Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Pinot noir vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasti Alsasko - suché
˘Víno má, masitou, bohatou chuť a aroma postavené na pevné minerální struktuře. Prezentuje se živou barvou s fialovými odlesky, která představuje čerstvost ovoce rostoucího v drsném prostředí na chudé půdě. Víno, které nese sílu někoho, kdo přetrvá a rozhodně potěší svou bohatou chutí a aroma.
Ideálně doplní kvalitní uzeniny a maso na grilu.
Skvělé ke konzumací nyní s potenciálem zrání až 10 let.
Vinařství leží v malé vesnici Bergheim v srdci Alsaska, ve které rodina Jeana-Michela Deisse, který vinařství dnes vede, žije už od poloviny 18. století. Nejde ale jen o dobře znějící rodinnou tradici; jak sám Jean-Michel říká: „Pro mě je seznámení s novým terroirem otázkou 30 let a nevidím žádný smysl v tom, abych se někde prostě vynořil a začal dělat víno bez toho, že bych rozuměl kultuře určité oblasti. Zde v Alsasku mohu pracovat se širokým spektrem terroirů."
Deiss zpracovává výhradně hrozny z vlastních vinic (všechna vína tedy nesou označení Domaine), které se rozkládají na celkem 26 hektarech, rozděleny do přibližně 120 různých parcel na území několika obcí (Bennwihr, Beblenheim, Saint-Hippolyte a Bergheim).
Jejich geologická i klimatická diverzita je neuvěřitelná - například vinice Altenberg a Schoenenbourg, vzdálené pouhých 10 km, mají vegetační cyklus vzájemně posunutý o více než 10 dní! Vzhledem k pestré geologické minulosti Alsaska je celá oblast mozaikou nejrůznějších půd,
které se „mění každých 50 metrů", jak říká staré místní rčení. Jen v okolí Bergheimu tak najdeme 11 typů podloží různého geologického původu, od slínů přes vápenec až po štěrk! Vinice jsou vedeny biodynamicky (certifikace Demeter) a velmi náročně: hustá výsadba, prořezávání, půdy často chudé na živiny
a vodu, to vše nutí rostliny hnát kořeny do značné hloubky a plně vyjádřit svůj terroir. Sklizeň je samozřejmě ruční, vinifikace probíhá velmi šetrně. Plně zralé hrozny jsou pomalu zpracovány celé, k fermentaci se používají výhradně vlastní přírodní kvasinky, vína pak zrají na kalech ve velkých dubových
sudech nebo nerezových tancích, dle potřeb každého z nich.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.