Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy 100% Chenin blanc vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasti povodí řeky Loiry - Savennieres - suché.
Legenda!
Slavná apelace Clos de la Coulée de Serrant je ve vlastnictví vinaře a myslitele Nicolase Jolyho, který zde produkuje jedno z nejvěhlasnějších a nejoriginálnějších vín Francie. Vinohrad Coulée de Serrant byl vysázen ve 12.století mnichy řádu Cisterciáků a od té doby se zde pěstuje vinná réva až dodnes.
Celková plocha apelace je 7 hektarů. Veškeré práce jsou prováděny ručně nebo s pomocí koně. Vinohradnictví je v celá apelaci od roku 1985 vedeno Biodynamicko cestou s vyloučením veškerých chemických hnojiv, pesticidů, herbicidů a veškerých syntetických chemikálií.
Také celý proces vinifikace probíhá velmi spontánní a nekontrolovanou cestou. Teplota není uměle snižována, vína kvasí díky přirozeným kvasinkám z terroiru, vína nejsou čiřena, slévána z kalů a ani filtrována.
Výsledkem je víno v mnoha směrech originální, nepozměněné moderními vinařskými technologiemi a navíc z obrovským potenciálem zajímavého a dlouhodobého vývoje v lahvi.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Velká postava francouzského i světového vinařství a guru biodynamiky! Nicolas Joly je majitelem celé polohy Coulée de Serrant v rámci Clos v Savenieres. Tuto slavnou sedmihektarovou vinici založili v roce 1130 cisterciáčtí mniši a víno se zde nepřetržitě pěstuje již téměř 900 let! V průběhu historie se tato vinice tak proslavila, že ji navštěvovali dva francouzští králové – Ludvík XI. a Ludvík XIV. Císařovna Josefína tamní vína zbožňovala, Curnonsky, princ mezi gastronomy, považoval toto víno za jedno z pěti nejlepších bílých vín celé Francie. Nicolas Joly převzal vinařství v 70.letech 20.století a v začátcích se v pěstování zcela řídil radami místní zemědělské komory. Nicméně zhruba po dvou letech konvenčního obhospodařování vinice a používáním průmyslových hnojiv a postřiků Joly zpozoroval velmi rapidní zhoršení půdy a rovněž fauny a flory na svých vinohradech. Zcela náhodou si v té době přečetl pojednání Rudolfa Steinera o biodynamice. A první experimenty byly tak povzbuzující, že v roce 1984 převedl všech svých 12 ha vinic na biodynamiku. A výsledky se záhy dostavily, Jolyho vína získávala stále více na výrazu a síle, jichž se předtím vínům nedostávalo.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.