Vinařství se nachází v centru jedné z nejkrásnějších vinařských oblastí v Rakousku, ve vinařské obci Unterloiben, těsně pod obcí Dürnstein. Obec se může pochlubit tradicí sahající až do středověku. Původní objekty tohoto vinařství byly postaveny v roce 1176, zaštítěné benediktinským společenstvím Tegernsee Abbey. V té době bývalo opatství uznáváno jako centrum pro literaturu, výrobu ilustrovaných knih a zejména vzdělanosti. Opatství a jeho vinice byly poprvé zmíněny v malé knize o vinicích Tegernsee v roce 1427. Po celá staletí bylo opatství pod vlivem bavorského kláštera a nepřetržitě vyrábělo víno. Na přelomu 19. století připadlo panství pod vedení Rakouského císařství a o desítky let později přešlo do soukromého vlastnictví rodiny Mittelbachů. Franz Mittelbach a jeho žena Mathilde, je pátou generací vlastníků Tegernseerhof. Od roku 1970 společně vedli toto vinařství. Dnes, Martin Mittelbach, syn Franz a Mathilde, pokračuje v této již rodinné tradici. Ve vinařství Tegernseerhof vinice vzkvétají na kamenných terasách, jejichž zelenající se půda hostí bohatou škálu živočichů. Mezi nejznámější a nejlepší vinice panství patří Riede Höhereck, Superin a Loibenberg (pro Veltlínské zelené), jakož i Loibenberg, Steinertal a Kellerberg (pro Riesling).
Nejrůznější vzdušné proudy se sbíhají ze všech jednotlivých vinic : studený lesní vzduch z přítoku údolí Waldviertelu v Rakousku a teplejšího vzduchu z Panonské nížiny. Mimo jiné, konstantní pohyb vzdušných proudů přispívá k vytváření vůní v hroznech, zatímco úbočí vinice dostává správné množství slunečního světla a v noci, suché kamenné svahy zachovávají potřebné množství tepla pro vinnou révu. Kromě toho, horské terasy napomáhají při usměrňování toku chladnějšího vzduchu do údolí. A samotný Dunaj hraje dominantní pozitivní roli. Samozřejmě, že hrozny jsou vybírány ručně a s maximální péčí. Výsledkem komplexní vinifikace získávají výrazné víno s elegantní konstrukcí, bohaté na jemnost a plné duše.
V ideálním světě jsou víno a štěstí jako bratr a sestra. Taková situace může nastat, když, například, Veltlínské zelené překypuje omamnou multiplicitní vůní nebo strukturou přetékající jemností. ... Nebo když Riesling usiluje svou elegancí a majestátností. Prvním krokem na cestě k získání opravdových klenotů je - Zachovávat regionální identitu. Podle Martina Mittelbacha je nutné využívat rozsáhlé znalosti o klimatických podmínkách a pochopení vlastností půdy a potenciálu každé vinice. Moderní metody vinifikace je nutné doplnit dlouhodobě zavedenými a osvědčenými postupy a zkušenostm.
oficiální stránky vinařství : www.tegernseerhof.at
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Gruner Veltliner (u nás Veltlínské zelené),...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Gruner Veltliner (u nás Veltlínské zelené),...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Gruner Veltliner (u nás Veltlínské zelené),...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Gruner Veltliner (u nás Veltlínské zelené),...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Gruner Veltliner (u nás Veltlínské zelené),...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Neuburger (u nás Neuburské), vypěstovaných...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Riesling (u nás Ryzlink rýnský) vypěstovaný...
Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Riesling (u nás Ryzlink rýnský) vypěstovaný...
Růžové tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Zweigeltrebe, vypěstovaných na vinicích ...