Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Gruner Veltliner ( u nás Veltlínské zelené ) vypěstovaných na vinicích rakouské vinařské oblasti Wachau - Wösendorf - vinice Kirchweg - suché.
Ve městě Spitz, kde už po pět generací žije ve starém stavení z 13. století rodina Hirtzbergerů - jeden z nejlepších výrobců bílých vín nejen v Rakousku, ale i ve světě. Přestože se jedná o malé rodinné vinařství a víno vyrábí s využitím některých moderních znalostí, jsou stále věrni historii a tradici svých vinic. Striktní zelené práce ve vinici a výrazná redukce sklizně, která se v případě kategorie smaragd pohybuje okolo 35 hl/ha, jsou naprostou samozřejmostí a nutností. Několik desítek let staré dubové sudy velkých objemů, pouze deskové filtry, zbavující víno jen hrubých nečistot, absence čiřidel a umělých kvasinek, to je jen krátký náhled pod pokličku tradičního vinaře. Nevyhýbají se takovým vymoženostem techniky, jako je teplotu regulující nerezový tank, ale pouze potud, pokud mu to nezamezí vyrábět vína jako před sto a více lety. Vinařství Hirtzberger je často zmiňováno jako zástupce tzv. „velké čtyřky"" (Knoll, Prager, Pichler a Hirtzberger), tzn. jeden ze čtyř vinařů, který svými kolekcemi vín pravidelně převyšuje své kolegy z Wachau. Tento značný rozdíl můžeme spatřovat především v té nejvyšší kategorii vín - Smaragd. Zde se dostává Hirtzberger do jiné dimenze, především díky plnosti, opulentnosti a hloubce, která společně s obvykle vysokou kyselinou stojí za velmi dlouhým potenciálem ke zrání. Vinařství Franz Hirtzberger hospodaří v současné době na přibližně 12 ha vinic.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Vstup do údolí Wachau tvoří klášter Melk. I když vlastně leží vně této nádhery, přece jen mu nelze upřít, že sehrál v historii svou důležitou roli a je vstupem opravdu dominantním. Poprvé byl Melk v listinách zmíněn v roce 831 jako Medelike v Písních o Nibelunzích, od roku 1277 s právem trhu a od roku 1898 jako město. Klášter je největším dolnorakouským klášterem, v 15. stol. byl po velkém požáru přestavěn, Turci ho 1683 opět zničili. Barokní podoba kláštera, dokončená v roce 1736, patří k nejhezčím v Evropě, podíleli se na ní Jakob Prandtauer, voň Erlach, Joseph Munggenast a další slavní umělci té doby. V údolí Wachau pěstovali víno již Keltové a po nich Římané. Roku 1070 vznikl jeden z prvních vinařských dvorů, „Gottweiger Lesehof". V roce 1250 byly spojeny obce St. Michael, Wosendorf, Joching a Weiféenkirchen do „Thal Wachau" (údolí Wachau). Velmi výrazně působí v celém údolí kamenné terasy, které byly uměle budovány, protože až 60% svahy nad Dunajem by jinak pěstování vína neumožnily. Wachau bývá v průvodcích označován jako „extrakt rakouských dějin umění" s hrady, zámečky, kláštery, je rájem pro plavbu po Dunaji, pro návštěvníky Buschenschanků - výčepů přímo ve vinohradu pod širým nebem, venkovských hospůdek i luxusních restaurací, ale hlavně rájem excelentního vína. Asi 20 km z téměř 36 km dlouhého Wachau je pokryto vinohrady. Zbytek je buď divoká příroda nebo ovocné sady s meruňkami. Ostatně meruňky jsou dalším známým produktem zdejšího kraje. Ale pozor! Na rozdíl od Německa, kde se meruňky nazývají „Aprikosen", se v celém Rakousku říká výhradně „Marillen". Není divu, že i zdejší kuchyně umí z meruněk vyrobit nejrůznější, velmi typické dobroty.