Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Riesling, Pinot Gris, Beurot, Muscat, Pinot Noir vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasti Alsasko - suché.
Svůdné, vyvážené aroma s tóny ananasu, medu a citrusů. Vyzrálá chuť s dobrou strukturou postupně odhaluje ovocné tóny, známé z vůně, a pocit tepla, typický pro tento terroir. V sáhodlouhém závěru plně vyznívá delikátní mineralitu. Vynikající k rybám v nejrůznějších úpravách, skvělý potenciál pro vyzrávání. Název vinice znamená ´Andělská zahrada´ a vznikl proto, že toto místo bylo odedávna cílem vycházek obyvatel blízké vesnice Bergheim. Často se zde odehrávaly také schůzky zamilovaných, které měly po pár měsících pokračování v podobě čerstvě narozených ´andílků´...
Hrozny pocházejí výhradně z vlastních pozemků , společné výsadby odrůd a biodynamického zemědělství, velice nízké výnosy.
Půdní podloží štěrkové. Velmi náročný terroir ve známé vesnici Engelgarten, vyznačující se nedostatkem vláhy, umožňuje hroznům plně vyzrát.
Sklizeň ruční
Velmi pomalé lisování celých hroznů, poté fermentace jen s vlastními kvasinkami.
Zrání 12 měsíců na kalech v obrovských dřevěných sudech.
Servírujte vychlazené na 10°C. Nutno dekantovat 3 hodiny předem!
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Vinařství leží v malé vesnici Bergheim v srdci Alsaska, ve které rodina Jeana-Michela Deisse, který vinařství dnes vede, žije už od poloviny 18. století. Nejde ale jen o dobře znějící rodinnou tradici; jak sám Jean-Michel říká: „Pro mě je seznámení s novým terroirem otázkou 30 let a nevidím žádný smysl v tom, abych se někde prostě vynořil a začal dělat víno bez toho, že bych rozuměl kultuře určité oblasti. Zde v Alsasku mohu pracovat se širokým spektrem terroirů."
Deiss zpracovává výhradně hrozny z vlastních vinic (všechna vína tedy nesou označení Domaine), které se rozkládají na celkem 26 hektarech, rozděleny do přibližně 120 různých parcel na území několika obcí (Bennwihr, Beblenheim, Saint-Hippolyte a Bergheim). Jejich geologická i klimatická diverzita je neuvěřitelná - například vinice Altenberg a Schoenenbourg, vzdálené pouhých 10 km, mají vegetační cyklus vzájemně posunutý o více než 10 dní! Vzhledem k pestré geologické minulosti Alsaska je celá oblast mozaikou nejrůznějších půd, které se „mění každých 50 metrů", jak říká staré místní rčení. Jen v okolí Bergheimu tak najdeme 11 typů podloží různého geologického původu, od slínů přes vápenec až po štěrk! Vinice jsou vedeny biodynamicky (certifikace Demeter) a velmi náročně: hustá výsadba, prořezávání, půdy často chudé na živiny a vodu, to vše nutí rostliny hnát kořeny do značné hloubky a plně vyjádřit svůj terroir. Sklizeň je samozřejmě ruční, vinifikace probíhá velmi šetrně. Plně zralé hrozny jsou pomalu zpracovány celé, k fermentaci se používají výhradně vlastní přírodní kvasinky, vína pak zrají na kalech ve velkých dubových sudech nebo nerezových tancích, dle potřeb každého z nich.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.