Vína s přívlastkem známe z mnoha vinařských oblastí, nicméně vína ze spolkové země Burgenlandsko mají něco, co nikde jinde nenajdete: jsou originální terroirem, kde vznikala, strukturou vinařství i způsoby výroby a také i historickými vlivy regionů Burgenlandska.
BURGENLAND (13 840 ha)
Burgenland je nejvýchodnější spolkovou zemí Rakouska. Má dlouhou hranici s Maďarskem a najdeme zde slavné Neziderské jezero (Neusiedlersee).
Jakostní vína s označením původu Burgenland zahrnují širokou škálu druhů - od skvělých bílých a plných červených vín po celou řadu ušlechtilých sledkých vín. Ve čtyřech podoblastech Burgenlandu najdeme vína místně typická.
Neusiedlersee
V oblasti na východním břehu rozlehlého, mělkého Neziderského jezera se nachází jeden z nejlepších terroirů na světě pro sladká vína jako výběry z bobulí (Beerenauslese/BA) a výběry z cibéb (Trockenbeerenauslese/TBA). Navíc tato oblast s více než 7 649 hektary vinic dává červená vína, která patří mezi nejlepší v Rakousku, především z odrůdy Zweigeltrebe.
Leithaberg DAC / Neusiedlersee-Hügelland
Na západním břehu Neziderského jezera se rozkládá 3 576 hektarů vinic. Z křídových půd oblasti Leithaberg DAC pocházejí skvělá bílá vína, ale i Frankovka tu dává krásná vína, vyjadřující terrior, jako je například červený Leithaberg DAC. Po staletí je symbolem oblasti sladký Ruster Ausbruch.
Mittelburgenland DAC
Na 2 117 hektarech vinic oblasti Mittelburgenland je hlavní odrůdou Frankovka. Vína s označením Mittelburgenland DAC odrážejí typičnost této odrůdy s aromaty tmavého bobulového ovoce a tóny, které Frankovka získává z vápencového podloží.
Eisenberg DAC / Jižní Burgenland (Südburgenland)
Nejmenší vinařská oblast Burgenlandu má co nabídnout. Pět set hektarů jejích vinic dává vynikající vína, odrážející terroir. Především ušlechtilá Frankovka Eisenberg DAC s jedinečnou strukturou je krásně svěží a má zvláštní minerální chuť.
Vinařství nabývá v Burgenlandsku - hospodářsky i kulturně - stále většího významu. Skvělá vína odrážejí zvláštnosti panenského klimatu a půdy ve velké míře. Ať už jde o bílá vína zdůrazňující ovoce, výrazná červená vína a nesrovnatelná přívlastková vína - všechno to jsou přesvědčiví poslové burgenlandského vinařství. Specifické mikroklima kolem neziderského jezera, kombinováno s mnoha hodinami slunečního svitu v Burgenlandsku nabízí ideální podmínky pro vznik ušlechtilé plísně „botrytis cinerea", která je potřeba pro výrobu většiny sladkých vín.
Mnohotvárnost ušlechtilých sladkých vín v sobě obsahuje množství rozdílných stylů, výrobních technik a chuťových směrů.
Pozdní sběr & výběr - jsou charakterizována jako aromatická, ovocná vína s elegantní texturou a svádivou hrou ovocné kyselinky. Nejlepší zástupci této kategorie přesvědčí s jasným ovocným aroma a perfektní vyvážeností v ústech a senzačním poměrem cena-výkon.
Výběr z bobulí, Ausbruch & výběr ze suchých bobulí - je možné charakterizovat koncentrací hroznů s botrytis. U těchto kvalit nacházíme kromě nuancí sušeného ovoce také kouřové medové dojmy jako znak existence ušlechtilé plísně botrytis cinerea. Vyšší obsah alkoholu a svádivá ovocna struktura platí za „typické" pro „Ruster Ausbruch". Nejvyšší koncentraci najdeme u výběrů ze suchých bobulí. Hluboké aroma ovoce, med a zbytková sladkost jsou vyvážené s jemnou hrou kyselinky.
Slámové & rákosové víno - je získáváno z bobulí (bílých i červených odrůd), které schly nejméně 3 měsíce na rohožích ze slámy či rákosu. Díky přirozené koncentraci se tato vína spíše blíží výběru z bobulí a přesvědčí zralým ovocem a velkolepou vyvážeností ovoce.
Ledové víno - potřebuje při své výrobě mnoho trpělivosti vinařů a ochotu postoupit riziko. Po několika dnech mrazů musejí být hrozny sklizeny pod teplotou minus 7°C. Ve zmrzlém stavu jsou pak vylisovány a získaný mošt pak je brilantní hrou ovoce, kyselinky a sladkosti.
