Bílé šumivé víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Chardonnay 72%, Meunier 14%, Pinot Noir 14% vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasti Champagne - Extra brut - suché.
J.M. Séleque je představitelem nové generace vinařů. Své vinařství založil roku 2008. První na co se zaměřil, byl způsob práce na vinici. Od roku 2011 obdělává vinice v režimu BIO. Jeho cesta je silně ovlivněna filosofií jeho blízkých přátel „reformistů"" autentických vinařů. Ti zastávají
myšlenku, že cesta k autentickým vínům je založena především na individuálním přístupu ke každé jednotlivé parcele. Jean-Marc má raději pomalejší a jemnější fermentaci, ta je klíčem k pestré chuti a textuře. Pracuje s přírodními kvasinkami i fermentací. Vína nechává mnohem déle zrát
na kalech a je mnohem obezřetnější při číření a filtraci. Díky vyšší kvalitě hroznů, které v posledních letech dosahuje, také snížil obsah cukru v expedičním likéru. Všechny tyto údaje o jednotlivých cuvée uvádí na zadní vinětě. Změnil se i výběr a použití sudů. Barikové sudy pro fermentaci
začal sice používat jeho otec už v roce 2004, on ale začal vedle klasických bariků používat i sudy velké. Dnes je Champagne asi nejdynamičtěji se rozvíjejícím vinařským regionem ve Francii. Oblasti, kde se vinařství a přístup k vínům a vinicím mění opravdu zásadním způsobem oproti tomu,
co zde bylo ještě před deseti lety. A Jean-Marc paří mezi první vinaře, kteří se rozhodli právě pro cestu autentických champagne s výrazným rukopisem, champagne z malých vinařství. Co je na Jean-Marcovi úžasné, je jeho otevřenost, se kterou přistupuje nejen ke svým vínům a svým
myšlenkám, ale i k těm svých kolegů. Od Champagne, přes Loiru až po Burgundsko. A nutno dodat, že je na vínech jeho přístup patrný - jsou osobitá a rok od roku preciznější.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.