Rodinná palírna KOVAL ráda experimentuje. Není proto žádným překvapením, že unikátní přístup zvolila i při výrobě svého bourbonu. Povinných 51 % kukuřice je samozřejmostí, zbylých 49 % už ale tak tradičních není.
Na rozdíl od klasického žita nebo pšenice bylo použito proso. A právě kombinace těchto dvou rostlin, které si spolu po vypálení odpočinuly v dubovém sudu, má za následek příjemnou chuť mangového chutney, vanilky, meruňky, pepřového karamelu a jemného tabáku. Překvapivý bourbon.
Přestože je rodinná palírna na trhu „teprve"" od roku 2008, stihla už za své lahve posbírat celou různých ocenění. Na ty se úplně nehraje, víme. O něčem to ale také vypovídá. Třeba o tom, že tady si celý proces výroby poctivě hlídají.
Tak třeba už od začátku spolupracují s místními farmáři a berou jen ty nejlepší a geneticky nemodifikované suroviny. Do téhle lahve se dostalo 51 % prvotřídní kukuřice a 49 % stejně tak kvalitního prosa. Odbornicí na bourbony by teď možná měli zpozornět; opravdu žádné žito nebo pšenice. Proso, které má velkou tradici pálení hlavně Africe a Asii.
Každopádně, výsledná dobrota si následně odpočinula v amerických dubových sudech. Tady se obě části spojily, uzrály a vytvořily vážně parádní bourbon. V jeho plné vůni a chuti najdete stopy po mangovém chutney, vanilce, meruňce, pepřovém karamelu a také něco z jemné ostrosti tabáku.
Mikropalírna Koval byla založena v roce 2008, jedná se o první lihovar založený v městě Chicago od prohibice.Veškeré suroviny jako obilí, ovoce, byliny a květiny pochází z okolního regionu Midwest, stejně jako my všichni.
Naši zakladatelé, Robert a Sonat Birnecker, se vzdali akademické kariéry, aby pokračovali v tradici Robertových předků z Rakouska, kteří zde provozovali tradiční malý lihovar. Zavázali se pokračovat v rodinném podniku s vysokou kvalitou svých produktů z ekologického zemědělství.
Koval vyrábí destiláty ze 100% bio obilí, aby se zamezilo v praxi obvyklých nákupů a tím tzv. pre-made neutrální obilných destilátů. Všechno co vyrábíme je certifikováno jako ekologické bio a košér, a my jsme na to zatraceně hrdí.
Název Koval je hebrejského původu a znamená "kovář", toto slovo ale také odkazuje na "černé ovce", nebo někoho, kdo dělá něco nečekaného nebo neobvyklého.
Sonatin pradědeček získal slovo Koval jako jeho přezdívku, když ve věku 17 let, překvapil svou rodinu a emigroval z Vídně do Chicaga na začátku 19.století. Shodou okolností, příjmení Robertova dědečka (po jehož boku se Robert naučil umění destilace) je Schmid, tedy z německého Kovář.
Sonat a Robert si vybrail název Koval pro své výrobky ke cti oba těchto neobyčejných mužů.
Více se dozvíte na
www.koval-distillery.com
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.