Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy z odrůdy 95% Cabernet Sauvignon, 3% Merlot a 2% Cabernet Franc vypěstovaných na vinicích italské vinařské oblasti Piemonte - Langhe - suché.
Darmagi je piedmontským výrazem pro „jaká škoda"". Tuto větu prohlásil otec Angela Gaji, když procházel kolem této vinice, která byla původně osázena místními odrůdami, ale následně změněna na domovinu Cabernetu Sauvignon v roce 1978.
Víno jedné vinice pojmenované po ní. Kvašení probíhá v nerezových tancích na slupkách za teploty 25-27°C po dobu 10-15 dní. Následuje zrání 6-8 měsíců v dubových sudech typu barrique a jeden rok ve velkých dubových nádobách. Přes výrazný charakter Cabernetu si víno uchovává typický upjatý charakter díky terroiru v Barbarescu.
Barva je téměř černá, ve skvělé silně ovocité vůni převládá černý rybíz, třísloviny jsou jemné a neustupující. Výraznost zůstává i po polknutí díky dlouhému konci.
Toto víno má skvělé předpoklady ke skladování.
Servis 16-18°C
Dekantace: Ano
Konzumace po 3.roce
Archivace: až 25 let
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Těžko si lze představit větší vinařský pojem z Itálie než jméno Gaja. Proslavené vinařství založil Giovanni Gaja v roce 1859 a po čtyři generace zůstalo výhradně ve vlastnictví rodiny.
Historicky sahají jeho kořeny vinařství do 19 století, kdy jeho dědeček začínal v rodném Piemonte. Pan Gaja je znám svou tvrdou prací, za kterou je odměňován už 40 let, jako nejlepší a nejvíce prospěšný vinař.
Nejvíce se proslavil v rodném Piemonte na vinicích v okolí měst Barbaresco a La Morra. Zároveň se pomalinku rozšířil do regionu Toskánska, kde vlastní vinice v okolí města Montalcino a Castagneto Carducci. V těchto dvou sklepích vznikají úžasná Brunella di Montalcino a famózní Super Toskánská vína.
V současnosti je majitelem Angelo Gaja, vlastnící 250 akrů vinic v piemontských regionech Barbaresco a Barolo a dnes také v Toskánsku. Angelo vystudoval francouzskou vinařskou školu a byl prvním vinařem, který začal v Piemontu experimentovat s „barikovými" sudy.
Od začátku se soustředil na co nejvyšší kvalitu svých vín, díky čemuž se značka Gaja stala synonymem luxusu a prestiže.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.