Důležitým rysem této kuchyně je její rozmanitost, která vyplývá z geografických a kulturních kontrastů tohoto regionu.

Rozmanitost geografická je dána nespočetnými plážemi a samotným Středozemním mořem jako zdrojem mořských ryb, bohatostí řek a jejich sladkovodními rybami, lesy a hojností zvěře a v neposlední řadě velmi úrodnými oblastmi, kde se daří pěstování rýže, citrusových plodů, zeleniny, oliv a mandlí.
Rozmanitost kulturní se projevuje vlivy arabské, katalánské, aragonské a kastilské kuchyně.
Samozřejmě všemu vévodí rýže, která se v tomto regionu hojně pěstuje. Používá se především k přípravě paelly, která existuje v různých variacích. Nejpoužívanějšími ingrediencemi jsou zelenina, kuře, mořské plody, ryby, hlemýždi.
Jako příloha se hojně používá omáčka "Ali oli".
I když se zde přímo nepěstuje obilí, díky oblíbenému pečivu se jedná také o využívanou plodinu. Pečivo se používá jako příloha, ale i surovina pro přípravu pokrmů (především strouhanka, opečené krajíce chleba). Vychází opět z historie, kdy si pastevci a rolníci zahušťovali pokrmy chlebem, aby se více zasytili.
Hojně se připravují také luštěniny, především hrách, fazole, cizrna a čočka.
Jižní část regionu Valencie , region Murcie je autonomní společenství na jihovýchodě Španělska při pobřeží Středozemního moře. Metropolí regionu je Murcia, podle níž je pojmenován také region.
I přesto, že zde panuje velké sucho, jedná se díky rozvinutému zavlažovacímu systému o jednu z nejúrodnějších oblastí Španělska, kde se pěstují především citrusové plody, rýže, zelenina a luštěniny.
Tradičně se zde provádí domácí vepřové zabíjačky, jednotlivé části prasete se pak často udí. Uzení je typické také pro mořské ryby - známá je uzená treska a uzený tuňák.
Základními ingrediencemi pro přípravu pokrmů jsou paprika - jak čerstvá zelenina (např. feferonky), tak koření (sladká, sladká uzená a pálivá), rajčata, mangold, zelené fazolové lusky, cuketa a rýže Calasparra (druh kulaté rýže).
Z citrusových plodů především citrony, mandarinky a pomeranče, dále třešně, fíky, meruňky, broskve a hrušky z Jumilly.
Typickými pokrmy jsou masový dort, zeleninové saláty, masový vývar, "Zarangollo" (míchaná vejce s cibulí a dýní), dušené pokrmy (většinou kombinace masa a zeleniny-nejčastěji bobů), pečené brambory, různé variace rýžových pokrmů (rýže se zeleninou s vepřovými žebírky, s krůtím masem, s rybím masem, rýže s bramborem a jitrnicí).
Z ryb je nejoblíbenější parmice, která se používá i k přípravě kaviáru. Jikry jsou vůbec oblíbeným pokrmem a jedí se smažené, uzené, vařené a v různých nálevech. Ryby se často udí, nejznámější je uzená treska, ze které se dělají karbanátky či kuličky do polévky.
Hlavní vinařské regiony - Utiel Reguena, Almansa