Bílé šumivé víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Prosecco vypěstovaných na vinicích italské vinařské oblasti Veneto - Valdobbiadene - extra dry - suché.
Původ hroznů je v kopcovitých polohách Valdobbiadene, DOC, nejvyšší a nejstrmější polohy.
Vinifikace - ruční sběr hroznů do malých bedýnek, transport celých hroznů na posuvném pásu k odzrňovači, jemné lisování, zchlazení moštu a pomalé fermentace v nerezových tancích základního vína. Následně se přidá tirážní likér a v nerezových tancích metodou charmat proběhne druhotná fermentace, poté 30 dní v láhvi.
BARVA: tóny bílého zlata, jiskrná, živá s jemným perlením.
VŮNĚ: aromatická, plná, s tóny bílého ovoce, medového melounu a lučního kvítí.
CHUŤ: mírně nasládlá, plná, vyvážená, ovocná s dobrou svěžestí v závěru.
VHODNÁ JÍDLA: vynikající jako aperitiv, k játrovým toustům, gorgonzolou, rizotu s gorngonzolou a ovocným koláčům.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany.
Vinařství NINO FRANCO se nachází ve městečku Valdobbiadene, v krásné kopcovité oblasti, která je nejznámější apelací šumivých vín Itálie, v alpském podhůří regionu Veneto. Vinařství založil v roce 1919 Antonio Franco a pojmenoval jej po svém synovi Nino Franco. Vinařství nyní vede Primo Franco, nejstarší syn Nina, kterému nyní s radostí a zapálením pomáhá dcera Silvia.
Primo Franco absolvoval vyhlášenou univerzitu enologie v Coneglianu. Poté co převzal vinařství po svém otci, obnovil sklepní hospodářství, vylepšil etikety a pečlivě se soustředil na práci ve vinici, na výběr nejvhodnějších kopcovitých poloh pro své Prosecco. Ve sklepě začal kontrolovat teplotu kvašení, jako první použil posuvný pás pro co nejšetrnější transport hroznů do odzrňovače a lisu a také věnoval maximální pozornost kvašení moštu do základního vína. Výsledkem je svěží, ovocně florální Prosecco kvality, o které se s úctou hovoří a píše v nejprestižnějších časopisech a průvodcích vín světa.
Dnes Primo na svých vlastních vinicích experimentuje s novou technologií pěstování révy za užití starých klonů odrůdy Prosecco. Všechny tyto malé velké činy jsou důkazem životní fi losofi e Prima, a tou je neustálé zlepšování kvality vína. Vinařství NINO FRANCO již téměř sto let vyrábí nejlepší vína oblasti. Dokazuje, že Prosecco z Valdobbiadene nemusí být tak banálním vínem, jak je často chápáno, ale vínem jasně vyjadřujíc styl vinaře a je tím nejtypičtějším šumivým vínem Itálie.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.