Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Cabernet Sauvignon vypěstovaných na vinicích australské vinařské oblasti Jižní Australie - Coonawarra, Barossa, Wrattonbully a Padthaway - suché.
Cabernet , který patří na nejvyšší příčky v hierarchii vinařství Penfolds. První ročník byl vyroben již v roce 1964. Vyrábí se pouze v nejlepších letech. Nebyl vyroben v letech 1970-75 (výroba se soustředila na Bin 389), dále pak 1981, 1995 a 2000.
Zraje 14 měsíců v nových sudech z amerického dubu. Má neprostupnou černonachovou barvu, komplexní, intenzivní, nasládlá vůně vyzrálého černého rybízu s tóny kouře. Kávová, čokoládová chuť s dotekem černých oliv.
Šťavnaté, kulaté, příjemné vyzrálé víno.Elegantní, dlouhý závěr.
Konzumace: po 3.roce
Dekantace: ano
Archivace: 10-20 let
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Nejslavnější vinařství Austrálie a výrobce jednoho z nejslavnějších vín 20. století - Grange. V roce 1844 se do Austrálie přistěhoval mladý doktor Christopher Rawson. Zanedlouho po svém příjezdu se oženil s Mary Penfold. V oblasti Magill na předměstí Adelaide zřídil svoji první vinici, kterou pojmenoval podle své chaty Grange Winery.
V roce 1949 byly přivezeny z Francie odrůdy Cabernet Sauvignon, Chardonnay a Syrah .V roce 1950 se stává hlavním „vínotvůrcem" Max Schubert a vytváří svůj slavný Grange. Po jeho odchodu nastupují neméně schopní enologové, jako jsou Don Ditter, John Duval a Peter Gago, který tvoří současnou tvář tohoto veleúspěšného vinařství.
První vinicí a zároveň sídlem vinařství , byla Magill Estate v okolí města Adelaide . Dnes patří k Magill Estate 120 hektarů vinic, vhodných zejména pro odrůdu Shiraz - hrozny jsou z části používány na legendární víno Grange.
Další významnou lokalitou je Clare Valley. Zdejší vinice jsou domovinou zejména pro bílé odrůdy Riesling a Chardonnay. Díky chladnému klimatu a minerální půdě mají vína z této oblasti nezaměnitelný charakter. Region Coonawarra - jedná se o celkově nejdražší půdu na kontinentu.
Největší potenciál má pak Terra Rosa vhodná zejména pro Cabernet Sauvignon a Shiraz
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.