Grappa je aromatický destilát s obsahem alkoholu mezi 37,5% a 60%. Podobně jako u koňaku je i tento destilát a italská specialita pojmenován podle místa původu - městečka Grappa. Italové tvrdí, že výroba byla objevena právě zde, ale žádné zdroje tuto teorii nepotvrdily (existují záznamy o destilaci hroznů v Bourgogne již v 5. století). Většina Grappy se vyrábí destilací čerstvých matolin (vylisovaných hroznů) nebo zbytků hroznů, získaných po výrobě/ lisování vína (zřídka se grappa vyrábí i z celých hroznů).
Matolina je označení pro zbytkové produkty získané po vylisování vína bez stopek. Každá palírna pak klade velký důraz na kvalitu této cenné suroviny. Jelikož pouze z kvalitní matoliny se dá získat kvalitní grappa. Vinaři, kteří dodávají matolinu do lihovaru , velmi dbají na to, aby dodávaná surovina byla vždy čerstvá, aby hrozny nevykazovali některé vady. Čerstvá matolina z bílých hroznů přichází do lihovaru ihned po vylisování. Kvašení probíhá způsobem řízeným tak, aby zůstaly nedotčeny chutě a vůně, které charakterizují konečný produkt. Matolina z červených hroznů je naopak uložena ve sklepech, odkud je po důkladné kontrole kvality okamžitě destilována, protože proces kvašení proběhl již při její přípravě. Destilace vinné matolíny se provádí v nádobách zvaných alembiky, které jsou vyrobeny z excelentní mědi, která díky tomu je vynikajícím vodičem tepla a umožňuje dosáhnout nejlepších výsledků ve fázi destilace. V současnosti používají palírny technologii vodní lázně diskontinualně poháněné parou. Představme si větší kotel vyrobený z ušlechtilé mědi s kapacitou 500-600kg matoliny, kde ve shodném poměru je přidána destilovaná voda. Okolní plášt alembiku je vyplněn párou, která rovnoměrně zahřívá matolinu, která je promíchána s vodou. Postupným zahříváním se přivede vždy jedna odrůda vína do bodu varu, který nesmí překročit 105°C. Tato metoda umožnuje chránit výlisky z hroznů před možným spálením a zaručuje tak jejich dokonalé využití.
V roce 1948 byla zavedla selekční a koncentrační kolona která se řetězově šířila mezi jednotlivými lihovary. V této koloně docházi k rozdělení páry na hlavu, srdce, ocas, kde pouze ta prostřední část srde je využita pro výrobu grappy. Toto rozdělení se děje již za použití počítače, kde tato technologie byla implementována v devadesátých letech a eliminuje tak procento lidské chyby a zajišťuje vysokou kvalitu výroby. Výsledkem je grappa charakteristická výrazným aroma a jemnou a zakulacenou chutí.To vše díky zkušenostem destilačního mistra, enologa. Jakmile je dokončeno vaření vinných slupek a pára začíná vstupovat do mezistěn kotle, je zpracovaná matolina kompletně odstraněna a nahrazena novou. Proto hovoříme o diskontinuálním alembiku.
Druhy grappy
Giovane (mladá) nebo také Bianca (čirá) - lahvování probíhá hned podestilaci a během výrobního procesu nepřišla do kontaktu s dřevěným sudem
Affinata (zralá) - láhvování probíhá po zrání do 12 měsíců v dřevěném sudu
Invecchiata (zestárlá) nebo také Vecchia (stará) - láhvování probíhá po 12 - 18 měsíčním zrání v dřevěném sudu
Stravecchia (velmi stará) nebo také Riserva (rezervní) - láhvování probíhá po zrání delším než 18 měsíců
Aromatica (aromatická) - vyrábí se z aromatických hroznů typu Muscat blanc, Tramin, Muller Thurgau, Malvasia a pod.
Monovitigno (jednoodrůdová) - vyrábí se z matolin z jednoho druhuhroznů (ten je zpravidna popsán na etiketě láhve)
Polivitigno (víceodrůdová) - vyrábí se z matolin z více druhů révy
Aromatizzata (aromatizovaná) - vyrábí se s přidavkem jedné či více ovocných či bylinných esencí
Millesimmato( ročníková ) - jedná se o stařenou grappu z jednoho konkrétního roku sklizně hroznů
Výroba je poměrně nákladná a proto výrobci většinou vyrábějí menší množství ve vynikající kvalitě. Na kvalitu produkce dohlíží Istituto Nazioniale Grappa, která byla zřízena v roce 1996. Každoročně se ve Veneto vyrobí 40 milionů láhví grappy. V Itálii se podává jako digestiv po jídle. Může být také přidána do espressa, čímž se vytvoří tzv. „caffé corretto". Ve Veneto je populární tzv. „resentin", kdy se do šálku po espressu s cukrem přidá malá porce grappy, čímž se šálek „vypláchne" a celá porce se vypije.
