Bílé šumivé víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 65% Pinot Noir a 35% Chardonnay vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasti Champagne - Vallée de la Marne - brut - suché.
Vyjádření roku u šampaňského znamená, že tento ročník byl tak výjimečné kvality, že mohly být na výrobu použity pouze perfektně zralé hrozny z jednoho roku. Charakteristika vín Grande Année těží z výjimečného terroiru a tradičních výrobních postupů.
Primární fermentace probíhá v dubových kádích .Všechny hrozny pocházejí z Grand či Premier Crus. Před vystavením toto víno zrálo alespoň 5 let ve sklepeních. Víno zaujme svou aromatickou komplexitou a dobrým vyvážením v ústech.
Šampaňský dům Bollinger založili v roce 1829 Atanas de Villermont a Jacques Bollinger ve městě Ay. Dodnes se jedná o nezávislou rodinnou firmu. Bollinger je jedním z mála slavných domů, který produkuje vína ze svých vlastních vinohradů a to s celkovou výměrou 151 hektarů
poskládaných z deseti Grand cru a čtrnácti Premier Cru. Většina hroznů tak pochází z nejlepších poloh v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny, Vertus a Epernay.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může obsahovat i toto víno Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Ay a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Ay Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu.
Ve vlastnictví Bollingeru jsou vybrané „cru" v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny,Vertus a Epernay.Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk.
V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70% uspokojit svojí vlastní produkcí. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée.
Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.