Bílé tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Tramín červený vypěstovaných na moravských vinicích vinařské podoblasti velkopavlovické v obci Velké Bílovice - suché.
Terroir: vinice Zadní hora
Podloží/druh půdy: spraš / hlinitá
Expozice: jihozápadní a východní svah,
200 až 250 m n. m.
Vedení révy: střední
Stáří vinice: 6 let
Víno je nazlátlé barvy (macerováno na bobulích), výraznějšího aroma, přezrálé kytky a liči, pomerančová slupka. Postupem času květinové tramínové aroma. Plnější, hutnější v chuti. Jeho lahodnost zvyšuje mírně nasládlá extraktivní chuť.
Řadí se mezi nejlepší odrůdová vína z Velkých Bílovic. Vysokou jakost a chuťovou harmonii si uchovává i delší čas v lahvi jako starší víno. Je to víno vznešené, které svou něhou a harmonií ovlivňuje naše city a vyvolává dobrou náladu.
Zrání: 7 měsíců na kvasnicích, battônage, dubový sud
Vína zrají 5 až 24 měsíců v dubových sudech (částečně v nerezových nádobách) na kvasnicích bez přídavku SO2. Část vín je šetrně filtrována.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany.
Vinařství Jaroslav Osička je malé rodinné 3 hektarové vinařství se sídlem ve Velkých Bílovicích charakteristické pěstováním révy a tvorbou vína v souladu s přírodou. Vinařství se specializuje na tvorbu přirozených a osobitých vín.
Základním předpokladem a principem, pokud chceme použít slovní spojení přírodní víno či přírodě věrné víno, je práce v biologickém nebo biologicko-dynamickém režimu, která nepotlačuje přirozený vývoj ekosystému, umožňuje výrazné omezení nebo vyloučení chemických postřiků ve vinici, zvyšuje biodiverzitu nejen pouze ve vinici,
a v důsledku končí spontánně vykvašeným autentickým vínem, které ke svému přirozenému vývoji nepotřebuje umělých zásahů a různých dnes běžně užívaných aditiv. Vinař se tak vlastně stává pouhým pastýřem kvasinek.
Vína déle macerují na rmutu či celých bobulích, spontánně fermentují kvasinkami z vinice a dlouhodobě zrají v dřevěných sudech bez konzervace oxidem siřičitým, což jsou staré léty ověřené postupy. Lahvování probíhá bez filtrace. Vinařství patří mezi uskupení naturálních vinařů - Autentistů.
K tomuto přístupu či životnímu stylu nás vede láska k autentickému vínu a přesvědčení zlepšovat rovnováhu člověka a přírody.
Vína by měla odpovídat „terroiru", čili vyjadřovat místo původu spojené s určitou historií, kterou je třeba respektovat. Bohatost a komplexnost takových vín je pak dána skrze biologické, geologické, topografické a klimatické charakteristiky vinné révy a daného místa.
Vlastnosti vzniklých vín, které nám příroda nabízí, nemohou být napodobeny, jejich kvalita je nepřenositelnou věcí v produkci velkých vín.
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.