Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Primitivo vypěstovaných na starých ( 90 a více let ) vinicích italské vinařské oblasti Puglia - Manduria - suché
Barva: sytě rubínově červená
Vůně: velmi zralý a intenzivní nos; zralé ostružiny a švestky, nádech kouře v kombinaci s kořeněnými tóny tabáku a kůže
Chuť: čisté a vláčné Primitivo; spousta chuti zralého tmavého ovoce a chytlavé třísloviny. Dobře vyvážený, s čistotou a dobrou délkou na patře
Doporučené párování: perfektní ke zvěřině, pečenému a grilovanému masu, kastrolům a dobře vyzrálým sýrům
Výrobce špičkových vín s tradicí od 30. let minulého století. V rámci družstevní struktury (400 členů) zpracovává hrozny z téměr 900 ha vinic, převážně osázených odrůdou Primitivo. Jeho historie začala ve druhé polovině 20 století, kdy vláda vyčlenila finanční prostředky na stimulaci
spolupráce i na jihu Itálie kvůli nedostatečné dostupnosti jižních producentů zapojit se do širokého systému. A tak se v Mandurii malá skupina „osvícených"" vinařů rozhodla vyzdvihnout víno Primitivo. V roce 1928 byla založena společnost „Federazione Vini"", společnost některých výrobců,
která o 4 roky později, 9. července 1932, oficiálně schválila svůj právní status spolupráce s institucí „Consorzio Produttori Vini e Mosti Rossi superiori da taglio per la zona di Manduria "". Jeho rysy jsou manažerská stabilita (za 75 let zde bylo pouze 5 předsedů) a aktivity zaměřené na zvýšení
objemu produkovaného vína, ale také image Mandurie jako země s velkým potenciálem. Osud firmy je spojen s nejdůležitějším produktem země, „Primitivo di Manduria"", vínem, které bylo nejprve odsunuto do nižšího hodnocení melioračního vína, určeného k posílení francouzských titulů a
severu Itálie, poté poníženého během temných let methanolu a na konci znovu vzniklo, když kolem poloviny 90. let došlo ke změně zaměřené na kvalitu a hodnotu lahve.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.