Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Tempranillo vypěstovaných na vinicích španělské vinařské oblasti Toro DO - suché.
Patrně nejlepší víno španělské apelace Toro. Hrozny pocházejí z těch nejlepších poloh a z poloviny jsou na původních podnožích, což je velmi vzácné. Producent patří do rodiny Vega Sicilia, předního španělského vinařství, a tak se hrozny těší té nejdokonalejší péči.
Plnější, harmonické víno plné konfitovaného červeného ovoce a dobře použitý sud z amerického dubu. K pití nyní do 2022.
Servis 16-18°C
Dekantace: Ano
Konzumace po 2.roce
Archivace: 10 a více let
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může obsahovat i toto víno Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
V roce 1848 koupil Toribio Lecanda na základě nejvyšší nabídky dvou tisíc hektarovou usedlost, která dala o šedesát let později vzniknout španělské vinařské legendě s názvem Vega Sicilia. První láhve Vegy Sicílie tak byly vyrobeny v roce 1915 pro Luise Herreru.
Víno s černo-bílou etiketou se rychle stalo známým jako víno, které se nedá koupit penězi, ale dobrým přátelstvím. Již ve dvacátých letech získaly ročníky 1917 a 1918 ocenění na výstavě v Barceloně.
V roce 1952 byla usedlost prodána a procházela dobou pomalého růstu a malé produkce, ovšem roku 1982 byla Vega Sicilia zakoupena rodinou Alvarezových, kteří jí spravují dodnes. Vinařství Vega Sicilia má nyní více než 200 ha vinic, jejichž výnosy nepřevyšují 79 hl na hektar.
Pouze skvělá vína mohou obstát zkouškou dlouhého zrání v sudech, které musejí podstoupit. Červená vína z Vega Sicilia však v této zkoušce obstojí díky své bohaté struktuře taninů pocházející z pomalu vyzrávajících hroznů ze severně orientovaných vinic.
Osobitý charakter dělá z vín z Vegy Sicilia vína velmi španělského stylu, velmi hřejivá, tělnatá a robustní. Pouze dobré ročníky jsou lahvovány jako Valbuena 5° a jen velmi dobré a excelentní ročníky dají vzniknout červenému Vega Sicilia Unico.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.