22 let vyzrálá v nejstarších sudech, výhradně v 1st výpln...
Connemara je single malt whiskey skotského typu se silným rašelinovým aroma. Vyráběna je od roku 198...
Connemara je single malt whiskey skotského typu se silným rašelinovým aroma. Vyráběna je od roku 198...
Sladová whiskey vyráběná palírnou v Cooley, pojmenovaná podle regionu na západním pobřeží Irska. Je...
Sladová whiskey vyráběná palírnou v Cooley, pojmenovaná podle regionu na západním pobřeží Irska. Je...
Sladová whiskey vyráběná palírnou v Cooley, pojmenovaná podle regionu na západním pobřeží Irska. Je...
Finnegan´s je míchaná whiskey vyráběná v palírně Cooley. Je vyráběna pro společnost Toorank, která ...
Tato dobře zralá, limitovaná edice z řady Kilbeggan je 21letá míchaná irská whisky, která dozrála ...
Small Batch Rye je limitovaná edice z lihovaru Kilbeggan. Je to jedna z mála whiskey na světě, kter...
Obilná whiskey, k jejíž výrobě se jako hlavní surovina používá kukuřice. Ta dodává whisce Kilbeggan...
Kilbeggan Single Pot Still exkluzivně zrající v sudech po Bourbonu se skládá z nesladového ječmene, ...