Rozšířené vyhledávání produktů
Zvolili jste detailní vyhledávání , to znamená , že o tom co je dobré opravdu víte své ... proto Vás upozorňujeme ,že jste opustili pole pro zákazníky ,kteří si neví rady sami se svými zdivočelými chyťovými pohárky a raději vnímají pochutiny dle nejrůznějších článků z médií od renomovaných až po ty ,které by možná stálo za to zakázat ... Děkujeme Vám že máte vlastní názor , jste tu správně ... Nyní můžete postupně zadávat jednotlivá kritéria a nalézt to co opravdu hledáte ....
V současné době nabízíme zejména :
1) Zřízení a vedení Vašeho privátního archivu případně Vašeho sklepa pravidelnými účelnými dodávkami vín v ideální kondici i ceně
2)Poradenství v oblasti investic do vína
Milí uživatelé , tato část vinotéky je zatím ve fázi tvorby bez detailního náhledu ... Držte nám prosímpalce ať se to podaří našim milým IT mužům dotáhnout v čase reálném .... Pokud máte zkušenosti s ITmuži ve své profesi tak prosím nezoufejte , jistě nejsou všichni stejní ... a navíc resetnout si počítač užumíme každý sám ... nicméně jsou věci mezi nebem a zemí ... :-)
Jacopo Poli není uznáván pouze v Itálii. Těžko si lze představit špičkovou mezinárodní gastronomii bez této grappy v elegantních láhvích. Poli Destilerie byla založena v roce 1898 ve Schiavonu a dodnes je vlastněna rodinou Poli – v současné době ji vede Jacopo Poli.Během času se v palírně hodně změnilo – pradědeček i dědeček také vyráběli grappu, ale Jacopo a jeho sourozenci měli před očima jiný cíl. Chtěli vytvořit opravdu jemné druhy grappy té nejvyšší možné kvality. Hroznové matoliny, ze kter...Více informací
Roner
Na samotném konci horského městečka Termeno - Tramín v regionu Alto Adige, tedy Jižním Tyrolsku, se nachází jeden z nejdůležitějších a nejlepších producentů Grappy a ovocných pálenek nejen v Itálii. Termeno, které dalo světu stejnojmennou vinnou révu Gewürztraminer a které se svou Wienstrasse, je velmi důležitým místem pro pěstování vína a ovoce, nabízí díky své jedinečné geografické poloze zcela ideální podmínky pro vinohradnictví a ovocnářství. Vysoká nadmořská výška, teplotní rozdíly mezi dne...Více informací
Nonino
Absolutní špička mezi italskými výrobci grapp. Rodinný podnik Nonino vyrábí grappy již od roku 1897. Do italské historie grappy se tito výrobci z Friuli zapsali hned dvakrát. Jako jedni z prvních vyrobili grappu cru (z odrudy picolit) a jako první vyrobili destilát z moštu hroznů (grappa naruby), které oproti klasické grappě vyniká svou jemností.Více informací
Bertagnolli
Původ lihovaru Bertagnolli, nositele četných ocenění za kvalitu výrobků, sahá až do roku1870. Tehdy se majitelka jednoho z největších podniků v severoitalské oblasti Piana Rotaliana, Giulia Kreutzenberg, provdala za Edouarda Bertagnolli, dědice zavedené farmaceutické firmy. Díky použití destilačních nádob, známých z farmaceutické praxe pod názvem alembik a technice tzv. mariánské lázně, původně používané renesančními alchymisty, kteří destilovanou látku ukládali do nádoby s vodou vložené do pec...Více informací
Marzadro
V roce 1949 se v srdci Vallagariny zrodila destilační firmaMarzadro. Leží mezi kopci, kde se rodí jedny z nejoceňovanějšícha nejprestižnějších vín z oblasti Trentino.Zkušenostmi, již přes půl století předávanými z otce nasyna, vládne tradici v umění destilovat.Věnovala své úsilí a profesionalitu typickým italskýmdestilátům “la grappa” a dosáhla v těchto destilátechvynikajících kvalitativních úspěchů.Destilace výlisků vybraných odrůd z oblasti Vallagarinavychází z tradičních metod, které uchováva...Více informací
Berta
V srdci Piemontských pahorků, na střetu regionů Langhea Monferrato se nachází Berta distillerie. V tomto regionupracují vinaři, kteří z hroznů nejvyšší kvality vyrábějí velkávína. Díky pečlivému přístupu vybraných vinařů používáBerta distillerie tu nejkvalitnější surovinu pro výrobusvých jedinečných grapp. Používají pouze vybrané matoliny(hroznové výlisky), které jsou zdravé a částečně ještěobsahují hroznovou šťávu. Díky tomu jsou grappy Bertavelice jemné a aromatické a zůstávají v nich vůně po ...Více informací
Antica Domenico Sibona Distilleria SpA se nachází v oblasti Roero , v komunální čtvrti Piobesi d'Alba , pár kilometrů od Alby . Byl založen asi před sto lety v bývalém areálu staré pece . Palírny se nachází v centru důležité vinařské oblasti , kde se pěstuje většina typických vinic z Piemontu : Nebbiolo révy, ze které jsou Barolo , Barbaresco a Roero vína vytvořené podle svých vlastních zónách výroby , kromě Barbera , Dolcetto , Moscato , Chardonnay , Arneis a Brachetto vinné révy . Sibona je je...Více informací
