Mexiko je domovem více než 200 druhů rostliny agáve a přibližně 30 druhů se používá k výrobě mezcalu. Každý druh agáve má svou speciální charakteristiku, proto je možné docílit spousty chutí při výrobě tohoto destilátu. Trvá, v závislosti na druhu, 7-9 let než rostlina agáve dospěje (a její srdce pak váží až 60 kg) a může se použít k výrobě mezcalu. Jakmile dospěje, pokácí ji podle tradice nejstarší člen rodiny. K výrobě se používá jen srdce agáve (její květ), které se vaří, peče a následně drtí, aby se získala šťáva. Poté se šťáva fermentuje a destiluje alespoň dvakrát, aby bylo dosaženo jemné chuti. Z jedné rostliny jí bývá až 65 litrů a mezcal má po první destilaci vždy 55 % alkoholu. Nakonec se výsledný mezcal balí do láhví, tomu se říká mladý mezcal nebo blanco. Letitý mezcal vznikne uchováváním v dubových sudech. Podle doby, kterou v sudech z dubového dřeva stráví, se mu říká buď mezcal reposado (0,5–1,5 roku) nebo mezcal anějo (2–8 let).
Historie sahá až do období před Kristem. Tehdy obyvatelé obývající mexické územít vyráběli z agáve alkoholický nápoj zvaný pilgue, které bylo však od způsobu dnešní výroby mezcalu poměrně vzdáleno. Změna přišla až se španělskými dobyvateli, kteří znali proces destilace. Tento faktor a některé další daly vzniknout receptuře mezcalu, neměnně a předávané z generace na generaci až do dnešních dnů.
Mezcal je destilovaný alkoholický nápoj, který se vyrábí z jiných druhů agáve než-li tequila při nakvašování je agáve pražená na dřevěném uhlí v jámách a to dává mezcalu lahodné kouřové aroma, podobné některým single malt whisk(e)y. Podobně tequile se mezcal smí vyrábět pouze v pěti oblastech Mexika: Oaxaca, Guerrero, Durango, San Luis Potosí a Zacatecas. Mezcal má dnes certifikaci původu AOC tzv. Apellation d´Origine Controlée. na etiketách těchto mezcalů lze dále vyčíst označení: „Regional de Oaxaca“, do mezcalu je přidávána housenka motýla žijícího na listech a kořenech agáve, či škorpión mezcal je ze zákona minimálně 1x destilován a svoji zlatohnědou barvu získává přirozeným zráním v sudech. Exkluzivnější mezcaly jsou destilovány 2x. Průmyslově vyráběné mezcaly jsou jen jednou destilovány a jsou dochucovány karamelem, přidávají se do nich i cizí cukry následně jsou přibarvovány barvivem, ale nemají označení “GOLD” (např. Gusano Rojo ze 100 % agáve).
U Mezcal rozeznáváme 2 kategorie a 7 typů:
Tedy jednoduše oproti známější tequile nebo méně známému pulgue se odlišuje následovně:
Výsledkem je i jiná, nakouřená, chuť.
Na rozdíl od tequily není mezcal tak slavný, je spíše považován za domácí pálenku a v důsledku neexistuje ani takové množství značek.
Rozšířené vyhledávání produktů
Zvolili jste detailní vyhledávání , to znamená , že o tom co je dobré opravdu víte své ... proto Vás upozorňujeme ,že jste opustili pole pro zákazníky ,kteří si neví rady sami se svými zdivočelými chyťovými pohárky a raději vnímají pochutiny dle nejrůznějších článků z médií od renomovaných až po ty ,které by možná stálo za to zakázat ... Děkujeme Vám že máte vlastní názor , jste tu správně ... Nyní můžete postupně zadávat jednotlivá kritéria a nalézt to co opravdu hledáte ....
V současné době nabízíme zejména :
1) Zřízení a vedení Vašeho privátního archivu případně Vašeho sklepa pravidelnými účelnými dodávkami vín v ideální kondici i ceně
2)Poradenství v oblasti investic do vína
Milí uživatelé , tato část vinotéky je zatím ve fázi tvorby bez detailního náhledu ... Držte nám prosím palce ať se to podaří našim milým IT mužům dotáhnout v čase reálném .... Pokud máte zkušenosti s IT muži ve své profesi tak prosím nezoufejte , jistě nejsou všichni stejní ... a navíc resetnout si počítač už umíme každý sám ... nicméně jsou věci mezi nebem a zemí ... :-)
DIOS TRADING spol. s r.o.
IČO: 49444204
DIČ: CZ49444204
Zapsaná v obchodním rejstříku v Brně, oddíl C, vložka 12149
Husova 593
664 42 Modřice u Brna
zobrazit na mapě
Sklad Brno
Tel.: +420 602 518 692
Fax.: +420 545 232 631
vinotekadios@centrum.cz
Sklad Praha
Tel.: +420 775 998 049
Fax.: +420 739 583 622
vinotekadios@centrum.cz