Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Sangiovese vypěstovaných na vinicích italské vinařské oblasti Toskánsko - Montecucco - suché.
Montecucco je poměrně mladou oblastí s apelačním označení DOC. Je to nejjižnější část Toskánska mezi Montalcinem a Scansanem. Víno intensivní rubínové barvy. Výrazné aroma připomíná vyzrálé třešně a jiné bobulové ovoce s tóny koření, cedru a kakaa. V chuti je velice plné a mohutné s pevnou tříslovinou. Skvěle vyrovnaný alkohol a kyselina. Velice dlouhé až nekončící, velké víno.
Vynikající ke grilovaným steakům. K hovězímu masu, ke zvěřině.
Poloha - zóna Montecucco, mezi Montalcinem a Scansanem. Nejlepší vinice pro odrůdu Sangiovese v nadmořských výškách kolem 300m.n.m.. Půdy jsou zde bohaté především na vápence, slíny, jíl, štěrk. Veškerá práce ve vinici podlé há krité riím organického zemědělství. Výnos okolo 6 t/ha.
Vinifikace - ruční sběr plně vyzrálých hroznů. Jemné lisování. Fermentace v otevřených dubových kádích. Malolaktická fermentace ve 40 litrových dubových sudech, kde víno 18 měsíců i zraje. Víno dále odpočívá 18 měsíců v láhvi. Produkce pouhých 6000 lahví.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Claudio, který strávil 30 let svého života vývojem systémů dálkového ovládání, koupil usedlost Castello Colle Massari v roce 1999, a zároveň od roku 2002 spravuje i usedlost Grattamacco v Bolgheri. Vinařství Castello Colle Massari bylo založeno v roce 1998, a je součástí zóny Montecucco DOC. Montecucco je ideální oblast pro pěstování Sangiovese. Colle Massari se nachází přímo mezi DOCG zónou Brunello di Montalcino a jižně položenou oblastí DOC zvanou Morellino di Scansano. Claudio Tipa zde vytvořil své první víno v roce 2000.
Usedlost Grattamacco byla založena dříve než Colle Massari, a sice v roce 1977. Nachází se v srdci oblasti Bolgheri DOC, která rychle získává na věhlasu, a to hlavně díky odrůdě Cabernet Sauvignon. První ročník Claudia na této usedlosti tvořilo zcelení odrůd Cabernet Sauvignon, Sangiovese a Merlot. Grattamaco leží na vrcholu kopce, který vyhlíží k moři, mezi Castagneto Carducci a Bolgheri, asi 100m.n.m..
Usedlost Castello Colle Massari se rozprostírá na 30 hektarech půdy, z nichž 11 je osázeno révou, vesměs na vápenitém podloží s příměsí jílu a pískovce. Hlavním enologem je Maurizio Castelli, který spolu s Claudiem pracuje již léta. Vinice jsou certifikovány jako bio, organická produkce. 55% výsadby tvoří Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 20% Merlot a 20% Sangiovese. Ve vinicích se uplatňuje systém vedení révy Cordone a Guyot. Výnosy jsou redukované mezi 5 – 6 tunami.
Grattamacco i Colle Massari má mnoho společného s víny z Bordeaux, ale v každém skutečně velkém vínu z Toskánska je vždy podíl Sangiovese, které dodá onu typičnost. Jak sám Mauzio říká:“můžete kvasit víno ve vašem bazénu, ale nikdy nebude tak dobré jako Grattamacco!“
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.