Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Nero d´Avola vypěstovaných na slunných vinicích italské vinařské oblasti Sicílie - suché, v kategorii Organic farming certification ICEA.
Tohle Nero d’Avola je ze dvou různých vinic, směs vína školeného ve dřevě a v nerezu. Lahvováno do bordó lahve, pod korkem a kovovou záklopku. Temná barva do fialové. Teplá jižnější vůně, lesně tmavě ovocitá, kořenité tóny, dotyk dřeva, poměrně výrazná, postupně se objevuje
příjemná „sous bois“ linka, taková podzimně listnatě lesní. Tak akorát plné, šťavnatě ovocité s pěknou kyselinou, tepleji ovocité, delší, dobře udělané nekomplikované červené, které zahřeje, nepůsobí zmanipulovaně a moc dobře se pije.
Po dlouhé roky bylo šest farmářských rodin, které tvoří družstvo Valdibella, pouze pěstiteli hroznů. Znamenitých, dokonale vyzrálých hroznů vysoké kvality. Ještě před výstavbu zpracovatelského sklepa pracovali ve vinicích způsobem přírodě blízkým, vlastně biodynamickým. Používali jeden
jediný postřik, a to proti plísni révy vinné, peronospoře. Navíc pouze v případě bezprostředního ohrožení.Teprve nedávno se rozhodli z báječné suroviny, která se v rukou cizích zpracovatelů stává pouze „plnivem"" pro nic neříkající běžná vína bez rodokmenu, vyrábět vlastní vína s péčí,
jakou si zaslouží. Společně financovali výstavbu sklepa a nákup zpracovatelských technologií a začali s vinařstvím. Do vinohradu zasahují minimálně, lisování probíhá citlivě a kvašení je spontánní. Výsledkem jsou živá vína plná svěžesti, svérázného charakteru, optimistická a výborně
pitelná. Družstvo sídlí v Camporeale, podnik krom révy pěstuje ještě olivy a mandle, vše v bio režimu, u vína pracují hlavně s tradičními místními odrůdami. Výnos z podnikání by měl jít mimo jiné na podporu těch, které mafie uvedla do nesnází, přímo se snaží i zaměstnávat mladé lidi v
těžké situaci.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.