Vydal jsem se z Palerma a cestoval proti směru hodinových ručiček s eskapádami na Pantelleria a Liparské ostrovy. Sicílie je úžasná, řecké ruiny a bohaté architektonické dědictví často okouzlující, ale na druhou stranu Sicílie zůstává drsná, horká, vyprahlá, ne to, co si obvykle spojuji s velkými vinařskými místy. To bylo do té doby, než jsem dorazil na severní stranu sopky Etna. Terroir na severní straně Etny je jedinečný. Vinice jsou vysázeny v nadmořské výšce mezi 600 a 1000 metry.
Hlavní silnice se zdánlivě nekonečně vine od Taorminy a Catania. Tato osamělá silnice je tepnou mezi obyvateli žijícími na sopce a ve velkých níže položených městech. Je to ta cesta, kterou turisté používají k dosažení bodu, ze kterého mohou vystoupit k bublajícím kráterům a od přelomu tisíciletí se stala dopravní tepnou pro klidné vinařské „polínko v ohni“ na vinařské mapě světa. V roce 2002 sotva někdo slyšel o Etna Rosso. V loňském roce Jancis Robinson a Antonio Galloni začleňili Severní údolí na Etně do jejich historických grafů.
Jak se často stává s mimořádnými terroir, místo leží ladem a zapomenuté po celé století, než náhle, nečekaně a náhodně vinařští vizionáři, při hledání svého grálu, narazí na skrytý poklad. Toto je severní strana Etny.Terroir na severní straně Etny je jedinečný. Vinice jsou vysázeny v nadmořské výšce mezi 600 a 1000 metry. Severní expozice takhle daleko na jih (jsme prakticky na stejné zeměpisné šířce jako Tunis) zabraňuje přílišnému vystavení vína slunečním paprskům. Vinná réva se zde pěstovala od nepaměti, ale nešťastnou shodou náhod byly staré vinice v Sicílii v průběhu minulého století opuštěny a je z nich virtuální poklad pro vinaře motivované kvalitou. Frankovi vinné révy mají v průměru 60 let, ale mnoho révy je produkční i po sto letech. Sopečná půda ušetřila mnoho míst od révokazové mšice, která má tendenci nepobývat v písčité půdě. Etna je aktivní, takže čas od času se sesype na některé z Frankových vinic. On je ochoten pro provtřídní zem tuto cenu zaplatit. Lávové složení půdy je velmi minerální a udržuje teplo, stejně jako vlhkost. Tisíce let po lávovém toku, se láva rozpadla a změnila se do lávového písku, o čemž svědčí bohatá vegetace, která roste kolem všech sopek. Toto se prokázalo u Etny nejen těmi nejskvělejšími hrozny na ostrově, ale také světově nejlepšími pistáciemi, mandlemi a lískovými ořechy světové třídy a samozřejmě také olivami (Frank nedá dopustit na místní San Benedetto olivy).
Sicílie je známá pro své místní červené odrůdy hroznů Nero d' Avola. Tyto populární hrozny jsou na druhém místě za vlastními místními hrozny z Etny jménem Nerello Mascalese. Mnozí vinaři mluví o dalších doplňkových místních odrůdách, jako je Nerello Capuccio, ale rozšířeně se věří, že tento zmatek je způsoben mnoha Massal výběry z Nerello Mascalese, se kterými nebylo až do nedávné doby klonově manipulováno. Existuje však další výrazná odrůda na Etně, která se nazývá Uva Francisa (Francouzký Hrozen), která je přirovnávána k charakteru a vzhledu Petit Verdot. Vinice byly tradičně osazeny různými odrůdami a u starých pozemků je mezi nimi často obtížné rozlišovat. Nerello je hrozen hory a možná největší objev na ostrově. Když mi bylo porpvé představeno, tak mě okamžitě napadlo, jakou má podobnost zralému charakteru Nebbiolo. Barva je světle zbarvená s cihlově červenými odlesky. Nerello obsahuje hodně tříslovin, ale jsou to ušlechtilé třísloviny a Nerello vytváří harmonický pocit v ústech. Tato odrůda v sobě rozhodně má významný výraz jemné složitosti a vysokou pitelnost. Frank Cornelissen vlastní 8 ha vinic a dlouhodobě si pronajímá dalších 5,5 ha. Průměrný věk vinic je obtížné určit, přibližně 50 let. Hustota rostlin je přibližně 8000 vinice / ha, což představuje starou albarello nebo gobelet tradici volně stojících keřů vinné révy. Výroba je 16-22,000 lahví za rok. Frank doufá, že dosáhne produkce 30.000 lahví, jakmile se mu podaří dobře zvládnout všechnu práci na vinicích. Jména grand crus jsou Contrada Marchesa, Contrada Barbabecchi, Contrada Monte Colla, Contrada Porcaria, Contrada Pietramarina, Contrada Charanchello, Contrada Guardiola, Contrada Tartaraci, Contrada Santo Spirito, Contrada Calderara. Contrada se volně překládá jako oblast nebo lokalita. Když jsem se zeptal Franka na práci, kterou dělá na vinici, jeho odpovědí je, "spousta". Frank je jedním z nejvíce extrémních přírodních výrobců, co znám. Období sklizně je od října do poloviny listopadu.
oficiální stránky vinařství : www.frankcornelissen.it
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy typických sicilských odrůd Carricante, Grecanico Dorat...
Růžové tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy typických sicilských odrůd Malvasia 60 %, Inzolia a ...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy typických sicilských odrůd Nerello Mascalese a Nerel...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy typické sicilské odrůdy Nerello Mascalese a dalších ...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy typických sicilských odrůd Nerello Mascalese a další...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy typických sicilských odrůd Nerello Mascalese a další...