Tmavší, 25 let stará skotská single malt whisky z palírny Blair Athol, která zrála v sudu dlouhých 25 let. Tato whisky byla destilována v červnu 1989 a lahvována v říjnu 2014.
Celkem bylo vyrobeno pouze 309 lahví.
Palírnu Blair Athol založili v roce 1798 John Stewart a Robert Robertson pod jménem Aldour. Podle své polohy byla také nazývána Pitlochrie či Pitlochrey. V roce 1825 získala palírna licenci a její jméno se změnilo na Blair Athol.
Od roku 1933, kdy palírnu koupil Artur Bell, se stala pilířem společnosti Bell´s a bývá označována ""The Home of Bell´s Whisky"". Majitelem palírny je nyní United Distillers a majitelem licence Artur Bell & Sons. Vodu bere palírna z Allt Dour Burn v Ben Vrackie.
Jméno palírny je podle blízkého hradu Blair, kde sídlí vévoda z Athollu. V některých zdrojích bývá jako oblast, ve které se tato palírna nachází uváděna Perthsire.Okolo roku 1975 zde vyráběnou whisky hodnotili někteří odborníci velmi vysoko, ale potom začala její kvalita pokulhávat.
Společnost Bell´s, která tuto palírnu v této době vlastnila (vlastnila i další palírny: Inghower a Dufftown), neměla dostatek finančních prostředků na opravy rychle se zhoršující stav destilační aparatury. Výsledkem byla nedokonalá, drsná a pálivá whisky.
Nynější kvalita whisky se podle nich znovu silně zlepšila.
Dodavatelé těch nejlepších blendovaných, sladových a obilných whisky od roku 1948
Douglas Laing & Co. Ltd. je nezávislá rodinná firma se sídlem v Glasgow, která lahvuje a prodává whisky. V současnosti ji vede Fred Laingi, kteří před 25 lety podnik převzal od svého otce.
Od té doby své působení na trhu rozšířil tak, že jejich vysoce oceňovaná nabídka sortimentu nyní zahrnuje běžně směsi až 25 let staré při zachování původních receptur, které zdědil.
Klíčovým bodem úspěchu firmy je nepřeberná sbírka nejrůznějších sladových whisky vytvořených v průběhu posledních 50 let.
Pro současného majitele je to milé oživení, prospěch a hlavně privilegium, že může přičichnout k některým z nejkvalitnějších vzorků a ochutnat je.
Dnes firma nabízí více než stovku výtečných sladových whisky fajnšmekrům nebo komukoliv jinému s dobrým vkusem v této oblasti. Jejich whisky se za studena nefiltruje.
V každé láhvi jsou tedy ponechány oleje, tuky a enzymy, jejichž kombinace dodává vůni, chuť, celkový pocit v ústech i dokonalý závěr.
Od roku 2009 jsou jejich lahodné whisky k dispozici také v České republice prostřednictvím naší společnosti.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.