Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Chardonnay (plus Sauvignon blanc malé množství) vypěstovaných na vinicích italské vinařské oblasti Piemonte Langhe - suché.
Toto víno je vyráběno pouze z hroznů pocházejících z vlastních vinic. Jedna z těchto vinic je pojmenována po Gajově mladší dceři Rossaně (Rossj) a právě její jméno se zároveň promítlo do názvu tohoto lahodného vína. Kvašení hroznů probíhá v nerezových tancích po dobu čtyř týdnů při kontrolované teplotě v rozmezí 16-18 °C. Poté probíhá 6-7 měsíční zrání v mírně použitých dubových sudech s jablečno-mléčným kvašením. Víno s příjemnou vůní citrusových plodů a květin s nádechem medu. Elegantní tělo výrazného charakteru s příjemnou kyselinkou. Po polknutí zůstává svěží a dlouhotrvající chuť. Víno má dobré předpoklady k zrání.
Těžko si lze představit větší vinařský pojem z Itálie než jméno Gaja. Proslavené vinařství založil Giovanni Gaja v roce 1859 a po čtyři generace zůstalo výhradně ve vlastnictví rodiny. Historicky sahají jeho kořeny vinařství do 19 století, kdy jeho dědeček začínal v rodném Piemonte. Pan Gaja je znám svou tvrdou prací, za kterou je odměňován už 40 let, jako nejlepší a nejvíce prospěšný vinař. Nejvíce se proslavil v rodném Piemonte na vinicích v okolí měst Barbaresco a La Morra. Zároveň se pomalinku rozšířil do regionu Toskánska, kde vlastní vinice v okolí města Montalcino a Castagneto Carducci. V těchto dvou sklepích vznikají úžasná Brunella di Montalcino a famózní Super Toskánská vína.V současnosti je majitelem Angelo Gaja, vlastnící 250 akrů vinic v piemontských regionech Barbaresco a Barolo a dnes také v Toskánsku. Angelo vystudoval francouzskou vinařskou školu a byl prvním vinařem, který začal v Piemontu experimentovat s „barikovými"" sudy. Od začátku se soustředil na co nejvyšší kvalitu svých vín, díky čemuž se značka Gaja stala synonymem luxusu a prestiže.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.