Vinné brandy vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Ugni blanc ( doplněná menšinovým podílem dalších tamních odrůd Colombard a Folle Blanche ) vypěstovaných na vinicích francouzské apelační oblasti Bas Armagnac AOC
Každá láhev obsahuje výlučně armagnac z daného roku. Pro kompenzaci ztrát, ke kterým dochází v sudech, kde koňak pomalu zraje při tzv. podílu andělů, se používá alkohol z téhož roku. Je tak zajištěno, že každý koňak bude 100% ročníkový.
Výroba v rodinné destilerii začala v roce 1893, kdy se Prosper Delord se svým pojízdným destilačním přístrojem usadil ve vesničce Lannepax. Nyní již třetí generace vyrábí podle původních postupů pověstný destilát, zrající po mnoho let v dubových sudech.
Rodinné vinice se rozprostírají v samém srdci kraje Bas - Armagnac, v centru jedné ze tří zákonem stanovených oblastí Appelation d'Origine Controlée. Pro výrobu se používají tři odrůdy bílého vína - follé blanche, colombard a ugni blanc. Jednotlivé odrůdy se sbírají postupně podle zralosti.
Destilace probíhá od začátku prosince do konce ledna ve dvou starých měděných destilačních přístrojích - alambic armagnacais.
Po destilaci a několikanásobné filtraci je bezbarvý destilát stočen do hluboce vypálených dubových sudů z oblasti Limousin o objemu 420l. Porézní dřevo zaručuje dobrou prostupnost při odpařování alkoholu v průběhu zrání. Následně jsou sudy převezeny do skladu, kde dlouhodobě zrají 20 až 45 let.
V průběhu let dřevo postupně zabarvuje armagnac přes slámově žlutou, zlatě jantarovou až do rubínové barvy. Současně dochází ke zjemňování chuti a poklesu množství alkoholu. Během zrání se armagnac ve sklepích pravidelně testuje, aby splňoval kritéria maximální kvality.
Před lahvováním do typických saténových lahví tvaru „ basquaise "" jsou jednotlivé produkty namíchány Jacques Delordem do požadované kvality.
Výroba v rodinné destilerii začala v roce 1893 a po smrti zakladatele dva synové se rozhodli pokračovat v otcovi práci - pěstování vinné révy, destilaci a prodeji svých produktů. V roce 1925 starší syn Gaston a mladší bratr Georges založili společný podnik Delord Freres.
Nyní již třetí generace Delordů, jmenovitě Jacque a Pierre, vyrábí na stejném místě, podle původních receptů pověstný destilát, který pak v dubových sudech zraje v původních sklepích. Rodinný podnik je zcela nezávislý. Patří mu vinohrady, výrobna lihovin, destilérie s pěti destilačními přístroji i sklepy, jejichž kvalita a tradice si zachovávají pověst po celé generace.
Rodinné vinice se rozprostírají v samém srdci kraje Bas - Armagnac, v centru jedné ze tří zákonem stanovených oblastí Appelation d'Origine Controlée. Pro výrobu armaňaku se na vinicích pěstují tři odrůdy bílého vína - folle blanch, colombard a ugni blanc. Jednotlivé odrůdy vynikající kvality s vlivem sousedních oblastí Bordeaux, Gaillac, Rhony, Languedoc-Roussillon se sbírají postupně podle zralosti a odvážejí do palírny k dalšímu zpracování.
Palírna je umístěna v původním objektu ve vesnici Lannepax. Zde probíhá příprava sebraných plodů a destilace vybraných hroznů úrody. Destilace probíhá zpravidla od začátku prosince do konce ledna. Dva speciální měděné destilační přístroje alambic armagnacais produkují nepřetržitě okolo 1600 litrů 60% alkoholu během 24 hodin, druhá destilace je poté provedena kontinuálním způsobem. Technika destilace sem přišla spolu s Arabskou kulturou.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.