Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy z odrůdy 95% Nebbiolo a 5% Barbera vypěstovaných na vinicích italské vinařské oblasti Piemonte - Langhe - suché.
V roce 1964 zakoupila Gajova rodina tuto vinici od farnosti Alba a pojmenovala ji po svatém patronovi albské katedrály - San Lorenzovi. Přídavek Sori v názvu vína vyjadřuje vršek kopce s jižní expozicí. Sori San Lorenzo bylo prvním gajovým vínem (1967), vyráběným z hroznů jedné konkrétní vinice, jejíž jméno nese v názvu.
Kvašení probíhá na slupkách v nerezových tancích, nejprve týden při teplotě 28 °C a poté další dva týdny při 18 °C. Následuje roční zrání v dubových sudech typu barrique a další rok ve velkých dubových sudech.
Toto víno je téměř pokaždé nejupjatější ze všech pěti Gajových vín z jedné vinice a potřebuje tak delší dobu, aby se plně rozvinulo. Vysoce koncentrovaná ovocná vůně s přídavkem bylinek, minerálů a exotického ovoce. Velmi plné a tělnaté víno s dlouhým koncem a uhlazenými tříslovinami.
Toto víno má skvělý potenciál ke skladování.
Servis 16-18°C
Dekantace: Ano
Konzumace po 4.roce
Archivace: až 30 let
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Těžko si lze představit větší vinařský pojem z Itálie než jméno Gaja. Proslavené vinařství založil Giovanni Gaja v roce 1859 a po čtyři generace zůstalo výhradně ve vlastnictví rodiny.
Historicky sahají jeho kořeny vinařství do 19 století, kdy jeho dědeček začínal v rodném Piemonte. Pan Gaja je znám svou tvrdou prací, za kterou je odměňován už 40 let, jako nejlepší a nejvíce prospěšný vinař.
Nejvíce se proslavil v rodném Piemonte na vinicích v okolí měst Barbaresco a La Morra. Zároveň se pomalinku rozšířil do regionu Toskánska, kde vlastní vinice v okolí města Montalcino a Castagneto Carducci. V těchto dvou sklepích vznikají úžasná Brunella di Montalcino a famózní Super Toskánská vína.
V současnosti je majitelem Angelo Gaja, vlastnící 250 akrů vinic v piemontských regionech Barbaresco a Barolo a dnes také v Toskánsku. Angelo vystudoval francouzskou vinařskou školu a byl prvním vinařem, který začal v Piemontu experimentovat s „barikovými" sudy.
Od začátku se soustředil na co nejvyšší kvalitu svých vín, díky čemuž se značka Gaja stala synonymem luxusu a prestiže.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.