Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 70% Sangiovese, 20% Cabernet a 10% Canaiolo vypěstovaných na vinicích italské vinařské oblasti Toskánsko - Carmignano - suché.
Mladší bratr Carmignana D.O.C.G. - stejně krásná vůně a ovocná chuť, avšak poloviční cena.
Víno je podobného složení , avšak v dubových sudech zůstává jen několik měsíců. Ihned nás upoutá výrazná ovocná vůně. Chuť je plná, sametová, nasládlá, na mladé víno překvapivě vyvážená. Dlouhotrvající ovocná dochuť.
Víno je vhodné k těstovinám, červeným i bílým masům.
Podávat při teplotě 18° - 19° C.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany.
Vinařství Capezzana a jeho vína mají velmi dlouhou tradici a působivou historii nejméně 1200 let starou. Ve státním archivu ve Florencii se nachází dokument – je to smlouva z r. 804 o nájmu usedlosti, spolu s vinicemi a olivovými háji. Víno se však zde pěstovalo už v předřímské době, cca před 3000 lety.
Usedlost Capezzana, bývalé medicejské panství, je od začátku minulého století v majetku staré šlechtické rodiny Contini Bonacossi. Její vinice jsou součástí jedné z nejmenších DOCG oblastí – Carmignano. Je zásluhou především právě hraběte Ugo Contini Bonacossi, že se v roce 1975 vrátil vínům této oblasti historický název Carmignano, do té doby to byla jenom podoblast Chianti Montalbano.
Hrabě Ugo se svými dětmi vede vinařství s tou nejlepší filosofií: „věrnost tradici, avšak tradici, která není kamenná, ale v přirozeném pohybu“ … „nesmí se ztratit charakter vína a oblasti, kde se víno vyrábí“ … „tradice je též výsledek četných zlepšení a inovací, které se průběhem času prověřují novými generacemi vinařů. Jsem přesvědčen, že je naší povinností hledat stále lepší způsoby výroby vína, tak jak se to vždy dělávalo a jak nám to dnešní technika a technologie umožňuje“…
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.