Kategorie
Dios Vinotéka,víno (https://vinoteka.dios.cz/)

Piemont

Italsky piemonte doslova znamená paty (úpatí) hor a zahrnuje podhůří Alp, pohoří Langhe, Monferrato a četná údolí přítoků Pádu, nejdelší řeky v Itálii v jejím horním povodí. Region má rozlohu 25 400 km², 4,2 miliónu obyvatel a dělí se na 8 provincií.Spolu s Toskánskem je to nejvýznamnější region Itálie pro vína špičkové kvality. Je slavný nejen pro své Barolo a Barbaresco, ale i aromatická šumivá vína z muškátových odrůd Moscato d'Asti/Asti, sladkohořké vermuty a purpurově zbarvená selská vína, která jsou neodlučná od místních pokrmů ze zvěřiny, lanýžů a sýrů. Piemont je na sedmém místě co do množství vyprodukovaných vín Itálie, ovšem kvalitou svých vín se řadí mezi absolutní italskou špičku.

Jídlo a víno jsou v Piemontu navzájem propojeny stejně tak neoddělitelně jako ve francouzském Burgundsku. Oběma vinařským regionům jsou vlastní síla, bohatost a individualita, zralost a povaha, která něčím připomíná podzim. Piemont znamená „na úpatí hor“, ty totiž obklopují tuto krajinu a tvoří nepřerušovanou kulisu ke zvlněným pahorkům Monferrata v srdci oblasti. Méně než 5% vinic leží na rovině. Všechny mají vlastní mezoklima, region jako celek však disponuje charakteristickým makroklimatem s velice horkým vegetačním obdobím, po němž následuje zamlžený podzim a chladná vlhká zima. Nejlepší červená vína Piemontu, Barbaresco a Barolo jsou pojmenovány podle vinařských obcí. Zbývající slavná vína se nazývají jako jejich odrůdy: Barbera, Dolcetto, Moscato, Freisa, Nebbiolo, Brachetto, Grignolino.

rrr

Středem pozornosti je Alba, kde vládne král vín - Barolo. Nejušlechtilejší odrůdou je Nebbiolo, zdroj nejen pro Barolo a Barbaresco, ale také pro DOCG Gattinara a Ghemme, DOC Carema, Lessona, Nebbiolo d'Alba, Boca, Bramaterra, Fara, Sizzano a další. Jméno odrůdy je odvozené od slova nebbia, což znamená mlha a v údolí vinařských zón v oblasti Piemontu bývají často mlhy. Tradičně se vína Barolo a Barbaresco vyráběla dlouhým nakvášením ve velkých dřevěných sudech zvaných botti, kde poté ležela minimálně dva roky a ještě další dva roky zrála v lahvích, než se uváděla na trh. Vytříbené francouzské jazýčky si často stěžovaly na drsné třísloviny, těkavé kyseliny a nedostatek ovocitosti.

tttDnes progresivní vinaři používají modernějších metod, aby vyprodukovali líbivá a vyvážená vína k brzké konzumaci i k archivaci, díky hlavním protagonistům nového stylu Barolo, jimiž byli v 70. letech Angelo Gaja a Renato Ratti. Ti zavedli zredukovanou maceraci, brzkou malolaktickou fermentaci a kratší zrání, mnohdy i ve francouzských sudech typu barrique.

Piemont je rájem gastronomů. Město Alba je nejen hlavním centrem slavných vín Piemontu, jako jsou Barolo, Barbaresco, Dolcetto d'Alba, Barbera d'Alba a Moscato, ale také městem lanýžů. Každým rokem v měsící říjnu se zde pořádají slavnosti na počest těchto vzácných a drahých funghi. Bílé lanýže Tuber magnatum Pico, které jsou typické pro oblast Piemont, mají nezaměnitelné aroma. Tradiční způsob podávání těchto delikates je buď v podobě omelety a míchaných vajíček nebo s typickými těstovinami tohoto kraje - tajarin, což jsou domácí vaječné nudle, které nejlépe chutnají s rozpuštěným máslem, hoblinkami čerstvých bílých lanýžů a strouhaným sýrem.

Neopomenutelná vína Piemontu :

