Tequilu můžeme nazvat exotickým drinkem s historií stejně starou, jako je země, ze které pochází. V Mexiku se s ním pojí mnoho příběhů, dobrodružných románů, legend i bajek.
Podle staré legendy byla prvním objevitelem medové vody z rostliny Maguery žena – indiánka Mayahuetl. Její manžel, indiánský sedlák Patecatl, potom kvasil tuto medovou vodu pro potěšení bohů, kněží a válečníků. Mayahuetl byla podle starých textů první, kdo nabídl vyrobený nápoj králi indiánských kmenů Montezumovi. Indiáni té doby (1300 – 800 př. n. l.) používali k rituálním účelům nízkoalkoholický nápoj, zvaný pulque, avšak s destilací pulque začali až první dobyvatelé a misionáři. Tequila a mezcal patřily dlouhou dobu na roveň halucinogenním houbám, které byly užívány pro očištění a povznesení duše nebo pro zmírnění bolesti. Indiáni dokázali agáve zpracovat beze zbytku. Z kořenů se vyrábělo mýdlo, koncový trn s vláknem na konci listu používaly Indiánky k šití, listy jako krytinu či jako potravu pro dobytek, usušenými lodyhami se topilo a ze středu agáve se vyráběly pulque (nízkoalkoholický nápoj) a tepache (nealkoholický nápoj). Tequila získala své jméno podle jednoho z měst, ve kterém je vyráběna. Město Tequila (stát Jalisco) bylo založeno roku 1656 několika osadníky. Ti v kraji obdrželi dostatek půdy a začali budovat své farmy a domy. Později bylo území předáno majoru Juanu Lopezu Villasadovi, který již měl zkušenosti s pěstováním cukrové třtiny a modré agáve. Současně s nárůstem počtu obyvatel se i zvyšovala výroba tradiční tequily. Během druhé poloviny 20. století se tequila stala světoznámým drinkem a přinesla tak slávu malému mexickému městu s 15.000 obyvateli.
Tequila je silný destilovaný alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco, 50 km od Guadalajary. Jedná se patrně o jedno z nejdivočejších brandy , proč ? bohužel na ten pravý důvod zatím ještě nikdo nepřišel .Vyrábí se pouze z mexického druhu Agave - Tequilana, zvané také Weberova modrá agáve. Existuje kolem 400 druhů agáve, ale jen modrá agáve obsahuje nejméně hořkého chlorofylu a proto je vhodná na výrobu tequily. Nejběžnější druhy tequily obsahují 38 až 40 % alkoholu.
Podle mexických zákonů se může tequila vyrábět pouze v pěti oblastech. A to v celém státě Jalisco, kde je nejvíce rozšířen výskyt Weberovy modré agáve a většina produkce tequily pochází právě odsud. Dále pak v určitých oblastech států Guanajuanto, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas
Na každé láhvi tequily by mělo být označení NOM a číslo. Název NOM znamená zkratku „Normas Official Mexicana“ mexický patentový úřad (NOM) který mimo jiné zakazuje používání hmyzu anebo larev v případě tequily a čtyřmístné číslo, které potvrzuje shodu s mexickým standardem – Official Mexican Standards symbol CRT (Consejo Regulador de Tequila) výroba kontrolována úřadem pro tequilu symbol DO a dvojmístné číslo doklad o souladu použití názvu tequila s geografickým původem a technickými požadavky označení DGN (Direction General de Normas) objevuje se jen výjimečně, používá mexická vláda jako známku kvality a původu. Je to ochranná známka tequily daná mexickým zákonem. Číslo připojené ke zkratce NOM uvádí místo, kde byla tequila vyrobena.
Tequila musí být ze zákona minimálně 2x destilována a jen pravá tequila ze 100 % agáve smí být označena na etiketě “100% Puro de Agave, 100% de Agave, 100% Agave Azul”. Dne 27.5.1997 byla tequila na zasedání Evropské Unie v Bruselu uznána jako typický nápoj, který se může vyrábět pouze v příslušné oblasti dané země jako tomu je u koňaku, šampaňského, single malt skotské či italské grappy.
