Kilchoman expression Small Batch je limitovaná edice od Le Comptoir Irlanda, kterou vybrali odborníci společnosti. Velmi zajímavá whisky ze série Kilchoman's Small Batch.
Série předvádí kouřový duch lihovaru v různých druzích sudového zrání.
Tento dram zraje v kombinaci sudů po Bourbonu (70 %), Oloroso sherry (5 %) a Fino sherry (25 %). Fino je velmi suchý styl sherry, který se často nepoužívá ke zrání whisky, což často dodává lihovině poněkud pikantní charakter.
Samotný single malt nabízí tóny jablek, ananasu, banánů, manga, guavy, soli, mořského spreje, mořské rašeliny, dřevěného popela, jemného sušeného ovoce, máslového chleba, toastového sladu a uzeného masa.
Lahvovaná na 49,2 % ABV, je to středně plná, aromatická whisky. Bylo vyrobeno pouze 1260 lahví.
KILCHOMAN je naprosto unikátní, tradiční farmářská destilerie. Farma vznikla v roce 2005 jako osmá destilerie v Islay, jediná za posledních 125 let. Partnetský projekt Antonyho Willse a Marca Frenche začal rekonstrukcí malé farmářské vesničky o několika domech a kaple na pláži Kilchoman. Filozofií
destilierie se stejným názvem je tradiční výroba single malt. Jako jediná destilerie ve skotsku používá vlastní ječmen. Vlastní výrobna sladu (jako jedna ze 6-ti destilérií ve skotsku), lokální rašelina, destilační kotel, který je zahříván otevřeným ohněm, fermentační nádoby ze dřeva, místní voda, která
protéká rašeliništěm. Zrání probíhá z 80% v sudech od Bourbonu z Kentucky, 20% v sudech od Sherry Oloroso. Ječmen, který zbývá jako vedlejší produkt, je používán jako hnojivo na farmářských polích nebo jako krmivo pro místní dobytek. Kilchoman je zároveň nejmenší destilerií ve skotsku s roční
produkcí 100.000 L whisky, což je zhruba týdenní produkce ostatních destilérií. Kilchoman není ojedinělý pouze v systému výroby, ale i v tom, že vyrábí pouze jeden produkt a to single malt.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.