Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Tempranillo 70%, Garnacha 20% a Mazuelo 10% vypěstovaných na vinicích španělské vinařské oblasti Rioja - suché.
Na pohled jasná, granátová barva s rubínovými okraji. Voní po džemu z červeného a černého ovoce s dobře integrovanými tóny vanilky a opečeného dřeva. Chuť je velice líbivá s dobrou strukturou a dlouhou dochutí. Víno zrálo 12 měsíců na barriku a na 6 měsíců bylo uloženo ve
sklepě k dozrání na lahvi.
Vína z oblasti La Rioja, ležící na severu Španělska pod pyrenejským masívem v širokém údolí řeky Ebro patří tradičně k nejžádanějším španělským produktům. Nesou označení Denominacion de Origen Calificada Rioja (D.O.Ca. Rioja), které je ochranou známkou zaručující
odpovídající kvalitu a původ hroznů. Výrobce – vinařské družstvo – Viňedos de Aldeanueva, S. Coop sdružující 850 pěstitelů hroznů vlastní 2600 ha vinic (t.j. cca 25% všech vinic v České republice), produkuje každoročně 2 miliony kg hroznů. Široký sortiment odrůd je determinován
různými nadmořskými výškami vinic (250 – 600 m.n.m). Výšková poloha vinic spolu s pestrostí odrůd (Tempranillo, Garnaca, Mazuelo, Graciano a Viura) umožňuje postupnou sklizeň od konce srpna do října. Vlastní výroba vín probíhá v nerezových nádobách, řízeným kvašením při použití
enzymů a ušlechtilých kvasinek. Vína určená k vyzrávání jsou uložena v barikových soudcích potřebnou dobu podle kategorie (semi-crianza, crianza, reserva, grand reserva). Po vyzrání v sudech jsou stáčena do lahví a uložena ve sklepě k dosažení optimální lahvové zralosti. Vinařsví se v
posledních letech prosazuje i v pěstování hroznů a výroby organických biovín. Nově též produkuje bílá vína z oblasti D.O. Rueda, které vévodí odrůda Verdejo.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.