100% třtinový karibský rum, jehož zrání je rozděleno do tří fází. Nejdříve zraje 5 let v dubových sudech přímo v Karibiku. Následně zraje již ve Španělsku ve sklepech Williams & Humbert opět v dubových sudech tentokrát 3 roky. Na závěr zraje ještě 2 roky v sudech, ve kterých 20 let zrálo sladké Sherry z odrůdy Pedro Ximenes.
Tento rum má harmonickou vůni s dotekem hrozinek a fíků. Chuť je velmi jemná, komplexní a hřejivá. Skvělý digestiv a zajímavá alternativa koňaků nebo jiných typů brandy.
Rum je v současnosti jednou z nejpopulárnějších a současně nejrychleji rostoucích alkoholových kategorií. V tuzemsku se vžilo označení rum pro destilát většinou z bramborového základu nevalné jakosti s „rumovou" esencí. Díky tomuto přehmatu v názvosloví byl rum mylně považován za jeden z nejlacinějších a jakostně nejhorších destilátů v tuzemsku. Tento omyl se částečně podařilo změnit teprve v posledních několika letech díky zásahu Evropské unie a její legislativy.
Skutečný, můžeme říci „pravý", rum je destilovaný z cukrové třtiny, respektive z cukrové melasy. Hlavně z tohoto důvodu jsou nejvýznamnější výrobci rumů právě z oblastí, kde je vhodné podnebí pro pěstování cukrové třtiny s co nejvyšším obsahem cukru. Nejznámějším regionem s velmi bohatou tradicí výroby rumu je karibská oblast.
Rum se tedy, jak již bylo řečeno, vyrábí z cukrové třtiny. Ta se po sklizení lisuje, čímž se získá cukrový sirup. Ten se následně vaří a vzniká cukr a takzvaná melasa. Z té se pak vyrábí rum tím, že se do ní po ochlazení přidají kvasinky, čímž se nastartuje proces kvašení. Lehké bílé rumy kvasí asi 24 hodin, u tmavých proces fermentace trvá déle než týden. Následnou destilací se z tekutiny oddělí alkohol od vody a nežádoucích látek. Vzniklý rum je bílý, bezbarvý. Tmavé rumy svou barvu získávají až zráním v dřevěných sudech. Na trh se dostávají rumy, které jsou směsí destilátů různého stáří, aby si zachovaly konstantní kvalitu a chuť.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.