Single Cask Green je perfektních rum typu agricol vyráběný pouze z čerstvě vylisované šťávy cukrové třtiny z krásného karibského ostrova Martinique.
Clément Clément Single Cask Green jedinečný v tom že jeho zrání probíhá v sudech po bouronu speciálně vybíraných a upravených tak, aby do zrajícího rumu uvolňoval více vanilinu z dubového dřeva. Díky tomu mají tyto rumy přirozenou vůni a chuť s nádechem vanilky bez přídavného dochucování. Každý rok se vyrábí pouze v omezeném množství.
Nabízená řada byla destilována v únoru 2003 a lahvována 3.10.2016. Zrál tedy celých 13 let. Celkový počet lahví byl s této edice 657 kusů.
Barva rumu připomíná tmavý černý čaj. Ve vůni se krásně ukazuje charakter vybraných bourbonových sudu což vede k intenzivním tónům vanilky. Časem se tyto vanilky ztrácejí a ustupují nádherné tóny pomeranče a skořice, které vyvolávají vzpomínky na perníčky a med.
V ústech vytváří velmi dobrou kulatost a měkkost na patře. Pokračují chutě po lahodně jemné vanilce, pečeném koláči, karamelkách a koření.
Závěr je dlouhý, měkký s dobrou sladkostí.
Zákal není závada - mnohdy se v těchto rumech objeví. Je to důkaz o tom že nebyli filtrované a tím si zachovávají svou komplexnost chuti i vůni.
Ostrov se nachází v Karibiku severně od Trinidadu a Tobaga a je součástí francouzských zámořských oblastí. Na Martiniku bylo přes 150 palíren rumu, ale dnes jich je v provozu jen kolem desíti. Převažuje zde výroba rumu z čerstvé třtinové šťávy (tzv. „rhum agricole" - rum vyráběný z třtinové melasy se nazývá „rhum industriel"). Byla mu udělená francouzská ochranná známka původu Appellation d'Origine Controleé Martinique. Použití této značky zaručuje oblast i to, že byl vyroben pouze ze šťávy cukrové třtiny a podle stanoveného postupu. Tato přísná pravidla zaručují jistotu kvality. Rumy z Martiniku se řadí mezi světovou špičku. I přes poměrně vysokou produkci se téměř 60% všeho rumu vyprodukovaného na Martiniku vypije lokálně.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.