Capovilla
Vittorio „Gianni” Capovilla je světově uznávaný jako jeden z nejlepších destilatérů na světě, ne-li nejlepší vůbec. Mechanik emigrant, později technik jedné z největších továren na materiál pro enologii, má ale jednu slabost: ovoce. To byl důvod, proč se před více než 30 lety rozhodl věnovat destilaci. Zpočátku, po roce 1976, vyráběl víno a destiloval ovocné destiláty víceméně jako hobby, ale v roce 1986 založil destilerii ve vesnici Rosá poblíž Bassana del Grappa. Mánie neúnavného hledání mizej...Více informací
Zanin
V polovině 18 století, Bortolo Zanin zakládá rodinou destilérii v místě zvaném Locanda v regionu Veneto. První produkty jsou připravovány v malé ručně vyrobené destilační koloně a vůbec celý složitý proces výroby je ruční. První grappy jsou připravovány z matoliny vinných hroznů, zbylé po výrobě vína. Bortolo Zanin, podle něhož tkzv. „Spirito bianco" (bílá grappa) dokáže zahřát tělo i duši, dodává destiláty do okolních restaurací, ale také pro své přátelé a okolních měst. Přibližně v roce 1...Více informací
Gaja
Angelo GAJA se stal ikonou mnoha milovníků perfekcionalismu, luxusu a absolutní dokonalosti italských bílých, ale především červených vín Barbaresco.Podle významného průvodce italskými víny Gambero Rosso je Angelo GAJA hodnocen jako nejlepší vinař v celkovém hodnocení tohoto GuideSamotný Angelo Gaja je již čtvrtou generací Piemontského vinařství, kterou zdědil velké vinařské tradice, které počaly, když bylo vinařství nesoucí jeho jméno GAJA založeno v roce 1859. Historicky dobře zdokumentované a...Více informací
Mazzeti
V roce 1846 založil Filippo Mazzetti první palírnu grappy ve městě Montemagno. V té době byla grappa považována za druhotný produkt při výrobě vína a vinaři se o kvalitu suroviny příliš nestarali. Filippo a poté jeho syn Luigi se snažili tento přístup změnit - začali vyžadovat pouze prvotřídní kvalitu surovin a při jejich nákupu neváhali cestovat do všech koutů oblasti Monferrato. V současnosti firma Mazzetti d'Altavilla používá unikátní systém měděných varných tanků a destilačních kolon a odhod...Více informací
Marolo
Destilerie Marolo nabízí od roku 1977 kvalitní grappy vysoké prestiže, které se rodí z velké vášně a profesionality s extrémním smyslem pro detail. Marolo vychází z tradičního pojetí grappy. Použivá moderní techniky pálení, kdy destiluje grappy v malém objemu artisanálního charakteru. Paolo Marolo odjakživa velice precizně vybíral pro své grappy hrozny a matoliny čerstvé, té nevyšší kvality a ty následně destiluje v přístrojích na bázi vodní lázně. Paolo Marolo má nos, cit a neocenitelné zkušen...Více informací
Marcati Gagliano
Historie destilérie Marcati počíná kolem roku 1919, kdy v regionu Veneto u města Verona, dva bratři, Luigi a Pietro Marcati začínají experimentovat s výrobou likérů v rodinné lékárně. Na svou dobu velmi dobře vybavená lékárnická laboratoř nabízela ideální zázemí pro vývoj a přípravu likérů, v této oblasti tolik populárních. Brzy se výrobky se jménem Marcati, díky poctivé práci a kvalitě svých produktů, mohli těšit velké oblibě. V roce 1929 otvírá Marcati svou kancelář v centru Verony. Rozkvět sp...Více informací
Bottega
Palírna Bottega byla založena v roce 1977 Aldem Bottegou, synem Domenica Bottegy, který již v roce 1920, vyráběl a obchodoval s vínem. Domenico byl vášnívý enolog a měl talent rozpoznat ty nejlepší hrozny ještě před sklizní. Jeho syn, Aldo Bottega, zpočátku pokračoval ve vinařské tradici svého otce, ale záhy firmu opustil a založil vlastní palírnu nesoucí jeho jméno. O několik let později, po Aldově smrti převzali firmu jeho děti Sandro, Barbara a Stefano a díky inovativnímu způsobu destilace (v...Více informací
Nardini
NARDINI - BASSANO DELLA GRAPPA - nejstarší italský lihovar z roku 17791779 - Bortolo Nardini, mistr v umění destilace, opouští svojí rodnou oblast Val di Cembra za účelem otevření průchodu známého mostu přes řeku Brenta přímo v Bassano della Grappa navrženého od p. Palladio. Grapperia, historický obchod lihovaru Nardini hned navazuje na tento světově známý most. Zůstavá tak důležitým místem setkání.1860 - Začátek parní destilace - Bortolo Nardini, vnuk zakladatele, představuje parní destilace, ...Více informací