Založení firmy Vinselekt Michlovský a.s. v roce 1993 předcházela více než třicetiletá cesta vinařského guru Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc.profesionálním vinařským světem. Vinařství obhospodařuje cca 125 ha vlastních vinic ve velkopavlovické a mikulovské podoblasti. Již od počátku existence sbírá Vinselekt Michlovský přední ocenění v řadě kategorií vinařských soutěží doma i v zahraničí a na jaře 2010 získává historicky první ocenění Vinařství roku 2009 více se dozvíte zde.
.jpg)
Doc. Ing. Miloš Michlovský, DrSc. se řadí k předním českým odborníkům v oboru vinařství, vinohradnictví a šlechtění révy vinné. Nesporně je průkopníkem zavádění nových technologií, metod a poznatků do praxe. Jako uznávaný odborník často usedá v hodnotících komisích vinařských soutěží, ze kterých a nejen z nich, jeho vína přiváží ocenění.
Narodil se v roce 1953 v Hustopečích. Po maturitě na Střední vinařské škole ve Valticích absolvoval Zahradnickou fakultu Moskevské zemědělské univerzity. V roce 1985 ukončil doktorské studium obhajobou práce s názvem „Agrobiologické a technologické hodnocení rezistentních kříženců révy vinné Moldavského VÚVV perspektivních pro evropský region SSSR a ČSSR“. Šlechtitelskou praxi vykonal rovněž v Moldavském vinohradnicko-vinařském výzkumném ústavu a v Magarači - Všesvazovém institutu pro vinohradnictví a vinařství na Jaltě. Současně byl jedním ze zakladatelů Vědecko-výrobního sdružení Resistant. V letech 1991 – 1994 působil jako pedagog na Zahradnické fakultě v Lednici Vysoké školy zemědělské v Brně. V roce 2001 obhájil habilitační práci na téma „Vývoj šlechtění révy vinné na rezistenci a jeho současný stav v České republice“ a byl jmenován docentem v oboru Zahradnictví. Svůj profesní růst rozšířil v roce 2005 v Moskvě obhajobou velkého doktorátu „Zpracování vědeckých a aplikačních principů selekce révy vinné na rezistenci v systému biologického vinohradnictví v České republice.“
V oblasti vinohradnictví vyvíjí technologie zaměřené na výrazné zhuštění počtu jedinců ve vinohradě. Od roku 2004 jiné vinice než s počtem více jak 10tis. keřů na 1ha nevysazuje. „Pouze velmi husté spony, které nutí kořeny růst do hloubky, jsou zárukou vysoké kvality a opravdového terroir.“ praví Doc. Michlovský.
Jeho enologická praxe je doslova nasycena inovátorskými technologiemi. Z posledních let je to výroba nízkoalkoholických a nealkoholických perlivých vín, ale i vrcholová práce přirozené fermentace v dubových sudech s následným více jak jednoletým zráním bez oxidu siřičitého, jehož celkový stav po finalizaci do láhví zpravidla nepřevyšuje v červených vínech 40-50 mg/l a v bílých 40-65 mg/l celkového SO2.
Současně se také intenzivně věnuje publikování odborné literatury: Oxid siřičitý v enologii (2012), Encyklopedie degustace vína (2013), Lexikon chemického složení vína (2014), Bobule (2014), Příprava bílých vín (2014), Příprava červených vín (2015).
Vinohrady
Dokonale polohované vinice, především pálavských vrchů, společně s vhodným vápencovým podložím, příznivými klimatickými podmínkami a odborným tradičním zpracováním, umožňují produkovat krásná vína mající jak vynikající svěžest s ovocnými a květinovými
tóny, tak i vína plná, extraktivní a kořenitá s výrazným potenciálem k zrání na láhvi. „Velice důležité je dát vínu volnost, co nejméně se mu plést do cesty a nechat co nejvíce prostoru pro terroir s danou odrůdou a to vše s co nejmenším použitím SO2." tvrdí vinařský guru.
Roční produkce cca 1,3 milionů lahví je kategorizována do několika řad, které se odlišují jak původem hroznů tak technologickým zpracováním.Naše vína je možné zakoupit prakticky ve všech segmentech trhu od prémiové gastronomie přes vinotéky až po maloobchodní sektor. Nové odrůdy révy vinné, vyšlechtěné pod týmem Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc., jsou převážně využívány k BIO-výrobě vín a moštů.
Rovněž inovace a kreativita jsou ve Vinselektu Michlovský a.s. velmi důležitým aspektem, což dokazuje nová řada nízkoalkoholických a nealkoholických jemně šumivých vín (bílé, růžové, červené), k jejichž výrobě je použita nejmodernější technologie umožňující plně zachovat podstatu vína včetně aromatických látek.
Oficiální stránky vinařství ...