Palírnu Jack Daniel založil v roce 1866 tehdy sedmnáctiletý Jack Daniel v Linchburg u pramene Cave Springs. Byla první registrovanou americkou palírnou. Z důvodu zdejší prohibice byla palírna přestěhována v letech 1910 až 1930 z Tennessee do St. Louis a její whiskey byla nazývána bourbonem z Missouri. V Tennessee byla vyhlášena prohibice o 10 let dříve a zrušena o několik let let později než celostátní prohibice. Po skončení prohibice v Tennessee se palírna vrátila zpět do Lynchburg. Od roku 1956 je majitelem palírny společnost Brown-Forman Corporation, která ji koupila za 20 milionů dolarů.
Zajímavostí je, že v okrese Moore, kde se whiskey vyrábí, se nesmí alkohol prodávat. Později byla udělena vyjímka povolující prodej alespoň v palírně.
Jack Daniel's Tennessee whiskey je vyráběna v Lynchburgu (jak jinak než v Tennessee). Přestože etiketa hlásá, že Lynchbourg má 361 obyvateli, v současnosti jich má již více než 5000. Za datum založení palírny se pokládá rok 1866, kdy ji Jack Daniel (plným jménem Jasper Newton Daniel) nechal registrovat. On sám ji nevybudoval, ale koupil v r. 1863 od Dana Calla. V té době Jack pro Calla již několik let pracoval a údajně mu teprve 13 let. (Přesný rok narození Jacka Daniela není znám, protože požár zničil matriku.) Jack Daniel zemřel r. 1911 na otravu krve, kterou si údajně přivodil zraněním palce, když vztekle kopl do trezoru, který nemohl otevřít, protože zapomněl číselný kód.
Tennessee whiskey se podobá bourbonu. Hlavním rozdílem je filtrace destilátu přes javorové uhlí před plněním do sudů, které zlepšuje jeho chuť.
Palírnu Jack Daniel založil v roce 1866 tehdy sedmnáctiletý Jack Daniel v Linchburg u pramene Cave Springs. Byla první registrovanou americkou palírnou. Z důvodu zdejší prohibice byla palírna přestěhována v letech 1910 až 1930 z Tennessee do St. Louis a její whiskey byla nazývána bourbonem z Missouri. V Tennessee byla vyhlášena prohibice o 10 let dříve a zrušena o několik let let později než celostátní prohibice. Po skončení prohibice v Tennessee se palírna vrátila zpět do Lynchburg. Od roku 1956 je majitelem palírny společnost Brown-Forman Corporation, která ji koupila za 20 milionů dolarů.
Zajímavostí je, že v okrese Moore, kde se whiskey vyrábí, se nesmí alkohol prodávat. Později byla udělena vyjímka povolující prodej alespoň v palírně.
Bez vody nelze whiskey vyrábět a proto palírna sídlí blízko pramene Cave Spring, voda je to vápenitá bez obsahu železa, které kazí chuť whiskey. Na počátku výroby je směs kukuřice, žita a ječmene. Dnešní mashbill je 80% kukuřice, 12% žito a 8% sladový ječmen. Při výrobě se používá kvasinkový kmen z roku 1938 od pekaře z Menphisu. Whiskey se připravuje v 48 nerezových kádích, z nichž každá má objem 48000 galonů. Destilace probíhá ve třicetimetrových měděných destilačních zařízeních. Před uložením whiskey do sudů se používá Lincoln County Process - překapání přes 3 metrovou vrstvu dřevěného uhlí, tento proces whiskey zjemní. Prokapání trvá až 4 dny. Dřevěné uhlí pro tento proces se připravuje přímo v palírně.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.