Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Riesling vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasti Alsasko - suché
Jiskřivě žlutá barva, tóny citrusů a bílé broskve. V ústech je citronové, ananasové a nádherně vyvážené mezi živostí a tělnatostí. Velmi čisté a zároveň rafinované, výrazně minerální. Vynikající potenciál pro archivaci i pro gastronomii: doporučujeme k rafinovaným jídlům s výraznou chutí,
např. jakubky na citronech.
Vinařství leží ve vesnici Bergheim v srdci Alsaska, ve které rodina Jeana-Michela Deisse, žije už od poloviny 18. století. Nejde ale jen o dobře znějící rodinnou tradici; jak sám Jean-Michel říká: „Pro mě je seznámení s novým terroirem otázkou 30 let a nevidím žádný smysl v tom,
abych se někde prostě vynořil a začal dělat víno bez toho, že bych rozuměl kultuře určité oblasti. Zde v Alsasku mohu pracovat se širokým spektrem terroirů."" Deiss zpracovává výhradně hrozny z vlastních vinic (všechna vína tedy nesou označení Domaine), které se rozkládají na celkem 26
hektarech, rozděleny do přibližně 120 různých parcel na území několika obcí (Bennwihr, Beblenheim, Saint-Hippolyte a Bergheim). Jejich geologická i klimatická diverzita je neuvěřitelná. Vzhledem k pestré geologické minulosti Alsaska je celá oblast mozaikou nejrůznějších půd, které se „
mění každých 50 metrů"", jak říká staré místní rčení. Jen v okolí Bergheimu tak najdeme 11 typů podloží různého geologického původu, od slínů přes vápenec až po štěrk! Vinice jsou vedeny biodynamicky (certifikace Demeter) a velmi náročně: hustá výsadba, prořezávání, půdy často chudé
na živiny a vodu, to vše nutí rostliny hnát kořeny do značné hloubky a plně vyjádřit svůj terroir. Sklizeň je samozřejmě ruční, vinifikace probíhá velmi šetrně. Plně zralé hrozny jsou pomalu zpracovány celé, k fermentaci se používají výhradně vlastní přírodní kvasinky, vína pak zrají na kalech
ve velkých dubových sudech nebo nerezových tancích, dle potřeb každého z nich.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.