  • bbbBarolo - je snad nejznámějším a nejpopulárnějším italským vínem a je prvním vínem z trojice italských hvězd zvané „triple B“. Jeho základem je odrůda Nebbiolo. Pozdě dozrávající odrůda, které dalo jméno prostředí, ve kterém je pěstována. Pahorky Piemontu jsou zejména v podzimních měsících zahaleny mlhou (nebbia), z níž vystupují  řádky vinic jako přízračný příslib vína, které se z jejich bobulí lisuje. Odrůda sice vyžaduje pečlivou práci na vinici a přísnou redukci výnosů, ale odměňuje se vínem, které je označováno jako víno králů. S trochou nadsázky se dá říci, že se jedná o tak výjimečnou odrůdu, že se jí vyhnulo i řádění mšičky révokaze na konci 19. století. Mimo Piemont nedosáhla uspokojivých výsledků. Jméno Barolu dala obec, centrum stejnojmenné D.O.C.G. oblasti, v jejímž okolí se hrozny pro výrobu Barola pěstují. Jedná se o oblast malou, zahrnující pouhých jedenáct vinařských obcí a 1700 hektarů vinic. Nejslavnější  vinice oblasti je Cannubi v Barolu, další špičkové polohy jsou Brunate, Cerequio, Le Rocche a La Serra v La Morra, Bussia a Ginestra z Monforte a Brea v Serralunga d´Alba. V současné době se na trhu objevují dvě verze Barola. Tradiční, kde je plně zachován charakter dlouhověkého vína, kterému je nutno dát čas i několika desetiletí, aby rozehrálo všechny své nuance. A moderní, kde došlo novými postupy ke zkrácení výroby vína a jeho milovníci nemusí čekat tak dlouhou dobu, aby si jej mohli vychutnat. Na každém pak zůstane, ke kterému táboru se přikloní.
  • bbbbBarbaresco je druhým vínem z trojice italských hvězd zvané „triple B“. Někdy je nesprávně považováno za „dámskou“ variantu Barola. Svoji proslulost si muselo tvrdě vybojovat. Jeho základem je též odrůda Nebbiolo. Oproti Barolu je ovocnější a přístupnější k dřívějšímu pití, což je dáno mírnějším mikroklimatem, díky němuž hrozny dříve dozrávají. Dosahují též pouze asi polovičního potenciálu zrání 10 – 15 let. Jméno Barbarescu dala obec, centrum stejnojmenné D.O.C.G. oblasti, v jejímž okolí se hrozny pro výrobu Barbaresca pěstují. Jedná se o oblast velmi malou zahrnující pouze 680 hektarů vinic. Nejslavnější  vinice oblasti jsou Asili a Rabaja v Barbarescu a Gallina v Nieve.
  • Předcházející dvě jsou nejznámější a nejslavnější , ale nejsou to jediná skvělá vína, která se zde vyrábějí. Nesmíme zapomenou na slavná červená vína nazvaná podle odrůd, ze kterých se vyrábějí – Barbera, Dolcetto,Freisa a Nebbiolo, ani na bílé s místním názvem jako Gavi z odrůdy Cortese a další nazvaná podle odrůd, ze kterých se vyrábíějí – Arneis, Moscato bianco Malvasia a další a další...
Cena od - do
Angelo Gaja

Angelo Gaja

Angelo GAJA se stal ikonou mnoha milovníků perfekcionalismu, luxusu a absolutní dokonalosti italských bílých, ale především červených vín Barbaresco.Podle významného průvodce italskými víny Gambero Rosso je Angelo GAJA hodnocen jako nejlepší vinař v celkovém hodnocení tohoto GuideSamotný Angelo Gaja je již čtvrtou generací Piemontského vinařství, kterou zdědil velké vinařské tradice, které počaly, když bylo vinařství nesoucí jeho jméno GAJA založeno v roce 1859. Historicky dobře zdokumentované a...Více informací
Ceretto

Ceretto

Vše začalo koncem 30. let když Ricardo Ceretto, zakladatel stejnojmenného rodiného vinařství, vysázel první vinohrad na zvlněných kopcích piemontské krajiny v oblasti Langhe. Ricardovu vizi pak plně podpořili oba jeho synové, Bruno a Marcello. Jejich vášeň a láska k místní půdě vedla k obrovskému úspěchu tehdy prakticky začínajícího vinařství.Bratři Barolo, jak se jim často přezdívá, se zasloužili o rychlý vzestup vinařství směrem do kvality, a to hlavně díky vytvoření unikátního projeku selekce...Více informací
Bava

Bava

Bava, dnes moderní vinařství nesoucí jméno svého zakladatele, rodiny Bava. Rodina Bava vlastní vinice a pozemky v okolí vesnice s názvem Cococnato v regionu Piemonte, již od 16. století. Teprve roku 1911 byla založena rodinná cantina nesoucí jmého Cassa Brina. Cocconato se nachází v nadmořské výšce 500 metrů nad mořem, na druhém nejvyšším kopci Monferrato, cca 30 km severně od města Asti. Do dnešních dnů, se v této historické budově stále připravuje víno z hroznů od Langhe a Montferrato, které t...Více informací
La Spinetta Giorgio Rivetti

La Spinetta Giorgio Rivetti

Příběh vinařské rodiny Rivetti začíná v roce 1890 , kdy Giovanni Rivetti, dědeček Carla, Bruna a Giorgia, opustil Piedmont a přesídlil do Argentiny. Jako mnoho Italů té doby snil o tom, že se jednou vrátí jako bohatý a mocný muž, který bude ve své rodné zemi vyrábět vynikající víno. To se podařilo až jeho synovi Giuseppovi přezdívanému Pin. Ten se oženil s Lidiou, zakoupil vinici a začal vyrábět víno. V roce 1977 se rodina přestěhovala na LA SPINETTA (vrchol kopce) v Castagnole Lanze, do centra ...Více informací
Marchesi di Gresy

Marchesi di Gresy

V Piemonte v obci Barbaresco se nachází magická vinice „Martinenga“ o rozloze 11ha amfiteatrového tvaru. Pod ní je do malebné krajiny zasazeno rodinné vinařství Marchesi di Gresy, které v současnosti vede markýz Alberto Cisa Asinari di Gresy. V roce 1973 se rozhodl neprodávat hrozny z vlastních vinic místnímu družstvu a začít s jejich vlastní vinifikací a prodejem pod rodinným jménem. Vinice Martinenga je jediné cru v Langhe,které má jediného majitele (monopol), je rozdělena na 3 díly: Gaiun, Ma...Více informací
Marchesi di Barolo