Přívlastková vína z Burgeniandska jsou skvělým doprovodem k jídlům. Od ovocných dezertů, přes různé variace sýrů až po asijskou kuchyni jsou tato vína také v harmonické souhře i s kuchyní rakouskou. Jsou dlouho skladovatelná, což z nich vytváří malé drahokamy a jsou velmi hodnotnými a jedinečnými dárky.
Vína spolkové země Burgenlandsko, to jsou tři vinařské regiony - Mittelburgenland, Neusiedlersee a Neusiedlersee-Húgelland
Pokusme se shrnout ta nejdůležitější místa, kde skvělá vína mají svůj domov. Naše okružní cesta začne v regionu Seewinkel, kde se nachází Národní park Neusied-lersee/Neziderské jezero. Trojúhelník Podersdorf - Illmitz - Apetlon leží v nadmořské výšce kolem 120 až 140 m a najdeme tu bezpočet jezírek a kolem nich špičkové vinohrady. Z tohoto důvodu je na mnoha vínech botrytis. Vyrábějí se zde pozdní sběry, výběry až po výběry z bobulí a v té největší koncentraci také výběry ze suchých bobulí. Právě v pozdním létě jsou ty nejideálnější podmínky k výrobě těchto specialit. Podél Parndorfer Plaťte (Neusiedl, Weiden, Gols, Monchhof a Halbturn) se táhnou vinohrady na jemných svazích s kamenitou, písčitou půdou, s vysokým obsahem vápníku.
Jsou to ideální podmínky pro plnou zralost hroznů, především červená vína odrůd Zweigeltrebe a Svatovavřinecké a cuvée. Pohoří Leitha-berg znamená zónu od Jois, Winden, Breitenbrunn, Purbach, Donnerskirchen, Schútzen, Eisenstadt, Groíšhoflein, Oggau a Růst. Strmé svahy i svým nerostným složením připomínají Burgundsko, vysoký podíl vápníku a vyšší polohy jsou tu spíše vhodné pro pěstování bílých vín. Vyrábí se tu Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Chardonnay, Rulandské bílé a Neuburské, které jsou buď ve variantě zdůrazňující klasické ovoce, případně zraje v sudech barrique. V Růstu je známá tradice tzv. Ruster Ausbruch. Podél svahů s vinicemi Pottelsdorfu najdeme tradici Frankovky již kníže Bismarck dokázal ocenit vysokou kvalitu tohoto vína. Region Mittelburgenland se označuje jako kraj Frankovky. Na jílovitých půdách dominuje tato tradiční odrůda buď ve své čisté podobě, nebo jako cuvée. Mezi vinařskými centry Horischon, Neckenmarkt, Deutschkreutz a Lutzmannsburg lze rozeznat jemné nuance, region je znám jak svým klasickým stylem výstavby vín, který staví na charakteru ovoce a aroma tmavých bobulí nebo jako „Reservě", styl výstavby v sudech barrique. Region Siidburgenland se prezentuje jako idyla vína. Vinařství jsou malá, vše podtrhuje kolem 250 tzv. Buschenschanků, romantické ochutnávání vína přímo ve vinohradech.
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Zweigeltrebe vypěstovaných na vinicích r...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 60% Blaufränkisch, 30% Zweigelt a 10% St. La...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Zweigeltrebe vypěstovaných na vinicích r...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy Zweigelt 60%, Blaufränkisch 30% a Cabernet S...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Frankovka vypěstovaných na vinicích rako...
Winifred je odvážné, energické růžové víno vyrobené z Blaufrankisch a Zweigelt vysazených na hladov...
Tento šťavnatý a aromatický bílý („Weiss“) z Gut Oggau je vyroben ze směsi biodynamicky pěstovaného ...
Biodynamické rakouské víno z Gut Oggau, vyrobené za použití Blaufrankisch a Zweigelt. Atanasius se ...
Toto krásné růžové je vytvořeno ze společné výsadby Blaufrankisch a Zweigelt. Hrozny jsou částečně o...
Červené tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 50% Cabernet Sauvignon a 50% Merlot vypěstova...
Timotheus je krásnou kombinací některých z vyspělejších vinic Gut Oggau, 40 let starých vinic Grüne...
Cecilia pochází z 1, 4ha pozemku osázeného v Gemischter Satz (červené a bílé odrůdy révy vinné), kt...
Emmeram je 100% Gewürztraminer a nabízí exotickou, intenzivní a mnohostrannou vůni, po níž následu...
Přírodní tiché víno vyrobené z hroznů vinné révy odrůdy 100% Merlot vypěstovaných na vinicích rakous...
Hrozny Blaufrankish jsou ručně sklízeny a odstopkovány. Fermentace probíhá v použitých 500 a 1200 li...