Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Sangiovese vypěstovaných na vinicích italské vinařské oblasti Toskánsko - Val d´Arno di Sopra - vinice Boggina - suché.
Víno se produkuje výhradně z historické vinice vinařství osázené v roce 1947 Gastone Bazzocchiom, otcem a dědečkem současných majitelů Petroia. Výběr toho nejlepšího z tohoto vinohradu je určen pro Boggio a Bogginanforu, zbytek je vyhrazen pro Torrione.
Volba amfor má historické důvody, v Petrolo se tím chtěli přiblížit kulturním kořenům Toskánska. Terracotta měla v Toskánsku již od počátku etruských řemesel velkou důležitost.
Od roku 2011 experimentují s "" novou "" metodou vinifikace malého množství Bogginy pomocí 300 litrových terakotových amfor. Macerace ročníku trvá 2 týdny, bez použití siřičitanů, hrozny jsou macerovány pod širým nebem.
Následně se amfora uzavřela. Slupky byly ponechány ve víně šest měsíců. Po prvním stočení vína následovalo dalších 6 měsíců v amfoře. Amfory vytvářejí nepřímo mikrooxidáci podobnou dřevěným sudům. Zabrání se tak redukčním excesům během zrání a zároveň se přitom eliminují nabušené barikové tóny.
Samotné slupky a bohatost tříslovin přirozeně chrání víno a umožňují vyloučit z procesu výroby siřičitany.
Tmavá granátově červená barva. Vůně je plná zralého červeného ovoce a květin s jemnými nuancemi koření a kávy. Ve vůni cítit doteky hlíny, které souvisejí se specifickou produkcí tohoto vína. Ovocnou chuť doprovázejí uhlazené třísloviny. Víno je hedvábné, plné elegance, ale v ústech je stále mimořádně intenzivní s dlouhým závěrem.
Vhodně doplní náročnější úpravy hovězího masa, jehněčího, jídla s těžšími červenými omáčkami. Víno stvořené na slavnostní příležitosti.
Velmi limitovaná edice 1200 lahví.
Alergeny: Stejně jako všechna vína, může i toto víno obsahovat Oxid siřičitý (SO2), siřičitany a stopy vajec.
Toto malé toskánské vinařství z oblasti Chianti Colli Aretini patří do nejužší italské kvalitativní špičky. Vinařství vlastní paní Lucia Sanjust Bazocchi a vede ho její syn Dr. Luca Sanjust.
Vinná réva se pěstuje na 31 hektarech, v nadmořské výšce 250-450 metrů nad mořem. Půda je jílovito kamenitá s rozvrstvením břidlice.
Vyrábí se pro tuto oblast netradiční vína, pouze 2 druhy, obě jako „cru": Galantrona (100% Merlot) a Torrione (100% Sangiovese).
V diskuzi nejsou žádné příspěvky.