Rum Dos Maderas Anejo 5+3 8y si užil dvojité staření. Nejdřív se uložil do sudů v tropickém podnebí na 5 let. Pak si dal ještě 3 roky ve Španělsku v sudech po suchém sherry Dos Cortados. Sedí mu to.
Dos Maderas Anejo 5+3 8y vás pohltí bohatou vůní pekanových ořechů, vanilky a dubového kouře. V chuti je cítit zralé ovoce, tropické koření, sherry a tabák. V roce 2008 uhranul porotu na San Francisco Spirit Competition a bral stříbrnou. Stejně si získá také vás.
Rum je v současnosti jednou z nejpopulárnějších a současně nejrychleji rostoucích alkoholových kategorií. V tuzemsku se vžilo označení rum pro destilát většinou z bramborového základu nevalné jakosti s „rumovou" esencí. Díky tomuto přehmatu v názvosloví byl rum mylně považován za jeden z nejlacinějších a jakostně nejhorších destilátů v tuzemsku. Tento omyl se částečně podařilo změnit teprve v posledních několika letech díky zásahu Evropské unie a její legislativy.
Skutečný, můžeme říci „pravý", rum je destilovaný z cukrové třtiny, respektive z cukrové melasy. Hlavně z tohoto důvodu jsou nejvýznamnější výrobci rumů právě z oblastí, kde je vhodné podnebí pro pěstování cukrové třtiny s co nejvyšším obsahem cukru. Nejznámějším regionem s velmi bohatou tradicí výroby rumu je karibská oblast.
Rum se tedy, jak již bylo řečeno, vyrábí z cukrové třtiny. Ta se po sklizení lisuje, čímž se získá cukrový sirup. Ten se následně vaří a vzniká cukr a takzvaná melasa. Z té se pak vyrábí rum tím, že se do ní po ochlazení přidají kvasinky, čímž se nastartuje proces kvašení. Lehké bílé rumy kvasí asi 24 hodin, u tmavých proces fermentace trvá déle než týden. Následnou destilací se z tekutiny oddělí alkohol od vody a nežádoucích látek. Vzniklý rum je bílý, bezbarvý. Tmavé rumy svou barvu získávají až zráním v dřevěných sudech. Na trh se dostávají rumy, které jsou směsí destilátů různého stáří, aby si zachovaly konstantní kvalitu a chuť.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.