Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 50% Cabernet Sauvignon a 50% Merlot vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasti Bordeaux Médoc - Margaux - suché.
Víno vyrobené pod klasifikací Bordeaux Supérieur se může pochlubit příjemnou a nevtíravou „burgundskou"" vůní plnou červeného ovoce s doutníkovými podtóny.
Chuť nabízí dobrou ovocnost a vyrovnanost. Moulin d´Issan bylo vytvořeno se záměrem doplnit výborný pokrm skvělým vínem. Lehký a mírně nasládlý klaret zanechá v ústech příjemnou dubovou dochuť.
První písemné záznamy o Château d'Issan sahají do 12. století, kdy byl region Guyenne (takto je často nazývána oblast Akvitánie) pod anglickou vládou. Majetek se v průběhu času stal domovem rodin Ségur, Salignac a La Verne.
V 17. století se zde usadil rytíř d'Essenault, jenž byl poradcem parlamentu v Bordeaux. Nechal zbořit starý hrad a vystavět zámek, jak ho známe dnes. Dal mu také své jméno, které bylo zkráceno na Issan. V 19. století, nechala rodina Roy vystavět nové sklepy a budovy, kde byly
uskladněny sudy. Issan je víno, které bylo servírováno na svatbě Eleanor Akvitánské a Jindřicha Plantageneta v roce 1152, bylo objednáno do sklepů prince z Walesu v roce 1723 a rovněž bylo oblíbeným vínem císaře Františka Josefa. Na počátku 20. století sláva Issanu
poněkud vybledla a stín ležel na vinařství až do konce 2. světové války. Po roce 1945 zakoupila majetek rodina Cruse, která v Médocu žila již více než 150 let, a vyzdvihla z prachu skutečný potenciál tohoto vína.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Château d´Issan se nachází ve třetí třídě původní klasifikace z roku 1855. Historie se táhne až do středověku. Vína z pozdějšího Ch. Issan se pila na svatbě Jindřicha II. Plantageneta s Eleonorou Akvitánskou . Château stoletími prošlo rukama mnohých. aby jej v 17. století získal Pierre d´Essenhault. Ten původní stavbu srovnal se zemí a převedl ji do dnešní podoby již se jménem Chateau d´Issan. Roku 1776 koupila zámek rodina Candale a překřtila Château de Candale.V průběhu 19. století získalo statut 3eme Grand Cru Classée. Château roku 1945 pod Emmanuela Cruse . Ten se postaral o rekonstrukce sklepů, nové vysázení vinic a obnovu budovy do její původní slávy. Rodina Crusových stojí za vinařstvím dodnes.
Z celkové plochy pozemků je 52 ha osázeno vinicemi. 30 ha se nachází v původní klasifikované oblasti Margaux a pochází z nich první víno Château d´Issan i druhé Blason d´Issan. Dalších 11 ha najdete v apelaci Haut-Médoc a víno pak jako Château de Candale. Zbylých 11 ha klasifikovaných jako Bordeaux Supérieur produkuje hrozny pro Moulin d´Issan. Keře v Margaux rostou převážně na štěrku a odrůdové složení je 70 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot při průměrném stáří výsadby okolo 35 let a hustotě 8500 keřů na hektar. Typický výnos se pohybuje okolo 45 hl/ha. Sběr hroznů je ruční, byť u ročníků z počátku 80. let minulého století se můžete setkat s chvilkovým „zatemněním mysli“ a použitím mechanizace. Víno si poleží na slupkách okolo 21 dnů, fermentace probíhá v nerezových tancích za kontrolované teploty. Následně víno prochází barikem po dobu 16 až 18 měsíců, sudy jsou nové ze zhruba 50 % (první víno, pro Blason jde jen o 35 % a u vín mimo AOC Margaux pak o 30 %). Prvního vína se produkuje asi 120.000 lahví, druhého 65.000 lahví. Château de Candale a Moulin d´Issan je ročně produkováno 70.000 lahví. Rozdíl mezi prvním a druhým vínem je tradičně především ve stáří výsadeb, ze kterých pocházejí hrozny
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.