Octomore vždy tak trochu pokoušela zažité konvence. Ta nejpředpojatejší představa o whisky panuje ohledně věku. Skotská single malt whisky Bruichladdich Octomore 10.4 vás však přesvědčí o tom, že i při whisky je věk jen číslo.
Byla destilovaná ze skotského ječmene v roce 2016. Na skotském ostrově Islay v panenských dubových sudech dozrávala pouze 3 roky. Tato tříletá whisky tak patří mezi jednu z nejmladších, no nejzajímavějších. Hloubka, vyváženost a poklidnost této whisky je totiž přímo ohromující!
Whisky Octomore 10.4 je nefiltrovaná a bez přidaných barviv. Vyrobena v limitovaném počtu 12 000 lahví.
Barva: hnědožlutá
Vůně: bohatá, čokoláda, tabák, ohňostrojový kouř, kůže, vanilka, borůvky, sláma a hruškové bonbóny
Chuť: suchá, připomíná hřejivé a kořenité svařené víno, kůži, tabák a cukr, vše kompletně obklopené zemitým rašelinovým kouřem
Závěr: dubové dřevo, kokos, tabák, vanilka a kouř
V r. 2002 byl učiněn pokus vyrobit i v této palírně výrazně rašelinnou whisky. Podařilo se jim to na 100%. Díky netradiční bruichladdichské chuti byl pro tuto whisky zvolen název Octomore.
Rašelinová příchuť se vytváří v době, když je ječmen "sladován" a proces dokončuje fáze sušení. Na ostrovech Hebridean, daleko od jakéhokoli uhlí, je zdrojem tepla a ohně právě rašelina. Díky svým esencím se rašelina "natáhne" do ječmenných zrn, takže i po destilaci je exotické aroma rašelinného kouře v dozrávající whisky cítit.
Před sládky palírny Bruichladdich ( bratři Braidovi ) stála otázka: na jakou úroveň se lze s rašelinnou příchutí dostat? Rozhodli se, že zkusí maximum. Celodenní "prokuřování" rašelinou však přineslo výsledek: světový rekord dosažené úrovně rašelinovosti - neuvěřitelných 131 ppm.
Používané destilační kotle jsou neobvykle vysoké a s úzkým hrdlem. Bratři Harveovi je tak navrhli proto, aby produkovali čistý a ovocný destilát. Během destilace jsou zapnuty kondenzátory, aby chladily výpary zpět na destilát. Destilace je tak velmi pomalá. Výsledkem je výjimečně krémová pálenka s jemností perlíku. Zcela jistě není pro každého a ne pro každodenní pití. Je určena pro nadšence, kteří milují a oceňují rašelinné příchutě whisky a dovedou je náležitě vychutnat.
Kombinace kvalitních sudů, "pramínkové" destilace, vysoké původní plnící síly 70% a masivní "nasazení" rašeliny dělá tuto whisky úžasnou již po 5 letech staří. Je garantováno, že vám postaví i ochlupení na hrudi.
Tato whisky byla vytvořena na základě historických faktů a událostí.
Farma Octomore je 2 míle na jihozápad od místa, kde byla v roce 1816 postavena malá palírna. V té době byla produkovaná whisky velmi rašelinová a velmi oblíbená. Ale bohužel k žádnému dalšímu rozvoji této rodinné palírny nedošlo.
Sourozenecká rivalita, spory mezi spolumajiteli, hladomor a emigrace obyvatel z okolí vedla k jejímu zániku o 24 let později.Octomore je tak první po celých 168 letech.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.