Marchesi di Barolo

Sídlem společnosti Marchesi di Barolo je velký, žlutě natřený dům stojící naproti zámku Falletti v překrásné krajině Piemontu, jižně od Turína. Tato usedlost se těší okouzlující minulosti. Před mnoha lety zde začala historie firmy Marchesi di Barolo. Započal příběh lidí, kteří celý svůj život zasvětili přírodě, révě, sklepům a vinařství. Vinařství věnovali všechen svůj um a fantazii. Sídlo Marchesi di Barolo bylo původně majetkem markýzů Falletti a později bylo známé jako Tenuta Opera Pia Barolo...Více informací
Beni di Batasiolo

Beni di Batasiolo

Když rodina Dogliani zakoupila historické vinařství Chiola, působící od 50. let v obci La Morra v srdci údolí Valle di Barolo, vstoupila velkolepě mezi vinařskou aristokracii tzv. „velkých“ piemontských vín. V roce 1978 tvořilo vinařství sedm tzv. „beni“ neboli statků s vinicemi situovanými v nejlepších oblastech pro pěstování odrůdy Nebbiolo, z něhož se zde vyrábí špičkové červené Barolo. Od té doby bratři Doglianiové rozšířili své teritorium na devět „beni“, jež celkem pokrývají 100 hektarů, z...Více informací
La Scolca

La Scolca

Historie samotného vína Gavi je neoddělitelně spjata s vinařstvím La Scolca a rodinou Soldati, která v roce 1919 vinařství založila. První odrůdové bílé víno z odrůdy Cortese pojmenoval zakladatel vinařství Giorgio Soldati podle oblasti, odkud víno pochází, a sice Gavi di Gavi (Gavi z Gavi). V roce 1966 Vittorio Soldati vytvořil dnes již světově proslulé Gavi dei Gavi Etichetta Nera. La Scolca vlastní nejstarší a nejslavnější vinice v oblasti Gavi. Pokud by se v Itálii používala klasifikace vina...Více informací
Villa Sparina

Villa Sparina

U městečka Gavi v Piemonte, (na vyvýšenině „Monterotondo“) slunce, lesy a přímořský vánek od ligurského moře vytváří ideální mikroklima pro pěstování révy. Zde rodina Moccagatta založila po dlouholeté zkušenosti s vinohradnictvím vinařství VILLA SPARINA. Vinařství, které se dokázalo prosadit s tradičními víny vyrobenými inovační technologií. Dnes je Villa Sparina prestižní značkou, která zhodnocuje tradici území Gavi a Monferrato a je díky svému stylu, kvalitě a specielní láhvi nezaměnitelná s j...Více informací
Bersano

Bersano

Historie vinařství Bersano začíná v konci 19. století v Nizza Monferrato. Arturo Bersano – právník a milovník vína – postupně převzal vedení firmy. Jeho motto „Pokud chceš pít dobré víno, kup si vlastní vinice“ se stalo filozofií celého vinařství. Dnes patří k vinařství přes 230 hektarů vinic v těch nejlepších polohách regionu, což z Bersano dělá největšího soukromého vlastníka vinic v Piemontu.Vinice Bersano se rozkládají mezi městy Turín, Asti a Alessandria. Patří sem vinice pod názvy: Cremosi...Více informací
Vietti

Vietti

Vinařství Vietti se řadí mezi nejtradičnější výrobce piemontských vín. V průběhu posledních deseti let v něm došlo k velkému rozvoji a jeho Barolo, Barbaresco a vůbec všechna zde vyráběná červená vína získaly pozoruhodnou jemnost a elegantní strukturu. Tento nový rozměr zdejší vinařské produkce lze vysvětlit dodržováním přísných výrobních standardů: vinifikují se zde výhradně hrozny z vlastní sklizně a vinařství se může pyšnit rozmanitou skladbou vinohradů unikátní kvality. Stejně tak působivý j...Více informací
Barale Fratelli

Barale Fratelli

Historické vinařství Barale Fratelli se sídlem v samotném centru Barola vede nyní Sergio Barale v autentickém klasickém stylu. Většina mladých vinařských expertů, sommelierů a tudíž i vydavatelé různých vinařských časopisů a průvodců, upřednostňují v posledních desetiletích moderní způsob výroby Barola, které je tímto způsobem především dříve připraveno k pití. Myslím, že celkem poprávu to Sergio Barale cítil jako určitou diskriminaci, a proto se rozhodl neposkytovat své vzorky vín pro různá hod...Více informací
Cordero di Montezemolo

Cordero di Montezemolo

V srdci Langhe, přímo v centru země Barola, stojí libanonský cedr, který dominuje třicetihektarovému vinařství. Špičkové vinařství, jehož vína proslavila oblast Piemonte ve světě. Usedlost „Monfalletto“, která po staletí patřila markýzům Falletti z Barola, nyní vlastní Giovanni Cordero di Montezemolo, vnuk markýzy Luigii Falletti z Barola a syn Paola Cordera di Montezemolo. Gianni Cordero di Montezemolo (za velké pomoci svého syna Alberta a dcery Eleny) vede a v poslední době velice pozitivně ro...Více informací
Negro Angelo e figli

