Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Carignano vypěstovaných na italských vinicích vinařské oblasti Sardinie - suché
Odrůda Carignano se pěstuje na Sardinii už od dob Féničanů v její jihozápadní části nazývané Sulcis. Blízkost moře příznivě ovlivňuje vinice a dává vínu charakteristické vlastnosti. Terre Brune je Carignano ve vrcholném provedení jednoho z nejuznávanějších sicilských výrobců vína. Pro výrobu tohoto vína se sklízejí hrozny z nejlepších a nejstarších vinic, zejména v přímorských pozicicích, kde je réva vystavena neustálému blahodárnému vlivu mořské brízy, která dodáva vínu neopakovatelné vlastnosti.
Barva je tmavě rubínová s granátovými odlesky. Má výrazné, komplexní aroma, s náznaky balzamických tónů a vůně sena. Chuť hebká, plná, harmonická, na patře vyniká síla a plnost tohoto opravdu mimořádného vína. Je vhodné k dlouhodobému uložení, má velký potenciál pro další vylepšení.
Velmi dobře doplňuje důležité hlavní masité chody, zejména více kořeněná masa, zvěřinu. Hodí se též k uzrálým sýrům i jako víno k meditaci.
Ideální teplota při podávání je 18° - 20° C.
Světová špička, mnohými experty považováno za nejlepší sardinské víno
Vinařství Santadi bylo založeno v roce 1960 jako družstvo malých vinařů. Začátkem devadesátých let si nové vedení družstva postavilo před sebe velmi ambiciózní projekt, kdy se rozhodlo vinařství zásadně zmodernizovat, soustředit se na pěstování tradičních odrůd a tím zdůraznit specifičnost velmi zajímavé oblasti Sulcis na jihu Sardínie. S tím souvisí i maximáloní důraz na kvalitu vína, jako konzultanta přizvali ke spolupráci jednoho z nejrenomovanějších italských a světových enologů Giacomo Tachis.
Dnes je Cantina Santadi jedním ze dvou nejlepších sardinských vinařství a je pojmem i v celosvětovém měřítku. Typická vína pro toto vinařství je skvostné bílé Vermentino, Nuragus, Nasco a červené Carignano.
Vinařství Santadi bylo založeno v roce 1960 jako družstvo malých vinařů. Začátkem devadesátých let si nové vedení družstva postavilo před sebe velmi ambiciózní projekt, kdy se rozhodlo vinařství zásadně zmodernizovat, soustředit se na pěstování tradičních odrůd a tím zdůraznit specifičnost velmi zajímavé oblasti Sulcis na jihu Sardínie. S tím souvisí i maximáloní důraz na kvalitu vína, jako konzultanta přizvali ke spolupráci jednoho z nejrenomovanějších italských a světových enologů Giacomo Tachis.
Dnes je Cantina Santadi jedním ze dvou nejlepších sardinských vinařství a je pojmem i v celosvětovém měřítku. Typická vína pro toto vinařství je skvostné bílé Vermentino, Nuragus, Nasco a červené Carignano.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.