Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdx 90% Tempranillo a 10% Graciano & Mazuelo vypěstovaných na vinicích španělské vinařské oblasti Rioja - suché
Navzdory tomu, že Marqués de Riscal XR Reserva La Rioja působí velmi vyzrále a koncentrovaně, je na patře svěží a vyvážená, plná a elegantní. Vůně tmavých bobulí doplňuje lahodná čokoláda a kořeněná lékořice, plus opět trocha skořice a černého pepře. Sudové zrání přispívá jemnými balsamickými tóny, třísloviny příjemně doprovází, závěr je dlouhý.
XR tradičně znamená vína se speciálními vlastnostmi. V minulosti označovali vinaři odpovídající vybrané sudy písmeny XR. Marqués de Riscal oživil tuto starou tradici svou Reservou, a tak se zrodila XR Reserva La Rioja.
Marques de Riscal bylo založeno v roce 1858 Camilem Hurtado de Amézaga, Marques de Riscal. Tento diplomat, novinář, a volnomyšlenkář, který vlastnil vinice a bodegu na panství Torrea v oblasti Elciego, žil více než 20 let v Medocu a velice si oblíbil místní vína. Pro jeho kontakty z Bordeaux
ho starostové regionu Alava požádali, aby angažoval vinaře, jehož zkušenosti a znalosti tradičních metod by v oblasti Rioja založily výrobu vín dle technologií z Medocu. Nechal z Francie poslat „9.000 mladých vinných keřů s plnou garancí odrůd pouze té nejlepší kvality, s cílem experimentovat
s odrůdami na vinicích Riojy, kde doposud kralovaly pouze místní odrůdy Tempranillo a Graciano. Získaná vína byla plnější, jemnější a, díky zrání v bordeauxských dubových sudech, měla vysoký potenciál pro uchovávání. Roku 1860 vybudoval nové sklepy s obrovskými galeriemi pro archivaci
vín a nejmodernějším výrobním zařízením a první dílnou na výrobu sudů. Bodega Riscal byla úplně první nefrancouzský výrobce, který byl poctěn prestižní cenou, a dodnes toto ocenění pyšně uvádí na etiketách svých vín z Riojy.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany.
Vinařství Marques de Riscal bylo založeno v roce 1858 Camilem Hurtado de Amézaga, Marques de Riscal. Tento diplomat, novinář, a volnomyšlenkář, který vlastnil vinice a bodegu na panství Torrea v oblasti Elciego, žil více než 20 let v Medocu a velice si oblíbil místní vína. Pro jeho kontakty z Bordeaux ho starostové regionu Alava požádali, aby angažoval vinaře, jehož zkušenosti a znalosti tradičních metod by v oblasti Rioja založily výrobu vín dle technologií z Medocu.
Marques de Riscal nechal z Francie poslat „9.000 mladých vinných keřů s plnou garancí" odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec a Pinot Noir pouze té nejlepší kvality, s cílem experimentovat s těmito odrůdami na vinicích Riojy, kde doposud kralovaly pouze místní odrůdy Tempranillo a Graciano. Získaná vína byla plnější, jemnější a, díky zrání v bordeauxských dubových sudech, měla vysoký potenciál pro uchovávání. Roku 1860 vybudoval nové sklepy s obrovskými galeriemi pro archivaci vín .
Nový sklep byl vybaven tehdy nejmodernějším výrobním zařízením a dokonce i první dílnou na výrobu sudů Bordeaux typu v Rioja. Následujic tradiční francouzské metody výroby začala roku 1862 bodega s lahvováním vín, která do té doby zrála v dubových sudech. B?hem pouhých 5 let bylo všechno úsilí odměněno a jeho vína pro svou vysokou kvalitu posbírala ocenění na všech tehdejších předních výstavách; uznání vyvrcholilo roku 1895 udělením Diplome d´Honneur na XIII. Výstav? v Bordeaux - nejvyšším vyznamenáním, jakého víno může dosáhnout.
Bodega Riscal byla úplně první nefrancouzský výrobce, který byl poctěn touto prestižní cenou, a dodnes toto ocenění pyšně uvádí na etiketách svých vín z Riojy.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.