Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy z odrůdy 92% Nebbiolo a 8% Barbera vypěstovaných na vinicích italské vinařské oblasti Piemonte - Langhe - suché.
Výraz Conteisa je piedmontským slovem pro hádku, nebo rozepři. Vztahuje se k historickému sporu mezi dvěma komunitami z La Morra a Barola o vlastnictví území Cerequio. Tento spor byl urovnán v roce 1275 sepsáním oboustranné dohody. Víno jedné vinice pojmenované po ní.
Kvašení probíhá na slupkách v nerezových tancích, nejprve týden při teplotě 28 °C a poté další dva týdny při 18 °C. Následuje roční zrání v dubových sudech typu barrique a další rok ve velkých dubových nádobách. Nebbiolo v Conteise zobrazuje vůni květin, ostružin, švestek, lékořice
a koření. Zároveň si víno zachovává pevnou strukturu se skvěle začleněnými tříslovinami.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Těžko si lze představit větší vinařský pojem z Itálie než jméno Gaja. Proslavené vinařství založil Giovanni Gaja v roce 1859 a po čtyři generace zůstalo výhradně ve vlastnictví rodiny.
Historicky sahají jeho kořeny vinařství do 19 století, kdy jeho dědeček začínal v rodném Piemonte. Pan Gaja je znám svou tvrdou prací, za kterou je odměňován už 40 let, jako nejlepší a nejvíce prospěšný vinař. Nejvíce se proslavil v rodném Piemonte na vinicích v okolí měst Barbaresco a La Morra.
Zároveň se pomalinku rozšířil do regionu Toskánska, kde vlastní vinice v okolí města Montalcino a Castagneto Carducci. V těchto dvou sklepích vznikají úžasná Brunella di Montalcino a famózní Super Toskánská vína.
V současnosti je majitelem Angelo Gaja, vlastnící 250 akrů vinic v piemontských regionech Barbaresco a Barolo a dnes také v Toskánsku. Angelo vystudoval francouzskou vinařskou školu a byl prvním vinařem, který začal v Piemontu experimentovat s „barikovými" sudy.
Od začátku se soustředil na co nejvyšší kvalitu svých vín, díky čemuž se značka Gaja stala synonymem luxusu a prestiže.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.