Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Chardonnay vypěstovaných na vinicích francouzské vinařské oblasti Bourgogne, Cote de Beaune vinařské obci Saint Romain - suché
Saint Romain leží na vrcholu úzkého údolí, které „narušuje“ severojižní orientaci burgundských vinohradů a je situováno právě opačně – míří k této vesnici od východu, počínaje vinicemi Monthélie a dále přes Auxey-Duresses. Za St.- Romain se dále na západ otevírá úchvatný pohled na mohutnou, dlouhou skalní stěnu.
Vinice z vesnice Saint Romain byly vyčleněny z apelace Hautes Côtes de Beaune v roce 1947. S tou sdílejí vysokou nadmořskou výšku a jsou tak dnes mezi burgundskými apelacemi nejvýše položenými vinohrady (až 410 m.n.m).
Tato skutečnost znamená o něco chladnější klima a spolu s vysokým podílem vápenců v půdě je určujícím faktorem pro charakter zdejších vín, která jsou štíhlejší, s vyšší aciditou i mineralitou a tenčím tělem.
V St.-Romain není žádné 1er Cru, avšak některé polohy jsou vyhlášené vyšší kvalitou – především Sous-le-Château a Sous-la Velle, ale také Sous Roche, La Combe Bazin, Le Jarron a En Poillange.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Thierry Matrot, jehož rodina sídlí v Meursault už po tři generace, dělá vína klasická a velmi čistá. V prvních letech jsou velmi diskrétní a svoji nádhernou komplexitu odhalí až po několika letech zrání, dvacet let je ideální doba.
V dnešní době, kdy je v módě především styl mladých svěžích vín, na první pohled možná nepatří mezi nejvyhledávanější vinaře. Jeho vína však nechybí na vinných kartách nejlepších restaurací a ve sklepech degustátorů jakými jsou Robert Parker,
Jancis Robinson, Stephan Tanzer nebo Allen Meadows Thierry Matrot není zastáncem nových dubových sudů. Je to jedna ze základních charakteristik jeho vín. On sám je používá jen v malém množství a spíše z prozaického důvodu,
každoročně je třeba sudy částečně obnovovat. „Jsou-li sudy dobře udržované, zůstávají živé a stále poskytují vínu potřebný kontakt se vzduchem. Přitom ale nezasahují do charakteru ročníku. Nové sudy zanechají stopu ve všech vínech.
Je třeba si uvědomit, že vypálení sudů není vždy rovnoměrné a ve finále je sud příliš osobitý. Pro milovníky vín začátečníky nový sud rovná se kvalita. Aroma je patrné od počátku. Ale nové dřevo stírá mezi víny rozdíly. Dělá je uniformními.
Musím přiznat, že mám dost všech těch vůní máslové briošky v burgundských vínech. Myslím, že víno má dynamicky podporovat pokrm, proto se snažím hledat ve vínech čisté a ničím nefiltrované terroir.“
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.