Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasti Languedoc Roussillon - suché
Druhé víno Daumas Gassacu, který je označován za kultovní víno z Languedocu označované za ""Lafite Languedocu"" či ""jediné Grand cru jižní Francie."" Bohaté, komplexní víno složené z Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrahu. Temná barva a bohatá vůně zralých švestek, růžových
lístků ve smetanovém obalu s dotekem divokosti a nazrálosti. Chuť velmi různorodá a komplexní. Tóny červené ovocné marmelády, švestky a jejich dužnina, silné třísla a zemitá ovocná dochuť. Plné a kulaté víno. Používá prakticky stejné metody jako první víno - Daumas Gassac
grand cru, ale odrůdové složení je méně bohaté a více ""standardní."" Velmi přesně vyjadřuje terroiru.
První réva byla v údolí Gassac vysazena již kolem roku 780, kdy Benoit d'Aniane, jeden z pobočníku Karla Velikého, založil vinice v tomto údolí. Půda vinic byla znovu objevena roku 1971 prof. geologie z Bordeaux Henri Enjalbertem. Vinice těží z unikátní půdy červeného odstínu,
prašného charakteru a ledovcového původu, blízké podmínkám v Burgundsku. Dalším důležitým faktorem je chladné mikroklima způsobené blízkou řekou Gassac, stejně jako horami a mořem v relativně malé vzdálenosti vinic. Jedná se o muzeum starobylých odrůd révy ze zemí
jako Portugalsko, Madeira, Švýcarsko, Izrael, Arménie. Gassac je tak svou vlastní apelací díky této své různorodosti. Vinice jsou rozděleny do 52 parcel, které jsou chráněny od okolního světa více jak 3 tis. hektarů lesa. Pěstování révy je v souladu s historickým udržováním
rovnováhy s přírodou. Styl tohoto vína je nezaměnitelný, rodí se z půdy podobné Cote d´Or. Ve svém stylu připomíná Bordeaux, Burgundsko i Rhonu, ale přesto je svůj a originální. Díky speciálním polyfenolům ve víně, může Mas de Daumas Gassac projevovat svou mladost po 10 i
20 letech, někdy se na vrchol dostává až po 25 letech.
Vinařství Mas de Daumas Gassac z údolí horního toku řeky Herault na sever od města Montpellier patří do kraje Languedoc, který byl v dřívějších dobách považován za producenta levných a průměrných vín z jihu
Francie. To však už řadu let neplatí. A vinařství Daumas Gassac stojí na špici tohoto vývoje a je některými znalci považováno za producenta patrně nejslavnějšího Vin de Pays Francie. V zasvěcených kruzích bývá
srovnáváno se špičkovými grand cru classé z oblasti Bordeaux. Majitel Aimé Guibert se svou ženou Veronique sem přišli v roce 1970, zakoupili usedlost Mas de Daumas Gassac v zapadlé, nicméně unikátní oblasti.
Založili celou řadu malých vinic v kopcovitém terénu a začali pěstovat víno za pomoci renomovaného enologa profesora Emila Peynauda a geologa Henri Enjalberta z Bordeaux. Drží se přitom úzkostlivě tradičních
způsobů práce na vinici i ve sklepě, bez moderních klonů, ale s využitím velkého množství i málo známých odrůd.
Máme rádi jejich motto: „Vin comme d'antrefois" - Víno, jak bývalo dřív.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.