Negro Angelo e figli

Zmínky o tomto vinařství jsou zapsány ve starých registrech v archivu historické radnice v Monteu Roero již od roku 1670. Otcem tohoto prestižního vinařství byl Giovanni Domenico Negro, který byl vlastníkem domu s pecí, mlátičkou a sklepem s víny. Dům se nachází v Ajello Valley, ve východní části vinice Perdaudin, kde rodina Negro po staletí zdokonalovala svůj vinařský um. Zóna Roere, kterou z části vlastní rodina Negro je jedinečnou oblastí s unikátními podmínkami pro pěstování révy. Teplé mikr...Více informací
Luciano Sandrone

Luciano Sandrone

Kultovní výrobce moderního Barola, jehož vína se prodávají striktně na alokace. V roce 1981 přinesl na veletrh Vinitaly svůj první ročník 1978, kterého tehdy vyrobil pouze 1 500 láhví.které se okamžitě rozprodaly. Jeden americký obchodník je po ochutnání chtěl ihned všechny koupit. Stejnou mimořádnou péči věnuje Luciano Sandrone vínům napříč celým spektrem nabídky, a tak i základní vína umožní získat cenově příjemnou představu o jeho stylu a vinařském umu. Sídlo se nachází pod kopcem Cannubi, kd...Více informací
Michele Reverdito

Michele Reverdito

Malé rodinné vinařství založené v roce 2000, které se každým rokem rozrůstá a investuje nemalé prostředky do zkvalitňování výroby vína a úrovně poskytovaných služeb. V tuto chvíli vlastní 40 hektarů vinic v okolí vesničky La Morra, nedaleko vyhlášeného Barola. Hospodaří i na známých vinicích „Butti“, „Formica“ nebo „Bricco Cogni“, které patří k nejlepším v celé oblasti Piemonte. Dobře odvedenou prací produkují vysoce kvalitní vína za přijatelnou cenu.Více informací
Conterno Fantino

Conterno Fantino

Návštěva vinařství Conterno Fantino je zážitkem nejdříve z úchvatného panoramatického výhledu na vinice oblasti Langhe, zasněžený Mont Blanc, Monte Rosu a Piemontské Alpy. Poté co projdete s charismatickým Guidem Fantinem sklep a ochutnáte s ním vína, okamžitě pochopíte, že jste v rukou Mistra. V roce 1981 se Guido Fantino oženil s Aldou Conterno. Společně s bratrancem Aldy, Claudiem, spojili myšlenky a rozhodli se obhospodařovat vinice, které jejich rodiny již dlouho vlastnili a vyrábět z nich ...Více informací
Mauro Molino

Mauro Molino

Vinařství založené na rodinné tradici otce a syna. Po celé generace svým nadšením a pílí pracují a starají se o 8 hektarů vinic v okolí městečka La Morra v oblasti Piemonte. Odměnou jsou každoročně velmi vysoce hodnocená vína z jejich produkce. S minimem moderních strojů a zásahu do výroby dokáží vyprodukovat stabilně vysokou kvalitu vín. Produkce tohoto vinařství je každoročně tak kvalitní, že je již měsíce dopředu rezervovaná.oficiální stránky vinařství : www.mauromolino.comVíce informací
Braida di Giacomo Bologna

Braida di Giacomo Bologna

Giacomo Bologna, zakladatel tohoto vinařství, byl nejen velice talentovaný enolog, ale především velmi uznávaná a prominentní osobnost italské vinařské scény. Byl prvním vinařem, který začal produkovat nový, moderní styl velmi koncentrovaných, mohutných a dlouhověkých vín z odrůdy Barbera. Po jeho smrti v roce 1990 převzaly vedení podniku jeho děti a současná generace na tuto rodinnou tradici velmi úspěšně navázala. Mezi jejich nejznámější vína patří Barbera d'Asti Bricco dell' Uccellone a Bricc...Více informací
Elio Altare

Elio Altare

Elio Altare patří k absolutní špičce nejen v oblasti Piemonte, ale celé Itálie. Biodynamické vinařství produkuje z pouhých 10 hektarů vinic vysoce kvalitní vína, u kterých poptávka mnohonásobně převyšuje nabídku... Jedná se o velice prestižní záležitost a vína Elio Altare si zaslouží konzumaci při významných příležitostech.Na spolupráci s tímto vinařstvím je naše společnost patřičně hrdá.Více informací
Rocche dei Manzoni

Rocche dei Manzoni

V roce 1974 se Valentino Migliorini společně se svou ženou Jolandou rozhodli ke koupi panství z 18. století obklopené vinohrady s vynikající expozicí v severoitalksém Piemonte, přesněji ve vesničce Monforte d´Alba v Langhe. Tím se začala psát historie jednoho z nejpozoruhodnějších vinařství v Langhe. Zpočátku se Valentino soustředil především na produkci tradičních vín regionu: Dolcetto d´Alba, Barbera d´Alba a Barolo. Valentino natolik důvěřoval potenciálu svého terroir, že brzy začal experimen...Více informací
Pio Cesare

Pio Cesare

Vinařství Pio Cesare bylo založeno v roce 1881. Cesare byl jedním z prvních vinařů, který věřil v potenciál a kvalitu vín jako je Barolo, Barbaresco, Barbera a ostatních velkých vín z Piemontu. Již po pět generací tento vinařský rod vyrábí tradiční Piemontská vína ve svých starých sklepech nacházející se v centru města Alba. Pio Cesare vlastní více než 50 hektarů vinic, které se nacházejí v těch nejvíce hodnocených a nejlépe exponovaných částech Piemonte. Vína patří mezi nejlepší a nejuznávanějš...Více informací
Produtori del Barbaresco