Výroba tequily začíná v době zrání rostliny modrý agave. To je kolem 8 až 12 roku po vysazení rostliny. Zralost rostliny určuje „ Jimador“. Jimador je mexický dělník, který očišťuje listy od jádra rostliny. Zralost agave je velmi důležitá. Jestliže je rostlina příliš brzy sklizena, obsahuje příliš málo cukru k výrobě tequily. Jimadorova úloha je značně zodpovědná, jenom on rozhoduje, kdy je rostlina připravená a svoji mačetou známou jako „coa“ očišťuje jádra. Jádra neboli „pinas“ (pinas přeloženo ze španělštiny jako ananas) váží v době sklizně 40 až 70 liber.
Pinas jsou dopravovány k lihovaru, kde se rozřežou a poté opékají. To probíhá v tradičních pecích zvaných „hornos“. Moderní lihovary používají obrovské pece pro zvýšení výroby a snížení energií. Ze 7 kil (15 liber) se průměrně vyprodukuje 1 litr tequily. Upravené a opečené pinas jsou lisovány. Takto získané štávy kvasí v tankách nebo v sudech. Některé lihovary používají tradiční metodu k výrobě oblíbeného nápoje. V této původní metodě „artesian tequila“ jsou jádra agave rozdrcena kameným kolem „tahona“. Nerozdrcená vlákna jsou přidávány do sudů, pro získání osobité příchuti. Do drti se přidají kvasinky. Vylisované šťávy kvasí a kvasinky působí na cukry modré Agáve a přeměňují je na alkohol. Množství a druh kvasinek je bedlivým tajemstvím každého lihovaru. Vymačkané džusy kvasí 30 až 48 hodin a poté jsou dvakrát destilovány. První destilace produkuje druhořadý alkohol, ohnivou bezbarvou kapalinu. V tuto chvíli se už nemluví o mezcal, ale tequile. Všechny typy tequily začínají tímto destilovaným lihem. Každá značka tequily se jmenuje v závislosti na oblasti výroby.
U tequily rozeznáváme 2 kategorie a 8 typů:
1. kategorie 100 % čisté modré Weberovy agáve
2. kategorie Mixto 51 % agáve + 49 % cizích cukrů (melasa)
Chcete vědět jak poznáte, že pijete opravdu tu pravou tequilu? Jooo to na první pohled je opravdu složité rozpoznat, ale pokud se svěříte do péče odborníka , rád vás provede tajemstvím tohoto bájemi opředeného nápoje. Pokud se do hledání pustíte sami hledejte na etiketě některou z následujících informací:
Sledujte proto co kupujete – je velký rozdíl mezi opravdovou tequilou a alkoholem s příchutí tequily. I mezi jednotlivými značkami těch „pravých“ tequil jsou velké rozdíly. Nezbývá než jen nakoupit pár láhví a testovat a testovat….
Volcan X.A posouvá hranice umění zrání. Aroma přináší harmonické spojení pečené agáve, koření a sla...
Zlatá barva. Vůně a příchutě kotlíkové kukuřice, dýňového spice latte, slunečnice a šalvěje s vláč...
Právě na úpatí sopky Tequila v Mexiku, na bohaté a úrodné půdě, vyrábí palírna Volcán De Mi Tierra...
Tequila Volcan De Mi Tierra vznikla v roce 2017 v sopečném regionu Jalisco, v Mexiku. Právě zde, p...
Tequila Arquitecto je součástí portfolia True Believers, produktů vytvořených s cílem přinést na tr...
Tato stříbrná tequilla je delikátní a temperamentní žihadlo v litrové lahvi. Díky tomu, že ihned po...
Vysoce kvalitní zlatá tequila středně jasné jantarové barvy, kterou získala díky ročnímu zrání v du...
Klasická ""bílá"" mexická tequila. Vyrábí se pouze z vrchů rostliny blue weber agave. Většina tequil...
V roce 1992 se v Tequile v Jalisco zrodila první značka společnosti „La Cofradia"", Tres Alegres Co...
V roce 1992 se v Tequile v Jalisco zrodila první značka společnosti „La Cofradia"", Tres Alegres Co...
Buket nápoje dává tóny zelených jablek, hrušek, později se odhalují tóny vařené agáve, karamel, ...
Super prémiová tequila za 100% agáve světle zlaté barvy. Limitovaná edice v ručně zdobené a číslovan...
Limitovaná edice v ručně zdobené a číslované láhvi zraje 6 měsíců v dubových sudech. Voní po pečené ...
Limitovaná edice v ručně zdobené a číslované láhvi s vůní po bílém pepři a chutí po sladké šťávě agá...
Teremana Reposado Small Batch je tequila, která si svou výjimečnou chutí a precizním ručním zpracov...