Palírnu založil v roce 1843 William Mathieson z Talinu na Morangie Farm, kde byl pivovar a tradičně ilegálně se pálilo již od roku 1738 ( Morangie Brewery ). Nedostatek peněz ale znamenal, že se palírna rozběhla plnou parou až roku 1887. Tuto frázi můžeme v případě Glemnorangie brát doslova, protože byla první palírna, která své destilační kotle vybavila parní ohřevem. Samotné destilační přístroje byly také pozoruhodné, protože je palírna získala z londýnské palírny ginu. O destilačních sálech se často říká, že připomínají katedrálu, V případě Glenmorangie je tento příměr opět stoprocentně na místě. Jejich osm destilačních kotlů je největší ze všech skotských palíren – výška 5,13m. Tyto kotle jsou považovány za významný zdroj chuti: při destilaci unikají páry alkoholu relativně dlouhou cestou a zbavují se tak postupně nežádoucích příměsí. Společnost tvrdí, že díky jim se na vrchol kolony dostanou jen ty nejčistší páry alkoholu. Palírna má velmi rozsáhlé portfolio produktů. Je to hlavně díky tomu, že palírna nechává své produkty zrát nejdříve v sudech po bourbonu a potom dozrávat v sudech po portském, sherry, madeiře a nebo jiných produktech. Velmi dlouho to byla jedna z posledních palíren vlastněná nezávislou společností. Avšak v r. 2004 získala nadpoloviční většinu akcií Glenmorangie Plc. společnost Moet Hennessy (vlastní např. koňak Hennessy a šampaňské Don Perignon. Společnost Moet Hennessy tak současně získala i značky Glen Moray a Ardbeg, které patřily do portfolia společnosti Glenmorangie Plc.) Překlad jména Glenmorangie zní Údolí klidu (nebo také Proláklina vedle vody).
Společnost zakoupila dubové lesy v horách Ozark v Missouri, aby si zajistila vysoce kvalitní dodávky na své sudy. Duby tam rostou v chudé půdě na stinných severních svazích velmi pomalu. Tím pádem obsahuje dřevo méně kyselých tónů a v důsledku pomalejšího růstu má širší póry, které umožňují větší míru vstřebávání. Stromy se po kácení dva roky suší venku, místo aby podstupovaly několikatýdenní rychlé vysušení v peci. Tyto podmínky poskytují velmi porézní dřevo, které při zrání napomáhá lihovině vylouhovat více chuti. Sudy se první čtyři roky používají k uskladnění bourbonu (především Maker´s Mark, Jack Daniel´s a Heaven Hill) , pak se odesílají přes moře do Skotska. Glenmorangie stanovila normy nyní tolik populárního dokončení zrání v jiném dřevě. Jejich první sladová whisky, která dokončila zrání v sudech po portském, se objevila už v roce 1994. Mnohé palírny i mimo Skotsko následovaly příklad Glenmorangie. Irská 16tiletá Bushmills získává konečnou úpravu v sudech po portském a 12tiletá v sudech od madeiry. Jim Beam vyprodukovala bourbon Distiller´s Masterpiece (Destilatérův mistrovský kousek) s dokončením zrání v sudech po koňaku a poté v sudech od portského.
V Glenmorangie vyrobili během let několik sladových s dokončením zrání po víně z rhoneské oblasti, madeiře, sherry, Cote de Beaune, Cote de Nuits, malaga, koňaku, rioja, sauterneském a bílém rumu. Mimořádný rozměr tomu pak dodává vědomí, že dokončení zrání po sauterneském probíhalo v sudech z Chateau d´Yquem, dokončení po Cote de Nuits v sudech z Domaine de la Romanée-Conti a finiš po bordeauxkém v sudech z Chateau Mouton Rotschild. Nikdo nepopírá, že Glenmoragie má schopnost a zkušenost k prvenství v hospodaření se sudy, a přitom koncepce dokončení zrání v jiném dřevě dělí milovníky whisky do dvou táborů.
Palírna byla od roku 1918 ve vlastnictví rodiny, která ji ale na podzim 2004 prodala francouzské společnosti Louis Vuitton Moët Hennessy. Nepotěšilo to jen rodinu majitelů, ale i 95 procent ze 400 zaměstnanců, kteří vlastní akcie. Glenmorangie je nejlépe prodejná sladová ve Skotsku, pokrývá zhruba 15% trhu a má cíl stát se jedničkou i ve Spojeném království. V současnosti je na druhém místě za Glenfiddich. Na světovém seznamu nejlépe prodejných whisky zaujímá Glenmorangie šesté místo. Z celkové produkce společnosti Glenmorangie se 35% prodává do zámoří, avšak pokud počítáme jen whisky z jednoho sladu, dosahuje export 60%.
Glenmorangie si svou whisky velmi chrání, a když prodává do směsí, vždy přimíchá malé množství Glen Moray. Vedení palírny toto odmítalo dříve připustit, aby se jejich lihovina stala součástí míchaných whisky jiných značek. Až teprve nedávno začala tyto zakázky přijímat. Do plnícího tanku se tedy přidává nepatrné množství whisky Glen Moray - jen tolik, aby nebyla nijak ovlivněna chuť zrající whisky, ale přitom dostatečné množství, aby to nezávislým stáčecím firmám zabránilo prodávat tuto whisky jako čistou sladovou pod slavným názvem Glenmorangie proti vůli firmy. Tato praxe zabraňuje, aby se sudy dostaly k nezávislým stáčírnám, které by pak mohly dodávat na trh single malt Glenmorangie bez kontroly palírny. Ředitelství firmy sídlí v Broxburnu západně od Edinburghu. Je zde i velká stáčírna, kde pracuje většina zaměstnanců firmy.
oficiální stránky palírny ...
Nová single malt whisky, stvořená pro mixologii. Na jejím vzniku se podíleli nejlepší barmani a jej...
Nová single malt whisky z palírny Glenmorangie v koktejlovém setu. Balení obsahuje: 1x X by Glenmora...
Inspirováni přírodní nádherou Vysočiny k vytvoření hluboké harmonie chutí spojili naši výrobci whisk...
Jedná se o základní verzi Glenmorangie zrající 10 let v sudech po bourbonu. Má aroma kořeněné, vlas...
Limitovaná edice whisky od Glenmorangie The Cadboll Estate je ukázkou ječmene pěstovaného v palírně ...
Glenmorangie Sonoma Cutrer Reserve 25 Years je jantarově zbarvená single malt whisky z oblasti Highl...
Glenmorangie Signet je nejnovější a pravděpodobně také nejvíce inovační single malt whisky na světě....
Glenmorangie Quinta Ruban 14y zraje 12 let v sudech po bourbonu a pak ještě dva roky tráví v sudech ...
Glenmorangie Barrel Select Release Palo Cortado je nejnovější přírůstek úspěšné řady Barrel Select R...
Náš typický single malt byl přepracován. Nyní, ve věku 12 let, je The Original tak hladký a svůdný...
Jedná se o základní verzi Glenmorangie zrající 10 let v sudech po bourbonu. Má aroma kořeněné, vlas...
Jedná se o základní verzi Glenmorangie zrající 10 let v sudech po bourbonu. Má aroma kořeněné, vlas...
Whisky, která po 10 letech zrání v sudech po bourbonu dozrávala v sudech po víně Sauternes. Nefiltr...
Inspirován svou vzpomínkou na vstup do francouzské cukrárny, Dr Bill Lumsden poprvé přivedl k život...