Produtori del Barbaresco

Toto sdružení položilo své základy v roce 1898, ale bylo zavřeno v roce 1925 za vlády fašistů. Členové se znovu sešli po druhé světové válce uprostřed chudoby 50. let minulého století, kdy místní farář Don Fiorino Marengo přesvědčil 19 živořících pěstitelů, aby spojili své síly a vyráběli víno společně. Takto pokračují dodnes a družstvo zahrnuje několik špičkových pěstitelů pod vedením enologa a technického ředitele, kterým je v současné době Giovanni Testa. Vína pochází výhradně z odrůdy Nebbio...Více informací
Giuseppe Mascarello e Figlio

Giuseppe Mascarello e Figlio

Od nepaměti je Nebbiolo nejvíce ceněnou révou a vinařským znakem Alby a Langa a jelikož je spojen s velkým vinárním terroirem, je schopen se na vynikajících úrovních vyjádřit ve vínech pozoruhodné osobnosti , intenzivní kytice, skvělé hladké třísloviny a vynikající možnosti vývoje a odolnosti v průběhu času. Členové rodiny Giuseppe Mascarello produkují vína už více než století a půl, nejprve jako zemědělci na Manescotto panství v obci La Morra pro Marchesa Giulia Colbert Faletti di Barolo, a ...Více informací
Bel Colle

Bel Colle

Společnost byla založena v roce 1976 bratry Franco a Carlo Pontiglione a Giuseppe Priolem v obci Verduno v srdci Piemontu. Kromě klasických vín Piemontu pěstují keře vinné révy které jsou považovány za klenoty z Langhe - Verduno Pelaverga.Pelaverga byla představena ve městě Verduno v XVII století. Požehnaný Sebastiano Valfrè, který započal pěstování vinné révy v oblasti Saluzzo a na kopcích Verduno spojených s příběhem požehnáné révy okouzlující vůně užívané jako afrodiziakum .Její voňavé a...Více informací
Oddero

Oddero

Vinařství Oddero s tradicí více než 150 let se nachází na terasových kopcích regionu Langhe, ve spleti a moři vinic vinařské obce La Morra, která nedílně patří do Barolo DOCG území. Všechny vinice jsou ve vlastnictví rodiny Oddero, a jejich vína byla vždy z hroznů pouze z vlastních vinic. Oddero je jedna z nejstarších, nejtradičních a nejuznávanějsších značek mezi výrobci světoznámého vína Barolo. Avšak nejen Barolo patří do portfolia produkce tohoto rodinného vinařství. V nabídce naleznete také...Více informací
Coppo

Coppo

Rodinná historie vinařství Coppo se traduje již od roku 1892 a prolíná s ní i historie města Canelli, jež je považována za hlavní město odrůdy Moscato. Coppo je jedním ze čtyř historických společností v Canelli, jehož sklepy z devatenáctého století vykopané do tvaru tunelu a nyní přejmenované na “podzemní katedrály”, byly v poslední době uznány jako součást světového dědictví UNESCO. Dnes jednohvězdičkové vinařství Coppo a jejich rodina se od sladkých šumivých vín, která jsou výrazným otiskem Ma...Více informací
Luigi Einaudi

Luigi Einaudi

      "Poderi Einaudi" má své počátky od roku 1897, kdy teprve 23-letý Luigi Einaudizískal tento statek "San Giacomo" v oblasti Dogliani. Pod vedením zakladatele,později i senátora Luigiho Einaudi začala výroba a lahvování vína "Dolcetto" ajeho distribuce za regionální hranice, kde se toto víno stalo velmi oblíbeným. "Profesor", jak jej začali lidé v Dogliani nazývat, nikdy nezanedbával své vinice ipřesto, že se jeho pracovní závazky časem rozrostly i o zo...Více informací
Bruno Rocca

Bruno Rocca

Rodina Rocca bydlí od nepaměti v Barbarescu a tam také vždy hospodařila na vlastních vinicích. Původně se vína nelahvovala, ale prodávala stáčena. V r. 1978, po smrti otce, přešlo vedení vinařství do rukou syna, který doposud pracoval v marketingovém oddělení místní konfekční společnosti Ferrero a mladý Bruno Rocca začal novou, znamenitou historii vinařství a rozhodl učinit zásadní krok a začal všechno vyrobené víno lahvovat.Dnes vinařství s Brunem již padesátiletým, hospodaří na 15 ha vinic, z ...Více informací
Enrico Serafino

Enrico Serafino

Vinařství Enrico Serafino bylo založeno v kopcích v jednom z hlavních městeček oblasti Roero Canale d´Alba, mezi Monferatto a Langhe, již v roce 1878. Dnes usedlost spravuje přibližně 12 hektarů vinic. Roero je věhlasnou oblastí s bohatou farmářskou historií, jež sahá do raného středověku.Enrico byl obchodníkem a vlastníkem půdy. Jeho vinařství záhy získalo na významu, a to v rámci oblasti Piemonte, tak i mimo hranice země, kde začal prodávat odrůdová klasická vína Piemonte. V devadesátých letec...Více informací
Giacomo Vico

