Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

První písemná zmínka vinařské obce Mojmírovce (v minulosti Urmín) pochází z roku 1156, kdy se v listině ostřihomského biskupa Martinius vzpomíná jako jedna z obcí, odkud je možné vybírat církevní poplatky.
 
O tom, že se v naší obci vždy vyrábělo a prodávalo víno​​, svědčí historické listiny z roku 1290, které dokazují, že obyvatelé obce nezaplatili poplatky za víno ​​dovážené do Ostřihomi. Jiná listina z roku 1315 jim zase ukládala povinnost dodávat víno ​​na Velikonoce a Vánoce do Ostřihomi. Urmín měl statut městečka, měl svou pečeť s erbem symbolizujícím révový keř a dva hrozny. Také měl právo pořádat trhy a jarmark, právo vlastnit jatka a pivovar. Po příchodu rodiny Huňadyovcov do naší obce byla zemědělská výroba povýšena na velmi vysokou úroveň. Hrabě, jako první ve střední Evropě, začal používat hnojení půdy chlévským hnojem.
 
Současnost
 
Vinice se rozprostírají na Nitranské kopcovine s jižní expozicí v nadmořské výšce 150-170 m. Většina půdy, na níž je vysazený révu, je černozem porosty. Plochy révy patří do teplé klimatické oblasti s průměrnou roční teplotou 9,8 ° C. Sumář slunečního svitu za vegetaci je 1227 hodin. Roční úhrn srážek je 545 mm. Ze současné plochy 155 ha má z pěstovaných odrůd největší zastoupení Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Chardonnay, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Frankovka, Cabernet Sauvignon.Z dalších odrůd pěstujeme zejména Tramín červený, Rulandské šedé, Sauvignon, Svatovavřinecké a Alibernet. Jedinečnost polohy, správný výběr odrůdové skladby a moderní způsob obrábění dělá z našich vinic místo, kde je možné vypěstovat kvalitní hrozny. Vše hrozny, které zpracováváme ve sklepních prostorách, pochází výhradně z našich vinic. Ve velké míře se soustředíme pouze na výrobu jakostních vín s přívlastkem.
 
Ve firemních prostorách se nachází moderní technologie na zpracování hroznů. Hrozny je díky tomu v období sklizně dopravovány z vince na zpracování za velmi krátký čas. Samozřejmostí je šetrné odstopkovávání bílého hroznů a následné lisování na pneumatickém lisu.
 
Odkalené mošty fermentují v nerezových nádobách pod stálou řízenou kontrolou. Rmuty z modrého hroznů nakvášet ve vinifikátoroch, kde při kontrolované fermentaci dochází k maceraci barviva, taninů a buketních látek. Následně vína zrající v nerezových nádobách nebo v dřevěných sudech v prostorách našich sklepů, jejichž kapacita je na úrovni 200 tisíc lahví. V současnosti vyrábíme cca 120 tisíc lahví ročně, které plníme na vlastní plnicí lince. Nafľašované víno ​​skladujeme v klimatizovaném skladu se stálou teplotou.

Nebyly nalezeny žádné položky.
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru