Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Cabernet Sauvignon 72%, Merlot 20% a Cabernet Franc 8%vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasti Bordeaux Médoc - Saint Julien 3. třída Cru Classé - suché.
Víno po slisování kvasí 2 týdny. Poté zraje až 20 měsíců v dubových sudech, 50% z nich je každý rok nových. Chateau Langoa-Barton sdílí sklep se svým sousedem Chateau Leoville-Barton.
Voní sladce po ovoci. Jasně červené víno, temperamentního charakteru, ale ještě svěží. Víno s dobrým potenciálem pro archivaci. Při průměrné sklizni je vyrobeno kolem 7000 beden tohoto vína.
Víno má tmavě rubínovou barvu s fialovým odstínem. Vůně je intenzivní od prvních vteřin po nalití. Během dekantace se aroma rozvine a vyrovná do jemných nuancí připomínající sušené borůvky, ostružinové zavařeniny s jemným podtextem kouře a uzeného masa. Chuť je suchá s výraznými taniny a dobře harmonizuje se složkou kyselin a alkoholem. Robustnost tohoto vína je ojedinělá díky komplexnosti půdní skladby, která propůjčuje vínu neuvěřitelnou vytrvalost jak ve smyslu dlouhé chuťové perzistence, ale i ve smyslu doby archivace.
Víno se dobře snoubí s pokrmy z tmavých pečených nebo konfitovaných mas, se srstnatou zvěřinou, jehněčím či skopovým a dále se uplatní v druhém rozmanitém světě Francie, sýrů. Doporučujeme tvrdé zralé sýry typu Comté nebo Gouda ve vyzrání min. 2 let.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Chateau Langoa-Barton je vinařství v Saint-Julien. Víno bylo klasifikováno jako jedno ze čtrnácti Troisiemes Crus v oficiální klasifikaci vín z Bordeaux v roce 1855.
Vinice pokrývají 15 ha mezi obcemi Beychevelle a St Julien. Terroir je typický pro Medoc. Vysázeny jsou tyto odrůdy révy: Cabernet Sauvignon (70%), Merlot (20%), Cabernet Franc (8%) a Petit Verdot (2%).
Historie
Chateau Langoa-Barton byl koupen Irem Thomasem Bartonem na počátku roku 1820 a od té doby patří stále rodině Bartonů. V roce 1983 převzal vlastnictví a správu majetku Anthony Barton.
Bertram Hugh Barton řídil vinařství na začátku 20. století. V roce 1927 byl Bertram zabit při nehodě při lovu a jeho syn Ronald převzal celé vinřství. Po 2. světové válce byla zahájena rozsáhlá výsadba nových vinic. Ronald jako zastánce tradičních metody při pěstování a výrobě vína se rozhodl neinvestovat do modernizace sklepa. V roce 1969 vinařství začalo víno samo plnit do lahví. Předtím byly láhve plněny ve sklepech Barton & Guestier v Bordeaux.
Ronald Barton zemřel bez dědice v roce 1986 poté, co se oženil až ve svých osmdesáti let. Jeho synovec Anthony převzal kontrolu nad vinařstvím.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.