Giacomo Vico

Historie vinařství Giacomo Vico se datuje zpět ke konci 19. století, zřejmě kolem roku 1890, kdy Giacomo začal vyrábět a prodávat víno pod svým vlastním jménem. Giacomo produkoval zejména tradiční odrůdy regionu Roero a ve většině případů vína prodával ve velkých 300 – 350 litrových sudech, které nesly kovový štítek se znakem vinařství.Teprve po letech byly zavedeny skleněné 54 litrové demižony a následně pak i klasické skleněné láhve, tak jak je známe dnes. Giacomo Vico dodnes pro svá vína využ...Více informací
Fontanafredda

Fontanafredda

Langhe je historický region Piemont, který se nachází mezi 450 a 800 metrů nad mořem, v oblasti mezi řekami Tanaro a Bormida, mezi provinciemi Cuneo a Asti. Tato oblast je známá po celém světě, a to nejen pro bohaté tradice a typických výrobků, ale i pro kopcovité krajiny, zvěčnil a proslavil ze stránek spisovatelů jako Pavese a Fenoglio a domov Barolo, bílého lanýže ‚Alba a Tonda Gentile, abychom jmenovali jen některé z mnoha lahůdek této země. Naše vinice se nacházejí v obcích úz...Více informací
Michele Chiarlo

Michele Chiarlo

Michele Chiarlo, jehož předkové již po sedm generací úspěšně pěstovali víno, založili tuto rodinnou firmu v roce 1956. Malé vinařství se rychle rozrostlo a v současné době patří jeho majitel k nejrespektovanějším představitelům vinařské profese v Piemontu.  Z domény putují vína do mnoha zemí, jako je Německo, Velká Británie, Belgie nebo Švýcarsko. V roce 1995 přibyla zakoupená doména Aluffi v Castelnuovo Calcea, kde se nachází ty nejkrásnjší a nejrenomovanější vinice apelace Barbera d´Asti.Miche...Více informací
Conterno Giacomo

Conterno Giacomo

Vinařství Conterno založil v roce 1908 Giovanni Conterno v obci Monforte d’Alba, kdy si začal sám vyrábět vína z nakupovaných hroznů pro svou tavernu a přátelé. Poté co se syn Giacomo v roce 1920 vrátil z války, udělali společně Barolo Riservu Monfortino, a tím se zrodila legenda. Giovanni Conterno opustil vinařský svět v roce 1934 a syn Giacomo převzal vedení nad vinařstvím. Dlouhou dobu Conternové lisovali Barola z nakupovaných hroznů z nejlepších poloh a od nejlepších pěstitelů v obci Serralu...Více informací
Bruno Giacosa

Bruno Giacosa

Na začátku tradice tohoto klenotu Piemontu stály Carlo Giacosa a jeho syn Mario Giacosa třetí generace Bruno Giacosa roku 1929, kteří začaly pracovat v rodinném podniku od 15 let.Výroba vína probíhala převážně z nakoupených hroznů z vybraných vinic Piemontu. Giacosa se vždy snažil získat to, co považoval za nejlepší tedy hrozny od zavedených pěstitelů s přísným zaměřením kvalitu.V roce 1960 Giacosa byl považován za jednoho ze tří nejvýznamnějších výrobců Barbaresca, spolu s Angelem Gaja a vybran...Více informací
Schiavenza

Schiavenza

Podle názoru některých odborníků se jedná o výrobce toho nejhodnotnějšího tradičního a velmi konzistentního Barola se špičkovými vinařskými tratěmi. Osm hektarů staré vinice, žádný barik, ruční práce a nízká produkce 35 000 láhví zajišťují prostor pro maximální péči v každém stadiu a detailu. Ceny, doposud až neuvěřitelně nízké, bohužel již postupně, i když zaslouženě, s každým ročníkem rostou.Více informací
Parusso

Parusso

Parusso je hrdý na mezinárodní úspěch svého regionu, peníze, které to přineslo, umožnily dělat víno bez kompromisů. Klade důraz na soustavné zlepšování kvality, nespokojení se s něčím, sám obšírně popisuje, kolik zajímavých objevů se naučil zvídavostí a chybami. Spolupracují s místním Slow Food hnutím. Samozřejmě vinifikují svá vína odděleně po jednotlivých viničních terroirech, protože Nebbiolo má schopnost, podobně jako Pinot Noir, zrcadlit terroir. Nechávají 5-7 hroznů na keři a aplikují zele...Více informací
Aldo Conterno

Aldo Conterno

V 19. století, předci Alda Conterno emigrovali do Argentiny, ale po různých rodinných proměnách se vrátili po několika letech do Itálie. Giovanni Conterno přivedl svou rodinu zpět do malé vinařské vesice na farmu svého otce, Giuseppe v Monforte d'Alba mu začal pomáhat při výrobě místního vína. S jeho návratem do podnikání Conterno zvýšil produkci vína, které mají být prodány v sudech a to nejen v Itálii, ale také v Americe, a to díky svému příbuznému, který zůstal v Argentině. V reakci na poptáv...Více informací
Cappellano

Cappellano

Augusto Cappellano je pátá generace rodiny vyrábějící vína z vinic v Serralunga d'Alba. Jeho praděd Filippo, bohatý statkář s vášní pro zemi a produkty z ní, získal značnou výměru pozemků (cca 60 ha zemědělské půdy) a v roce 1870 založil vlastní vinařství. Po jeho smrti, jeho syn Giovanni, oenologue, pokračoval v práci svého otce, prodával víno pro klienty od Ligurie až po Piemont. Giovanniho bratr, Giuseppe, byl lékárník, který vytvořil rodinný recept na jejich slavné Barolo Chinato, Barolo s i...Více informací
Giuseppe Rinaldi

Giuseppe Rinaldi

Se světem stále okouzleným kouzlem klasického Barola, Rinaldiho vína získaly své místo mezi nejuznávanějšími příklady staré školy Langhe. A to je právě tak, jak to má být, protože metody Rinaldiho patří k nejtradičnějším mezi opravdu skvělými producenty společnosti Barolo a jeho vína jsou památkami tohoto přístupu - silně strukturovanými, velmi pomalými a zralými a zcela bez ústupků ke stávajícímu způsobu. Rinaldi říká jeho filozofii tímto způsobem: "Nechci víno, které by bylo snadné ... ...Více informací
Elio Grasso

Elio Grasso

Malé rodinné piemontské vinařství, které vinifkuje výhradně hrozny z vlastních vinic a jehož roční produkce nepřesahuje 70.000 lahví. Všechny vinice rodiny Grasso se nachází v oblasti Monforte d´Alba (oblasti známé výrobou Barola) a již na počátku minulého století byly zakresleny do mapy nejlepších vinic. Na přelomu 70. a 80. let se rodina Grasso rozhodla vrátit ke svým vinařským kořenům a začali pěstovat a vyrábět víno tak, jak to dělávali již jejich předci. Prvním zásadním krokem byla oddělená...Více informací
Terre da Vino

Terre da Vino

Terre da Vino je sdružení teměř 2 500 malých vinařů sjednocených ve 14-ti sklepích obdělávajících více než 4 000 ha v oblasti Langhe v Piemontu. Nově vystavený centrální sklep v Barolu tak dokáže nabídnout co nejširší spektrum všech piemontských vín. Od svěžích bílých až po významná vína jako Barbaresco a Barolo.Více informací
Giacomo Borgogno

Giacomo Borgogno

Historie Jméno Borgogno bylo vždy spojeno s jedním z nejstarších vinařských domů v Langa a Piemonte.Vše začalo v roce 1761, kdy založil sklep Bartolomeo Borgogno.  V následujících letech se příběhy společnosti a naše země často vzájemně prolínají. V roce 1861, například, když přišla jednota Itálie, bylo Barolo di Borgogno vínem vybraným, aby doprovázel slavnostní oběd italské oficiální jednoty. 1900s Absolutní vedoucí postava nového století byla Cesare Borgogno. Nejmla...Více informací
Domenico Clerico

Domenico Clerico

​Vinařství založil otec Domenica kdy nakupoval hrozny od ještě neexistující Cantina Sociale Terre del Barolo , a prodával ho na místních trzích. Postupně vytvořil malé vinařství které vlastnilo asi 4 - 5 hektarů půdy. V roce 1976 předal žezlo vinařství synu Domenicovi. Po dohodě se svou ženou Giulianou vyrazil Domenico na toto velké dobrodružství. V začátcích bylo pěstování hroznů a jejich prodej nepříliš výnosné, a tak se Domenico rozhodl vyzkoušet na vlastní kůži výrobu vína. Vzhledem k ...Více informací
Grimaldi

Grimaldi

Po čtyři generace se rodina Grimaldi věnuje nejlepším vinicím v oblasti Langhe a Roero a naplňuje nejprestižnější označení oblasti: Barolo, Barbaresco, Nebbiolo d'Alba, Dolcetto di Diano d'Alba a Dolcetto d'Alba, Barbera d'Alba, Roero Arneis, Gavi, Moscato d'Asti a Langhe Chardonnay. Historie Grimaldisu se vrací do původních kořenů v Langhe, ve Valle Talloria, na počátku 19. století, kdy se mezi řadami révy pěstovaly pšeničná pole a každý farmář měl vedle vinárny stodolu k...Více informací
Costa di Bussia

Costa di Bussia

Historie sídla se začala psát již roku 1760, kdy zde bylo postaveno. Vinařská historie se zde ale začíná psát až roku 1873, kdy sídlo koupil Luigi Arnulfo, v té době teprve 22 let starý lékárník, který opustil slibnou kariéru a pustil do řehole pěstování vína. Luigi byl jeden z vizionářských vinařů, díky kterým se Barolo na konci 19. století proslavilo po celém světě. Po Luigiho smrti v roce 1928 ale vinařství prakticky zaniklo. Jeho dcera Caroline neměla žádný zájem o pěstování vína a sídlo opu...Více informací
Giovanni Canonica

Giovanni Canonica

Giovanni Canonica je skrytá legenda ve městě Barolo. On a jeho rodina zde provozují malou agroturistiku, kde ve sklepech vyrábí svá vína. Má pouze 1,5 hektarů révy na Paiagallo vinici přímo na kopci nad Barolo. Jediní další vlastníci v této vinici jsou Marchesi de Gresy a Fontanafredda, z nichž ani jeden z nich nevyrábí jednoviniční stáčení, ale jak Gianni dokazuje, ve správných rukou si to zaslouží pozornost. Jeho pozemky jsou také odděleny od konvenční vinařských prací ostatních výrobců a to z...Více informací
Fabrizio Iuli

Fabrizio Iuli

Více informací
 
Řadit dle: názvu ceny
-26%
Barbaresco cru „ Fausoni ” Docg 2016 Guido Rivella  0.75 l

Barbaresco cru „ Fausoni ” Docg 2016 Guido Rivella 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Nebbiolo vypěstovaných ba vinicích itals...

1 569,42 Kč
1 899,00 Kč s DPH
 
  
Barbaresco cru „ Montestefano ” Docg 2013 cantina Serafino Rivella  0.75 l

Barbaresco cru „ Montestefano ” Docg 2013 cantina Serafino Rivella 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Nebbiolo vypěstovaných na vinicích itals...

2 808,26 Kč
3 397,99 Kč s DPH
 
  
Barbaresco cru „ Montestefano ” Docg 2014 cantina Serafino Rivella  0.75 l

Barbaresco cru „ Montestefano ” Docg 2014 cantina Serafino Rivella 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Nebbiolo vypěstovaných na vinicích itals...

1 882,64 Kč
2 277,99 Kč s DPH
 
  
Barbaresco cru „ Montestefano ” Docg 2015 cantina Serafino Rivella  0.75 l

Barbaresco cru „ Montestefano ” Docg 2015 cantina Serafino Rivella 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Nebbiolo vypěstovaných na vinicích itals...

2 378,51 Kč
2 878,00 Kč s DPH
 
  
Barbaresco cru „ Montestefano ” Docg 2016 cantina Serafino Rivella  0.75 l

Barbaresco cru „ Montestefano ” Docg 2016 cantina Serafino Rivella 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Nebbiolo vypěstovaných na vinicích itals...

2 477,69 Kč
2 998,00 Kč s DPH
 
  
Barbaresco Docg 2016 Guido Rivella  0.75 l

Barbaresco Docg 2016 Guido Rivella 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Nebbiolo vypěstovaných ba vinicích itals...

1 568,60 Kč
1 898,01 Kč s DPH
 
  
-30%
Barbaresco Docg 2017 Albino Rocca  0.75 l

Barbaresco Docg 2017 Albino Rocca 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy z odrůdy 100% Nebbiolo vypěstovaných na vinicích ita...

577,69 Kč
699,00 Kč s DPH
 
  
Barbaresco Docg 2017 Tomaso Gianolio  0.75 l

Barbaresco Docg 2017 Tomaso Gianolio 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Nebbiolo vypěstovaných ba vinicích itals...

576,86 Kč
698,00 Kč s DPH
 
  
Barbaresco „ Froi ” Docg 2015 Massimo Rivetti  0.75 l

Barbaresco „ Froi ” Docg 2015 Massimo Rivetti 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy z odrůdy 100% Nebbiolo vypěstovaných na vinicích ita...

874,38 Kč
1 058,00 Kč s DPH
 
  
Barbaresco „ Froi ” Docg 2018 Massimo Rivetti  0.75 l

Barbaresco „ Froi ” Docg 2018 Massimo Rivetti 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy z odrůdy 100% Nebbiolo vypěstovaných na vinicích ita...

841,32 Kč
1 018,00 Kč s DPH
 
  
-46%
Barbaresco „ Magno ” Docg 2014 cantina San Silvestro  0.75 l

Barbaresco „ Magno ” Docg 2014 cantina San Silvestro 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Nebbiolo vypěstovaných na vinicích itals...

304,96 Kč
369,00 Kč s DPH
 
  
Barbaresco „ Marcarini ” Docg 2015 azienda agricola Rivetto  0.75 l

Barbaresco „ Marcarini ” Docg 2015 azienda agricola Rivetto 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy z odrůdy 100% Nebbiolo vypěstovaných na vinicích ita...

824,79 Kč
998,00 Kč s DPH
 
  
-40%
Barbaresco „ Ovello ” Docg 2014 Albino Rocca  0.75 l

Barbaresco „ Ovello ” Docg 2014 Albino Rocca 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy z odrůdy 100% Nebbiolo vypěstovaných na vinicích ita...

825,62 Kč
999,00 Kč s DPH
 
  
Barbera d’Alba Doc 2020 podere Ruggeri Corsini  0.75 l

Barbera d’Alba Doc 2020 podere Ruggeri Corsini 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy z odrůdy 100% Barbera vypěstovaných na vinicích ital...

328,93 Kč
398,01 Kč s DPH
 
  
Barbera d’Alba „ Bricco dei Merli ” Doc 2020 Elvio Cogno  0.75 l

Barbera d’Alba „ Bricco dei Merli ” Doc 2020 Elvio Cogno 0.75 l

Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy z odrůdy 100% Barbera vypěstovaných na vinicích ital...

742,15 Kč
898,00 Kč s DPH
 
  
Zobrazeno 15 položek z 112.
 
Vaše příspěvky
NOZUT7xFrX
Oz4JbVmPr
You've really helped me unsndrtaed the issues. Thanks.

XcT4W4k6iQ
4BjLuwHGK46s
Salam,ZarinaMy family and my two daughters akan ke korea this 26th April 2012 and we'll be leaving on 4th april 2012.. Tapi saya nak hired to...

gL9bxUDmnxse
0phHmhGHp
My English couoinicatmmn isn’t so good butprobably I understand everything. Thank u so well for that awesome blog message. I jolly be glad r...

  Nahoru